**KLAAR** Pikefly’s uit Kampen

Pikefly’s uit Kampen

Door Aad Kouwenberg

Het internet brengt alle kennis bij je thuis, maar voor je het weet zit je 150 kilometer van huis streamers te binden.

Regelmatig struin ik wat rond op het internet. Mijn speciale aandacht gaat hierbij altijd uit naar het vliegvissen op snoek. Deze ontzettend verslavende manier van vissen en dan vooral op het grote water, heeft me te pakken. Het is weliswaar niet de eenvoudigste manier van vissen en zeker niet altijd de productiefste, maar als de omstandigheden goed zijn wel “altijd” de mooiste manier. Afgelopen jaar in Noorwegen hebben we veel en ook grote vissen gevangen, maar de vissen die me bijblijven zijn toch voornamelijk de vissen die ik op de streamer heb gevangen.

                       


En natuurlijk zoals ieder zichzelf respecterend vliegvisser bouw ik de meeste van mijn streamers zelf. Deze creaties hebben best een aantal mooie vissen opgeleverd, echter de schoonheidsprijs zullen ze niet winnen. Vandaar dat ik altijd met veel belangstelling in de streamerdoos van mijn mede snoekvissers loer. Hier zie ik streamers waar ik zelf alleen van kan dromen. Éénmaal thuis gekomen pak ik mijn vise span een haak op en binnen “no time” heb ik dan iets gebonden dat werkelijk niets, maar dan ook niets te maken heeft met hetgeen ik van plan was te gaan binden. Oké ze vangen vis, maar met als enige reden dat de snoek niet echt een kieskeurige vis is, was dit wel het geval dan was ik met mijn creaties kansloos.

                       


“Dit soort streamers zit helaas altijd in de streamerdoos van een ander”

Ik was dus aan het rondstruinen op het internet en belande bij de firma Pikefly. Deze firma van eigenaar Gert Schuit verkoopt in zijn winkel in Kampen en via het internet een groot aantal zaken op het gebied van vliegvissen. Mijn oog viel op de navolgende tekst:

“Instructieavond snoekstreamers binden”
“Omdat vliegvissen op snoek steeds populairder wordt, zal deze avond in het teken staan van het binden van halve kippen, cavia’s etc. Streamers voor snoek mogen dan wel onze grootste vliegen zijn, moeilijk te binden zijn ze niet…”

En vooral de laatste 6 woorden stonden me aan, dus de betreffende dag direct uit het werk in de auto gestapt samen met Eric van der Toorn, een vliegvisser met hetzelfde bindprobleem en op weg naar Kampen.

De firma Pikefly bevindt zich op een industrieterrein in Kampen. Toen we aankwamen werd onze verwachting, namelijk het streamerbinden in een onverwarmde en slecht verlichte bedrijfsloods direct ontzenuwt. Gert Schuit heeft in Kampen een prachtig bedrijf met een keurig verzorgde showroom. Binnen 5 minuten zaten we met een lekkere kop koffie en de trotse eigenaar aan tafel. Gert liet ons vol trots zijn winkel zien en gaf ons een overzicht van hetgeen hij allemaal verkoopt.

                       


Direct viel het grote aanbod vliegenhengels op. Zo is Gert exclusief importeur van de bekende Thomas & Thomas vliegenhengels, maar ook voor hengels van Vision, Redington enz. kun je bij Pikefly terecht. Verder kun je in deze winkel terecht voor alles wat te maken heeft met vliegvissen zoals lijnen, reels, kleding, vliegbindmaterialen etc. etc. Aangezien de vele klanten van Pikefly niet alleen vliegvissen maar ook regelmatig met kunstaas aan de waterkant staan zal ook het kunstaas assortiment worden uitgebreid met bekende merken zoals bijvoorbeeld rapala.

Na een bakkie of 5, de winkel was ondertussen gezellig druk geworden, werd het tijd om eens wat streamers te gaan binden. Op de tafel stonden een aantal vises uitgestald. Gert blijkt naast een gezellig prater ook een kundig streamerbinder. Binnen afzienbare tijd maakte hij een aantal streamers waarbij hij diverse technieken gebruikte en deze ook aan ons uitlegde. Op onze specifieke vragen, we wisten namelijk wel waar onze streamers aan moesten voldoen, gaf Gert duidelijk antwoord.

                       


“Er was voor ons genoeg te leren. Gert, rechts op de foto, toonde veel geduld en gaf duidelijke antwoorden”

Aan het einde van de avond waren er een paar mooie streamers gebouwd en was voor mij één ding duidelijk geworden. Je kunt de avond voordat je het water opgaat niet even binnen een half uur een aantal goede streamers bouwen. Als je geen ervaren binder bent dan kost het bouwen van een streamer gewoon wat meer tijd.
Met de opgedane kennis en iets meer geduld ben ik weer een stapje verder en kan zelfs ik! met enige gepaste trots mijn streamers aan medevissers tonen.

                       


Wil je ook een keer aanwezig zijn bij een instructieavond van Pikefly, of wil je goed en eerlijk advies over vliegenhengels en alles wat er meer bij komt kijken, neem gewoon even contact op met pikefly: www.pikefly.com.



 

ANDEREN LAZEN OOK