**KLAAR**                          NKS – Mooie               Nel

NKS – Mooie Nel

Het weer was als bijna vanzelfsprekend opnieuw schitterend op de Mooie Nel en… heerlijk om te vissen. De vis wilde echter maar zeer moeizaam bijten en daarbij leverde het mooie weer tevens een extra handicap op in de vorm van veel andere boten op de (te) kleine plas. Zeker als er dan ook nog een zeilwedstrijd is die dwars over één van de goede stekken moet, die reeds volgeparkeerd ligt met geankerde boten, praat je niet over een ideale situatie. Gelukkig was er nauwelijks wind want anders zou de kans op “brokken” aanmerkelijk groter zijn geweest. Mede dankzij enige vakbekwame “geleiding” door de controle boten liep het laveren van de zeilboten goed af.

                       


“Zoals gebruikelijk op de Mooie Nel, een heerlijke dag”

Er deden 44 boten mee. Het kleine aantal werd mede ingegeven door de berichten over de slechte vangsten op dit water. Maar dat was overal en sowieso in de ogen van veel wedstrijdvissers geen reden om een wedstrijd niet door te laten gaan…dit is immers vissen en vooral wedstrijdvissen. Zoals verwacht werd er weinig vis gevangen en iedere vis werd met een zucht van verlichting uiterst voorzichtig gedrild en geschept. Net als op de meeste wateren in het land moest er voor elke vis geknokt worden. De 88 deelnemers vingen slechts 16 maatse snoekbaarzen, waarvan de eerste 2 boten er al 6 pakten…

Het waren wel mooie vissen. De winnaar van de grootste vis van vorig jaar (Plemp) ving meteen weer een mooie vis van 80 cm en was urenlang weer de gedoodverfde winnaar, maar halverwege de wedstrijd (er werd toen echt niets meer gevangen), sloeg Cor Lucas toe met zijn enige vis… 82 cm en daarmee winnaar. Eric Marteijn ving de derde grootste van 70 cm.

Door de ervaringen van de laatste jaren waren er heel veel boten die kozen voor de pen… en daar werd weer de meeste vis mee gevangen, hoewel enkelen toch ook op het “sleepje” een vis vingen. Rob Blom wist toch weer een 4e plek af te dwingen door twee vissen verticaal te vangen! Heel knap.

Een hele taaie wedstrijd dus omdat er weinig vis werd gevangen. Een lange zonnige zit daar voor de verticalers en slepers, gebaseerd op uithoudingsvermogen en de hoop op die ene aanbeet, die een fraaie prijs en soms een finaleticket kan bezorgen. Uitzondering hierop waren van Helvert en Duyvelshoff, die rond 12 uur toch nog een stek vonden waarop ze met spiering op de pen in korte tijd drie exemplaren vingen, die hun de tweede plaats bezorgde. Tussendoor werden enkele mooie snoeken gevangen, maar die telden gezien het moment van het seizoen niet mee. De drie grootste baarzen waren resp. 31.0, 32,7 en 36,4 cm. De grootste werd gevangen door Wouterson.

Opvallend was dat er enkele zeer mooie palingen werden gevangen. Ook vonden er tussen 14 en 15 uur op sommige plekken nog veel abrupte korte beten en loslaters plaats. Paling of “vastzittende” snoekbaars, die niet echt wilde…? Immers een aantal penvissers zat nog te wachten op de tweede bijtperiode… die echter niet echt kwam helaas…

Uiteindelijke winnaars werd het koppel Tom Kroon en Eric Marteijn met 3 vissen van respectievelijk 70, 68 en 66 cm. Het zat er voor hen al een tijdje aan te komen met een 2e plaats tijdens de NKS finale en een 4e stek op het Gooimeer en nu dan een zwaar bevochten 1e plek.

                       


“Het winnende koppel Kroon-Marteijn met uiterst links organisator Paul Goedvolk”

Sfeer was weer uitstekend, organisatie met parkeren, traileren, inschrijven vooraf was zoals altijd op Mooie Nel om door een ringetje te halen (echt waar… petje af met zo weinig ruimte)

De Tombala is langzamerhand niet meer weg te denken en… ieder kijkt met spanning uit naar de moeilijke wedstrijd op de IJssel want… velen zijn er al geweest en nog maar weinigen hebben er goed gevangen, maar het is nog twee weken en het gaat om snoekbaars en dat staat gelijk aan onvoorspelbaar!

                       


 

 



ANDEREN LAZEN OOK