**KLAAR**          Eindelijk een           beetje zeebaars

Eindelijk een beetje zeebaars

Door Joop Folkers

In welke hengelsportzaak in de regio je ook kwam, overal hoorde je hetzelfde verhaal: “Men vangt enorme hoeveelheden zeebaars vanaf de kant”. De toplokatie was de pier van Hoek van Holland. Een stek, waar je volgens insiders barstte van de mooie zeebaarzen. 20 stuks of meer waren dan ook geen “uitzondering”.

Men vergat er dan wel bij te vertellen dat de “zeebaarsfanaten” meestal in het donker stonden te vissen. Veel zeebaars vangen betekent uren maken, zo verzekerde een nieuwkomer. Mijn conclusie is dat er momenteel veel minder zeebaars aanwezig is als vorig jaar in dezelfde periode. De enorme hoeveelheden scholenbaars lijken van de aardbodem verdwenen. Typisch is dat bootvissers die met hun boot naar de verre wrakken trekken goede tot zeer goede vangsten boeken. Ervaren zeebaarsvissers spraken zelfs van gi-ga scholen van hoofdzakelijk zware vissen.

                       


“Op de verre wrakken zouden zich veel grote zeebaarzen ophouden”

Al jaren lang houd ik het een en ander bij en ieder jaar weer blijkt dat je je theorieën sterk moet wijzigen. Ik denk dat de trek van onze zeebaars jaarlijks wisselt. Het ene jaar trekken ze in enorme concentraties in het relatief ondiep kustwater richting noorden en het ander jaar doen ze dat weer op dieper water en slaan we als kantvisser de bekende plank gewoon mis. Het is goed mogelijk dat we de komende weken weer te maken krijgen met enorme scholen kleine baars. Belangrijk is echter dat de grote scholen zeebliek en zandaal onder de kant verschijnen. Toch mogen we niet echt klagen. Zeker de afgelopen week hebben we de eerste mooie grote afgepaaide zeebaarzen gevangen. Ze zijn nog niet echt in goede doen. Logisch want ze moeten eerst weer op krachten komen van het ingrijpende paringsritueel. Een ander belangrijk gegeven is en blijft de zeewatertemperatuur. Na de laatste mooie warme dagen is deze opgelopen tot ongeveer14 graden maar zelf heb ik verreweg de beste vangsten geboekt nadat de temperatuur boven de 16 graden uit kwam.

                       


“De Pulse Trophy serie voldoet uitstekend”

Even geduld dus nog, maar ze komen er zeker aan! Experimenteer dit seizoen eens met een lepel. Vooral op die dagen dat de zeebaars aan de oppervlakte jaagt is dat een echte killer. Eind vorig jaar ving ik veel vis op zowel zilveren Pako lepels als de nieuwe Shimano/ Blue-Fox serie genaamd de Pulse Trophy. Een toplepel voorzien van 3D ogen en opvallend dankzij zijn felle holografische kleuren.

Stekel ze!