**KLAAR**                          Een               vooruitblik met Cor en Wile

Een vooruitblik met Cor en Wilem Bruul

door Eric Marteijn

Als jonge visser met je moeder vanuit Amsterdam mee naar Den Helder en daar vissen met neef Willem. Zo leerden Cor Lucas en Willem Bruul elkaar kennen in hun jonge jaren. Ze verloren elkaar ook weer uit het oog, maar zo’n 6 jaar geleden op een familiebijeenkomst besloten weer samen eens te gaan vissen. Karperen wel te verstaan.

Door een toevallige invalbeurt van Cor in een wedstrijd georganiseerd door Hengelsport Zuid op de Nieuwe Meer kwam hij in het snoekbaarswedstrijd circuit terecht. De hele ambiance van de grote hoeveelheid bootjes, het wedstrijdgevoel, de goede sfeer tussen de vissers…..... we weten waar het toe geleid heeft. Cor Lucas en Willem Bruul waren de onbetwiste en meest constante kampioenen van het afgelopen seizoen in het NKS Snoekbaarsvissen.

                       


A.s. zondag 1 juni is al weer de openingswedstrijd op het Gooimeer. Totalfishing blikt met Cor Lucas en Willem Bruul vooruit op het komende seizoen. In algemene zin is er in het totale concept relatief weinig veranderd. Toch zijn er als resultaat van de evaluatie van vissers en organisatie een aantal veranderingen doorgevoerd.

Zo is – tot grote blijdschap van Cor en Willem – de totale wedstrijdduur verlengd met een half uur tot 6,5 uur. “ Persoonlijk had ik nog liever 7 uur gezien”, meldt Cor. Met name de wedstrijden in juni en later in september met lange dagen en mooi weer moet je volop benutten. “ Doodzonde om zo vroeg van het water af te gaan op zulke dagen! ” We zijn dus blij met dit besluit.

Verder is er e.e.a. veranderd in de keuze van de wateren. “ Op het juiste moment op het juiste water vissen….. dat is DE formule om veel en grote vis te vangen” De keuze om het Noordzeekanaal van maart naar februari te verschuiven is een stap in de goede richting. Voor het Haringvliet zou het nog wel wat later mogen dan in september. Verder hebben ze alle begrip voor de keuze om juiste niet op de erg diepe wateren te vissen als de vis erg diep zit. Dit verklaart waarom het IJ als relatief ondiep viswater nu later zit. Iedereen staat de discussie op Total Fishing na het diep vissen in de wintermaanden op Maurik nog goed voor ogen.

De keuze voor het Hollands Diep blijft voor hun nog even afwachten. Het water kennen ze redelijk maar dan vooral in juni of later in het seizoen. Het kan in die perioden mooie vis opleveren. Dit water vervangt de Maas, een prachtige rivier om op te vissen, maar de laatste jaren van het NKS nogal tegenvallend doordat er nauwelijks afvoer was op de wedstrijddagen.

Het verminderen van de minimum lengte van 45 naar 44 cm zien zij vooral als een compromis en try out. In principe zagen ze liever – naar hun formule – de minimummaat op 50 cm, maar dan wel op de juiste momenten op de juiste wateren vissen. Men loopt nu het risico van te veel vis die in korte tijd moet worden aangeboden…... met alle vervelende gevolgen.

Natuurlijk verlaten ze hun favoriete en succesvolle tactiek niet: natuurlijk aas vanuit een geankerde boot aangeboden aan een nylon lijn. Echter nu ze in 2002 ontdekt hebben dat wanneer dit niet werkt, kunstaas een goed alternatief kan zijn, zullen ze dit in 2003 zeker weer toepassen.

En dan de kracht van beide toppers: ze vormen een hecht team, dat samen op spiering gaat vissen, vooraf altijd gaat voorvissen, goed afspreekt hoe en waar er gevist gaat worden,.... kortom ze sluiten een hoop zaken uit. Cor moet een beetje lachen als hij zich het voorval herinnert van een concurrerende boot bij de start waarbij de ene visser zijn vismaat vraagt: “ Heb jij de ankers?” Nee, ik niet”, antwoordt deze terwijl zijn ogen in lichte paniek afdwalen naar de twee hengels opgetuigd met fraaie snoekbaarspennen. Zoiets zal met Cor en Willem niet snel gebeuren, waar het immers aan niets mag mankeren tijdens de wedstrijd.

Totalfishing zal ook dit jaar weer alle wedstrijden van het NKS op de voet volgen en wenst alle deelnemers een goed en vooral prettig wedstrijdseizoen en in een sportieve sfeer….... de uitdaging voor de deelnemers van dit jaar moge duidelijk zijn…. hoe houden ze Kooiman en Stokvis van hun prolongatie af!

                       


 



ANDEREN LAZEN OOK