**KLAAR**            Op             zeebaars met onze leermeester (2)

Op zeebaars met onze leermeester (2)

door Benny Muizelaar

Na deze driftvisserij waar onze Franse vriend ook zijn visje wist te vangen besloten we een andere stek op te zoeken aangezien de stroming en de aanbeten minder werden. De correcte stroming en waterkleur zijn van vitaal belang voor de zeebaarsvisserij, dus varen we naar een stek waar de stroom van het opkomend water het eerste doorkomt en gaan vervolgens voor anker. Even tijd om de innerlijke mens te versterken en we kijken ondertussen naar de steeds zenuwachtiger wordende sterns en meeuwen.

                       


“Benny en Marc genieten van het zeebaars-spektakel”

Irritatie

Onze gast Michel kan het niet langer aanzien en vraagt naar een Woodchopper. Deze propellerplug van Luhr Jensen gebruiken we veel in Spanje voor de black bass maar schijnt ook te werken voor de zeebaars. Wijzelf blijven nog even bij onze vertrouwde jigs waar we tot ons genoegen ook de eerste zeebaars op vangen. Michel blijft zonder succes doorvissen met de oppervlakteplug. Met een glimlach zegt hij dat het altijd even duurt om de irritatie van de zeebaars op te wekken. Maar, zegt hij, de exemplaren zijn vaak wel groter. Na deze verklaring blijkt dat hij geen wartaal spreekt want de eerste zeebaars knalt met een grote kolk op de plug en we moeten erkennen dat hij van een zeer mooi formaat is. Hierna volgen er nog zes zeebaarzen, alle boven het respectabel gewicht van 2,5 kg!

                       

                       


“Ons inmiddels favoriete oppervlakteaas…”

Alleen al het spectaculaire gezicht van de agressieve aanvallen op de Woodchopper laat ons hart sneller kloppen, en ook wij schakelen over op deze oppervlaktepluggen en varianten erop. De pluggen schroeven boven op het water -waar het toch tussen de 6 en 8 meter diep is- en vertonen hun onweerstaanbare uitwerking op de zeebaars.

                       


“Een prachtig brok dynamiet voor Marc…”

Het vissen met deze pluggen is toch even wennen voor ons. De eerste kolken achter onze pluggen resulteren in een aantal missers. Na enkele raadgevingen van Michel weten we dat we niet mogen aanslaan bij het zien van de kolk bij de plug, maar juist de actie en de snelheid dienen te verhogen, waarna de verwoestende aanval op de plug pas echt wordt doorgezet. Daarbij kwamen de zeebaarzen soms het water uit om de plug te grijpen!

Topsport

Deze oppervlaktevisserij op zeebaars is sterk af te raden voor mensen met een zwak hart. De adrenaline die vrijkomt zorgt voor een danig verhoogde bloeddruk en een hartslag die bij topsport thuishoort. Maar voor ons is dit dan ook topsport! Het is dan ook een zeer goed gevoel dat je aan deze visserij overhoudt.

                       

Een gevoel dat onderstreept wordt door een ondergaande zon boven een licht golvende zee, wanneer je in het avondbriesje naar de haven vaart. We hopen ook komende jaren onze leermeester Michel Naudeau weer te mogen begroeten om samen met ons te gaan vissen en te genieten van wat de zee en de natuur ons allemaal te bieden heeft.