**KLAAR**              Noorse snoek, echte vechtersbazen (3)

Noorse vechtersbazen (3)

door Aad Kouwenberg en Luc Coppens

Dag 5.
Op naar Koppang, onze één na laatste bestemming van deze week. Na een dik uur sturen kwamen we aan bij een camping gelegen aan een zeer brede maar ondiepe rivier. Op de camping ontmoetten we de eigenaar Hartmutt.
Hij hing een aanhangwagen achter zijn auto met daarop een boot. De aanhanger was 2,5 meter lang en de boot paste er ruimschoots in. Ja je leest het goed niet ‘op’ maar ‘in’ de aanhanger. Tijdens de rit naar het water was Luc ervan overtuigd dat het nu een keer echt onmogelijk was om vanuit deze boot met drie man te vissen dus bleef hij wel op de kant en eigenlijk kon ik hem geen ongelijk geven. Op de plaats van bestemming aangekomen bleek het tot overmaat van ramp een stuk rivier te zijn waar het vrij smal en diep was met een flinke stroming. Hartmutt kreeg ons van het onmogelijke toch overtuigd en we zijn met drie man in de boot gestapt.

                       


“Je waant je in een andere wereld”

Hartmutt roeide ons over een stuk rivier van 150 op 40 meter met een diepte van 1 tot 3 meter. Hier op dit stuk rivier moest zat snoek zitten. Ondertussen waren we er achter dat Hartmutt niet echt een joviale man was en dat we informatie uit hem moesten trekken. Hij vertelde ons dat er weinig op snoek gevist werd en als er op snoek gevist werd dit altijd met dode aasvissen gebeurde, er werd dan veel gevangen. Na een uurtje sloeg Luc een klein snoekje aan op een shad en direct daarna miste hij nog een beter exemplaar. Nog een uurtje later waren we een beetje uitgevist op deze stek en gingen we het water af met 3 snoeken en een paar aanbeten. We zouden die avond terug komen om 18.00uur en dan zou het veel beter zijn volgens Hartmutt. We moesten dan nog wel een redelijk aantal snoeken kunnen vangen. Na nog een uurtje vanaf de kant op een ander stuk rivier te hebben gevist zijn we om 16.00uur naar het hotel gegaan om een hapje te eten en ons voor te bereiden op de avondsessie.

Om 18.00uur zelfde boot zelfde stuk rivier.Met 3 vissen waarvan één geschat rond de 107cm, de grootste van deze week, gingen we met het donker het water af. Dat ze er zaten en ook groot waren hadden we gezien maar had Hartmutt een ander soort gevoel voor humor dan wij?. We zullen het nooit weten. Het klikte gewoon niet. Oh ja Luc heeft de boot nog nagemeten 220cm en dat is maar 86,4 cm groter dan zijn grootste snoek, erg geestig!!.

Dag 6.
De laatste dag voerde ons naar Rena, eindelijk een naam die we uit kunnen spreken, hier zouden we in dezelfde rivier vissen. Aangekomen in Rena ontmoeten we onze gids voor deze dag Morten Olsen. Gezamenlijk reden we naar ons onderkomen voor de laatste nacht. Na een rit van vele kilometers over onverharde wegen het bos in kwamen we aan bij een schitterend huis. We werden ontvangen door Elizebeth onze gastvrouw voor die dag, onze wat? Ja onze gastvrouw. Luc en ik vroegen om een nadere uitleg stelde ons nog een keer voor vertelde waarvoor we kwamen ‘om te vissen’ !!. Hadden ze ons niet verwisseld met echt belangrijke mensen?. Morten stelde ons gerust, hij was er van uitgegaan dat we de hele week in saaie huisjes en/of hotels hadden gebivakkeerd en wilde iets extra’s doen, dus hij had een privé huis met een gastvrouw/kokkin geregeld….. In het huis aangekomen vielen onze monden nog verder open een schitterend gedekte tafel voor de lunch een brandende open haard. Voor de eerste keer deze vakantie was vissen niet meer het belangrijkste.

Tijdens de lunch werden de vismogelijkheden van de omgeving besproken en deze waren ronduit goed te noemen. Diverse stekken op de rivier waar het goed trollen was, een stuwmeer van enkele kilometers waar twee rivieren, de Glomma en de Rena bij elkaar komen, een groot meer van vele honderden hectaren en een aantal kleine meren in ieder geval iets te veel voor 1 dag. We zouden na de lunch vertrekken naar het stuwmeer om hier een stuk van de rivier en een stukje van het meer zelf te bevissen. Het begon pas echt interessant te worden toen de gids ons vertelde dat er die zomer 20 snoeken waren voorzien van een zender en dat hij de opsporingsapparatuur mee zou nemen om deze snoeken te lokaliseren. Met de snoeken waren ook 20 forellen en 20 vlagzalmen voorzien van een zender. Het doel van dit alles was om meer te weten te komen over de standplaats van snoek en of de snoek grote afstanden zwemt. Tevens hadden ze 180 snoeken gemerkt om een meting houden hoeveel snoek er op de rivier en het stuwmeer zit. Ze hielden een lijst bij met door vissers gevangen snoeken en zouden aan de hand van de hoeveelheid gemerkte vissen de populatie bepalen. Met één ding hadden ze geloof ik geen rekening gehouden “er vist haast niemand op snoek” dus waren ze nog niet veel wijzer.

Aangekomen aan het water viel direct de helderheid van het water op. We zaten in twee verschillende roeiboten van een geruststellend formaat en roeiden een paar honderd meter de traag stromende rivier op. Met de ontvangstantenne had Morten, bij mij in de boot, diverse snoeken gelokaliseerd. Twee van de 18 nog in leven zijnde snoeken, er waren er namelijk twee weggevangen dachten ze, bevonden zich in een kleine uitloper van de rivier, deze werd echter zonder resultaat uitgeworpen. Het water in deze baai was werkelijk van de kwaliteit ‘ spa blauw’ en stond vol met waterplanten, je kan je jerkbait of plug de hele weg volgen, een prachtig gezicht. Wederom stonden we te vissen in een overweldigende natuur waarbij het vangen van snoek bijna bijzaak werd. Een aanbeet in dit heldere water van een dikke snoek moet dan ook een fantastisch gezicht zijn. Na een tweetal uren was het Luc die de eerste ving een kleine snoek had zijn supershadrap gegrepen en even later ving hij zijn tweede iets grotere snoek.

We moesten tussendoor nog even naar de kant voor een kort gesprek met een reporter van de plaatselijke krant. Hierin zou een artikel over ons bezoek komen . Het artikel zou gaan over het belang van een goede visstand in samenhang met toerisme van vissers uit Nederland, België enz. Na een kort gesprek weer het water op. We vingen niets meer en voor mij bleef het bij een tweetal aanbeten. Om ca. 17.00 uur sloeg het weer volledig om waardoor het roeien haast onmogelijk werd.

Op het laatste moment vroeg Morten ons of we het nog een half uurtje in de Glomma wilden proberen, hij wist een goede stek waarin juni, ja alweer juni, mooie vissen waren gevangen. Wij zeiden natuurlijk enthousiast ja, maar het vertrouwen was weg. Aangekomen bij de rivier zakte de moed ons helemaal in de schoenen 150 meter breed links en rechts een stroomversnelling echt een perfecte zalmrivier maar snoek? Nou nee ik denk het niet zei Luc en ik kon het alleen maar met hem eens zijn. Een hengeltje met een plug mee voorzichtig een plaatsje zoeken op een van de spekgladde stenen ingooien en knal een snoek aan de hengel. Ik gaf een kreet naar Luc en zag direct de glimlach op zijn gezicht en een blik van, hoe kan dat nou? Na ongeveer een kwartiertje werpen vond Luc een plaatsje honderd meter stroomafwaarts en binnen een paar minuten hoorde ik een schreeuw. Luc gebaarde mij een vis te hebben gemist “een dikke meter” hoorde ik hem gillen. Ik was net vertrokken om bij hem te gaan kijken toen ik hem zag aanslaan op een beste vis. Bij Luc aangekomen zag ik dat hij een mooie meter aan het drillen was, de vis liet zich keer op keer als een echte steelhead met de stroom mee de rivier afdrijven om daarna door Luc weer moeizaam te worden teruggedrild. Een fantastisch einde van misschien wel de mooiste dag van deze vakantie.

Terugreis.
Om 9.00 vertrokken naar Oslo en om 13.30 vaarden wij de haven uit we hadden de hele dag en avond de tijd om alles op ons in te laten werken en alles een keer te overdenken:

We hebben 6 dagen gevist waarbij ik moet aantekenen dat het meestal halve dagen waren. We zijn gewend in Nederland lange dagen te maken. We hebben meer dan 50 snoeken gevangen met 3 vissen boven de meter en de reactie van alle gidsen was dat ze allemaal aan dat ze weinig ervaring hadden m.b.t. de maand september. Juni hoe vaak hebben we dat gehoord, in Juni dan is het goed, in Juni dan kun je ze overal langs de kanten tegen het riet zien jagen. Wij zijn eruit in juni gaan we dus terug!
Lees onderaan het artikel (na de foto’s) de unieke aanbieding voor Total Fishinglezers…

                       

                       

                       

                       

                       

N.V.D.R.
Luc en Aad gaan a.s. juni 2004 dus terug. U zal een uitgebreid verslag van die veelbelovende reis, uiteraard met veel prachtige fotografie, weer op Total Fishing kunnen lezen. Maar u kunt zelf ook mee!!

Wij hebben samen met Scan partners een speciaal arrangement samengesteld waarbij de groep teruggaat naar de mooiste stekken rond Femundstunet. Total Fishing regelt het vistechnische deel en het gerenomeerde reisburo Scan Partner is verantwoordelijk voor de reis, verblijf etc en regelt ook het financiële gedeelte.

Het vertrek is op vrijdag 4 juni en terugkomst in Nederland op zondag 13 juni. Luc en Aad hechten eraan de deelnemers zo goed mogelijk te ondersteunen en voor de vistechnische kanten kunt u dan ook op hen vertrouwen. Ook wordt er deze winter een informatie- en kennismakingavond georganiseerd zodat u zeer goed voorbereid kunt vertrekken. Om het overzichtelijk te houden kunnen er slechts maximaal acht Total Fishinglezers mee. De eerste 7 inschrijvers gaan automatisch mee en de 8e plaats wordt verloot onder de overige inschrijvers. Een unieke kans op een werkelijk unieke reis in een natuur van een onbeschrijfelijke schoonheid.

U moet er rekening mee houden dat het een snoektrip wordt in een door snoekvissers nog praktisch onontdekt gebied. Het wordt geen reis waar alles van tevoren vaststaat. Wel is het inmiddels zeker dat de groep naar het gebied gaat wat in bovenstaand artikel op dag 2, 3 en 4 is beschreven en wel de omgeving van het oogstrelende Femundenmeer Het is een echte pionierstrip onder begeleiding van een paar zeer ervaren sportvissers. Voor de liefhebbers van echte natuur die niet alleen platgetreden paden willen bewandelen, een uitgelezen kans voor een redelijke prijs!

Beschrijving Reisarrangement Total Fishing en Scanpartner.

Snoekvissen in Noorwegen max. 8 personen en 2 begeleiders.

Vrijdag 4 juni 2004
Per eigen auto naar Kiel
Overtocht Kiel-Oslo per Color Line. Vertrekijd 13.30 uur
1 auto per 4 personen. Max hoogte 2 m, max lengte 5 meter. Verblijf in 4-persoons standaard hut aan boord.

Zaterdag 5 juni 2004
Aankomst in Oslo om 09.30 uur. Na ontscheping per eigen auto naar Femundstunet, gelegen aan de zuidkant van het Femunden meer.

Aankomst vroeg in de middag. Check-in in typisch Noorse accommodatie, vakantiehuis op basis van zelfverzorging. De visvergunningen worden uitgereikt en de visboten met buitenboordmotor en visvinder worden overhandigd. In totaal zijn er 5 visboten voor de groep gereserveerd. Buiten deze 5 visboten om wordt ook gebruik gemaakt van roeiboten in de meren waar het varen met buitenboordmotor niet toegestaan is. U bent die dag ruim op tijd om het water al te verkennen.

6, 7, 8, 9, 10 , 11 juni 2004
Vissen in de verschillende meren rondom Femundstunet. Verblijf in accommodatie op basis van zelfverzorging. Voor wat de huisjes betreft zijn dit eenvoudige blokhutten uitgerust voor zelfverzorging. We hebben één 2-persoons huisje gereserveerd voor de organisatie en 1 groot huis voor max. 10 personen met 4-slaapkamers. Men dient zelf bedlinnen en handdoeken mee te nemen.

12 juni 2004
Vroeg vertrek uit Femundtunet voor de terugreis naar Oslo. Inschepen voor de overtocht naar Kiel. 1 auto per 4 personen. Maximale hoogte 2 m, maximale lengte 5 meter. Verblijf in 4-persoons standaard hut aan boord.

Zondag 13 juni 2004
Aankomst in Kiel om 09.30 uur. Ontscheping en terugreis naar Nederland
De reissom voor bovenstaand reisarrangement bedraagt € 655 per persoon.
Inschrijven kunt u onder vermelding van Naam, adres, woonplaats, leeftijd, telefoonnummer en e-mailadres via info@totalfishing.nl Toewijzing in volgorde van binnenkomst!

Na inschrijving worden u gegevens verwerkt door reisburo Scanpartner in Kampen die de verdere afwikkeling voor hun rekening nemen. U krijgt van hen een ontvangstbevestiging en een factuur waarvan een voorschot dient te worden betaald. Dat is dan tevens u deelnamebewijs dat ook recht geeft op de info/kennismakingavond deze winter. Veel succes!