**KLAAR**          Met de billen bloot

Met de billen bloot

Door Johan Veerman

Na zo’n zeven jaren van bekijken, vergelijken en uitproberen, vond Johan Veerman het tijd om de voor- en nadelen van zowel de reel als de werpmolen bij het kustvissen eens naast elkaar te zetten en daarbij ook een ‘definitief’ antwoord proberen te vinden op de vraag met welk ‘instrument’ nu eigenlijk de verste worpen mogelijk zijn. En dus organiseerde Johan een praktijkdag werpen én vissers voor een bont gezelschap topvissers en afstandskanonnen…

Zelf ben ik al jaren een tevreden gebruiker van de werpreel, maar de laatste twee jaar schakel ik tijdens wedstrijden toch steeds vaker over op een werpmolen. Langs onze kust is een werpreel nog steeds een vreemde eend in de bijt, al zijn er ook tot op het bot gemotiveerde reelvissers.

                       


Om een juist inzicht te krijgen in de stand van zaken besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en enkele ware grootmeesters in beide technieken uit te nodigen voor een leuke werpdag vol competitie, harde feiten en vergelijkingen. Als promotors van de overhead worp met de werpmolen staan de mannen van het bekende Shakespeare/Zeehengelsportteam niet alleen bekend als topvissers, maar ook als buitengewoon goede werpers. Reden dus om mijn collega-correspondent Kees Westdorp en zijn maten uit te nodigen om te laten zien welke prestaties zij met hun materiaal kunnen neerzetten.

Zelf ben ik lid van de club van vér-werp-liefhebbers, de Dutch Surfcasting Federation, en het lag dan ook voor de hand enige leden van de DSF uit hun winterslaap te rukken om hun vaardigheden met de werpreel en de pendulumstok te demonstreren. Daarmee had ik een leuk stel toppers bijeen om eens een dagje uit te waaien op de Maasvlakte.

Het Zeehengelsport/Shakespeare Zeeteam verscheen met drie man op de Maasvlakte en zij brachten de allernieuwste versies mee van het hen door sponsor Shakespeare beschikbaar gestelde materiaal, waaronder o.a de K2 Team LDC Extreme Beachcaster in lengtes van 5 en 5,5 meter, met daarop K2-molens gevuld met 22/00 nylon en voorslagen van 50/00 nylon en 21/00 gevlochten lijn en een glad loodje van 150 of 200 gram.

Het team van de DSF bestond uit vier werpers en zijn maakten gebruik van diverse modellen specifieke castinghengels van ZZiplex en Daiwa van vier meter lang en voorzien van ABU en PENN-werpreels, gevuld met 30 en 35/00 nylon voorzien van een voorslag van 70 tot 80/00 nylon. Als werpgewicht gebruikten ook zij een glad 150 of 175 grams loodje.

Smijten maar…
Eerst maar eens op het droge kijken tot welke afstanden deze mooie spullen leiden zonder onderlijn en met de wind lekker in de rug. De uitgestrekte Maasvlakte is werkelijk ideaal terrein voor degelijke exercities en dus werd op een geschikt stuk grond zonder obstakels het professionele meettoestel van de DSF opgesteld en werden de hengels opgetuigd.

We besloten om en om te werpen en een van de mannen van ‘Shakespeare’ beet het spits af, want eerst werd er ‘klassiek’ overhead geworpen, waarbij het lood vanaf de grond richting horizon werd gesmeten. Tijdens de eerste worpen viel mij op dat het meteen al knap ver ging, maar dat er aan de richting van de worpen nog wel wat diende te worden gesleuteld. De vlag op 200 meter werd door twee van de drie man direct al bijna gehaald en Kees Westdorp ging zelfs met al zijn worpen over die 200 meter. Van slechts één van de drie werpers was ook de richting meteen al correct. Maar gelukkig, direct al bij de volgende serie worpen nam de nauwkeurigheid toe en kregen al twee van de drie teamleden de richting er perfect in. De afstanden lagen zo tussen de 190 en 210 meter; immense afstanden, zeker in de ogen van de gemiddelde strandvisser, die in de regel ergens tussen de 60 en 100 meter ver zal werpen. Maar hier stond natuurlijk de top van het Nederlandse wedstrijdcircuit te werpen en zónder de altijd veel luchtweerstand gevende paternoster met aas. Bovendien werd als hoofdlijn 22/00 nylon gebruikt, wat voor de meeste vissers veel te dun is. Op stekken zonder obstakels is deze diameter echter ook weldegelijk bij het vissen te gebruiken, mits het nylon van sublieme kwaliteit is. De meeste kantvissers zullen echter in de praktijk (veel) dikkere lijnen gebruiken en dat beïnvloedt de geworpen afstanden aanzienlijk. En niet ten positieve!

Bij de laatste serie worpen was goed te zien dat de gevlochten voorslag het won van de voorslag uit 50/00 gewone nylon en de hengels het beste tot hun recht kwamen met 175 gram werpgewicht. Vooral de 5,5 meter K2 toonde zich het ultieme werpkanon voor de overheadworp.

                       


Als ik zo de feiten van deze dag op een rijtje zet, moet ik in de eerste plaats stellen dat ik uitermate verrast was over de afstanden die de heren van het Zeehengelsport/Shakespeare team met hun werpmolens en overheadworp op het werpveld neerzetten. Indrukwekkend!

De heren van beide teams vonden het een fijne en leerzame dag en er werd vol bewondering gekeken naar elkanders prestaties en materiaal.Het materiaal van de ‘vissers’ werd niet alleen kritisch bekeken, maar ook uitgeprobeerd. Dat resulteerde uiteindelijk in de verste worp van de dag, hetgeen aantoont dat een goede techniek uiterst belangrijk is voor beide manieren van werpen en vissen. En juist techniek kun je niet kopen en wie meer wil vangen (of verder wil werpen) met een reel, molen, vijf- of viermeter hengel, of wat mij betreft met een bezemsteel of handlijn, zal daar veel tijd in moeten steken om het verschil met de buurman te kunnen maken… En alleen al deze conclusie maakte deze dag méér dan de moeite waard!

We zetten hieronder de belangrijkste resultaten nog even op een rijtje.
Zeehengelsport/Shakespeare Zeevisteam
Techniek: overheadworp met werpmolen, 50/00 nylon voorslag en 22/00 hoofdlijn

Beste worpen in meters: Kees Westdorp: 208 212 Frank Dekker: 193 194 Ed Kroes: 191 193

Team Dutch Surfcasting Federation
Techniek: pendulumworp met werpreel, 80/00 nylon voorslag en 35/00 hoofdlijn

Beste worpen in meters: Peter v/d Linde 192 196 Wim Schilperoort 199 209 Peter Meijerink 192 194 Cor v/d Blink 194 199

DSF-lid Wim Schilperoort maakte uiteindelijk met de K2 hengel van Kees Westdorp de beste (overhead)worp van de dag: 215 meter. Voor meer info over de werpsport: www.dsf-surfcasting.nl.

Deze (ingekorte) interessante bijdrage van Johan Veerman staat naast vele informatieve en leesbare artikelen in het meinummer van Zeehengelsport dat vanaf 6 mei 2005 voor € 3,50 te koop is in de hengelsportspeciaalzaak of de boekwinkel/kiosk.

ANDEREN LAZEN OOK