**KLAAR**          Gul, wat kunnen           we verwachten?

Gul, wat kunnen we verwachten?

Door Joop Folkers

Wat de gulvangsten ons de komende maanden zullen brengen weet niemand. Het is gewoon koffiedik kijken, omdat eigenlijk niemand enig idee heeft hoe het met de huidige gulpopulatie gesteld is. Zeebaarsvissers die hun geluk de afgelopen maanden rond de ver en vaak diep gelegen wrakken beproefden vingen slechts een enkele gul! Geen echte florissante vooruitzichten dus!

                       


“Dit soort plaatjes worden steeds zeldzamer”

Maar goed waarschijnlijk heeft een en ander te maken met de enorm hoge zeewatertemperatuur van de afgelopen maanden? Net effe een snipper te warm voor vriend kabeljauw die daarom naar dieper, dus koeler water is getrokken. Wie het weet mag het zeggen! Ondanks al deze negatieve vooruitzichten blijven we uiteraard toch niet thuis zitten, maar trekken we er zodra het weer het toelaat zo snel mogelijk op uit om een “gulleke”te kunnen verschalken. Als bootvisser heb je twee mogelijkheden om gul te belagen. De meest populaire manier is natuurlijk het pilkeren rond de wrakken. Maar helaas, mede door de enorme “warnet”druk van de afgelopen pakweg 10 jaar, zijn ook die enorme scholen gul die rond de vele wrakken huisden lelijk uitgedund! Het kon enkele jaren geleden dan toch ook niet op! De Noordzee “barstte”immers van de kabeljauw. Zo kon het gebeuren dat er soms 20 of meer “Deense Klompen”in de Scheveningse haven lagen. Dagelijks goed voor enorme besommingen! Jammer, maar die tijden zijn dus echt voorbij en moeten we er nu werkelijk alles aan doen om toch aan zo’n lekker, felbegeerd gulfileetje te komen!

                       


”Ver buiten de kust kan het pilkeren nog wel eens succes brengen”

Verreweg de meeste sportvisbedrijven langs onze kust hebben zich de laatste jaren gespecialiseerd in de wrakvisserij. Toch zijn er gelukkig nog steeds enkele bedrijven waar je lekker relaxed een dagje vanaf een kotter op de (zand-) bodem kunt vissen. De hoofdmoot van je vangst zal dan bestaan uit wijting en schar met als toevalstreffer een gul(letje)! Een heerlijke manier van vissen, waarbij je altijd wel een lekker bakzootje bij elkaar kan sprokkelen! Het is een aparte manier van vissen, waarbij je je aas zover mogelijk uptide aan moet bieden. Logisch, want juist op het diepe water heb je altijd te maken met een pittige getijdestroom die je lood in een mum van tijd van de bodem tilt waardoor je vangkans gereduceerd wordt tot nul. Maar goed dit is dus een leuke manier om een gul aan de schubben te komen. We hadden het net al even over het wrakvissen. Leuk en spannend terwijl je (hetzij sporadisch) nog steeds de kans maakt om echt dikke gullen te vangen. Helaas ben je voor deze visserij altijd weer sterk afhankelijk van het weer, omdat verreweg de meeste “goede” wrakken zich op een behoorlijke afstand uit de kust bevinden. Maar zoals ik net al even meldde was het de afgelopen zomer huilen met de bekende pet op!

                       


“Met één zo’n vis ben je tegenwoordig al heel erg blij!”

Nu zo rond half november worden er toch zo links en rechts al weer wat leuke vangsten gemeld! Het gaat over het algemeen niet over knuppels van vissen maar meest over vissen van rond de 50 cm. Vanaf de kotters wordt er helaas slechts een enkele gul op het zand gevangen. Wel barst het op een diepte van pakweg 15 meter van de grove wijting en dikke scharren! In de Waterweg werden rond eind oktober de eerste gulletjes al weer gevangen. Oke, geen vetpot maar toch! De beste kans op gul maken we tot half januari. De grotere vissen trekken dan naar dieper water om kuit te schieten. Rond de verre wrakken maak je tot pakweg de 2e week van februari de beste kans op een ouderwetse yes-baby! Gewoon proberen dus! Misschien valt het ondanks alle negatieve berichten toch nog wel mee. Total Fishing houd je in ieder geval op de hoogte!