Kayak vissen in Florida

Kayak vissen in Florida

Door Ross Dik

Als ik na een paar maanden afwezigheid de jachthaven van Goodland weer binnen rij, zie ik voor het eerst onze nieuwe visboot in levende lijve. De 21” center console Proline straalt ons tegemoet in het felle zonlicht. Op de achtersteven hangt de imposante 140 PK 4stroke Suzuki buitenboordmotor die ons de komende jaren naar de visstekken moet brengen.

Hoewel ik zeer verguld ben met onze nieuwe aanwinst, gaat mijn interesse toch vooral uit naar de drie sit on top viskayaks die nog ongebruikt naast de boot in het gras liggen. De drie gasten waar Michel al een week mee aan het vissen is, zijn niet geïnteresseerd in de kayaks en de light tackle visserij maar zijn op jacht geweest naar de grote migrerende tarpons die hier ieder jaar rond deze tijd voorbij trekken.

Ze hebben zowat iedere dag aanbeten gehad en zware drils maar hadden helaas niet het geluk ook maar één van deze sensationele vissen te landen. Wel zijn er diverse groupers en haaien gevangen zodat de mannen toch terug kunnen kijken op een geweldige week.

Samen met mijn vriendin zal ik de komende tijd de kayaks gaan testen in de wateren rond de eilanden aan de westkust van Florida. Het vissen in speciaal daarvoor uitgeruste kayaks is in Nederland en ook hier in Florida nog niet zo bekend, in tegenstelling tot de oostkust van de USA waar kayaks steeds meer worden gebruikt voor het vissen op bijvoorbeeld striped bass.
 


Een van de voordelen van een kayak blijkt al gauw wanneer mijn vriendin al de eerste dag de schrik van haar leven krijgt als zij over een manatee (zeekoe) vaart. We zijn zo stil dat we regelmatig vissen onder onze 12” Heritage weg zien schieten. Ook de stabiliteit van deze kayaks is verbazend, met een niet al te gekke deining kun je er zelfs in staan.

Een ander voordeel is de geringe diepgang, je hebt letterlijk maar enkele centimeters water onder je boot nodig zodat je op plekken kunt komen die voor andere vissers onbereikbaar zijn, wat natuurlijk de nodige vis kan opleveren.



De kayak geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar en waneer jij dat wilt. Je bent je eigen kapitein. De kayaks kunnen makkelijk op de boot vervoerd worden zodat je actie radius enorm vergroot wordt en we ongeveer onder alle omstandigheden kunnen vissen.

De kayaks zijn uitgerust met drie hengelsteunen, zowel geschikt voor spin- als vlieghengels, een anker en zwemvest en een waterdichte ruimte voor bijvoorbeeld foto apparatuur.

Het vliegvissen vanuit een kayak vereist enige oefening. Omdat je heel dicht op het water zit is het werpen van 25 meter lijn nog niet zo eenvoudig maar natuurlijk ook niet nodig want met een paar slagen met je peddel zit je bovenop de vis.

Dat het vissen vanuit een sit on top in deze wateren niet geheel zonder gevaar is, bleek toen ik een mooie jack cravelle haakte die na een flinke strijd aan mijn #8 vliegenhengel vlak naast mijn kayak bijna gegrepen werd door een twee meter lange blacktip. Onnodig te zeggen dat dit een adrenaline verhogende ervaring was. De jack was een stuk wendbaarder dan de hongerige haai zodat ik de vis uiteindelijk kon onthaken en hem zijn vrijheid terug kon geven.

De vis die zich aan Michel’s shad vergreep had minder geluk en viel helaas ten prooi aan de vlijmscherpe tanden van de haai.Ook de groep dolfijnen die onze interesse in de vissen deelden konden we heel dicht naderen, evenals de vogels in een lepelaarkolonie, wat natuurlijk prachtige foto’s opleverde.

Het al werpend driften om na een aanbeet te ankeren en de stek verder uit te vissen leverde bijvoorbeeld vele mooie spotted seatrouts op en door te eiland hoppen ontdekte we nieuwe hotspots waar we met de boot nooit bij hadden kunnen komen. De aanschaf van de kayaks is wat mij betreft het beste idee wat ik in jaren gehad heb.

Het is een geweldig werktuig waarmee je een extra dimensie kan toevoegen aan onze fantastische hobby. Meer informatie op: www.floridafishingadventures.nl


ANDEREN LAZEN OOK