image description

Kayak vissen boven de poolcirkel ( Deel 3 )

De Heilbot puzzel

Die zoektocht maakt het in mijn ogen extra leuk wanneer je ze uiteindelijk weet te vinden en zeker wanneer je een plek ontdekt waar er meerdere liggen. Hoe dieper je in deze puzzel duikt ga je naarmate de tijd verstrijkt een steeds beter inzicht krijgen in hun gedragspatroon. Dan word het ook steeds belangrijker om de getijden informatie welke je ook met de Navionics kaart kunt zien over de stekken te leggen.

Je gaat dan op de beste stekken vissen op het moment met dat er de meeste stroming staat. Voor ons was dit cruciaal aangezien we in een periode met doodtij zitten. Zoeken naar plaatsen waar we de meeste kans op wat stroming hebben. Niet echt ideaal natuurlijk maar zoals al eerder vermeld vanwege de gecancelde trip van 2020 zitten we qua getijden niet in de perfecte periode. Normaal gezien plannen wij altijd een trip rond een springtij en nooit rond een slapper tij zoals een doodtij. En nu blijkt maar weer eens hoe belangrijk zulke details (kunnen) zijn.


Mooie Heilbot op de 180 grams Crazy Daisy in de Motoroil Gadus kleur welke mijn persoonlijke favoriet is


Schitterende vissen!

The one that got away..

Op de vooravond van deze bewuste dag zat ik al zoekend op de laptop met behulp van de Navionics webapp te kijken naar een geschikte locatie waar we mogelijk wel wat stroming zouden kunnen verwachten. Mijn oog viel op een soort natuurlijk kruispunt tussen de vele eilandjes met daarin een paar diepere stroken die rechtstreeks aansluiten op het grote Vesterfjord. Met midden op dat denkbeeldige kruispunt een aantal onderwater bergjes omgeven door zandgronden.

Tussen die onderwaterbergjes was zelfs een denkbeeldige drempel/rug te zien welke ideaal is voor heilbot om daar vanuit een hinderlaag toe te slaan. Plus dat er aan de voet van deze onderwater bergjes diverse plateaus waren waar een heilbot perfect kan liggen. Mijn van tevoren uitgedachte theorie blijkt spot on te zijn en na een aantal keer werpen met de Sandy Andy hangt er een heilbot aan. Na deze te gevangen hebben (+/- 100 cm) vangt mijn maatje Thomas er één  van +/- 90 cm aan een koolvisje. Als deze jongen dan over de top van het onderwater bergje vaart welke op net geen tien meter onder het wateroppervlak ligt zie ik wat meer aasvis.

Met een haringonderlijn weet ik een perfect maatje Makreel te vangen.  Niet zo’n grote welke we eerder regelmatig tegenkomen (denk dan aan 50!! cm) maar zo’n 30 a 35 cm. Deze gemonteerd met een enkele circle haak en een heilbot rig met een loodgewicht van 150 gram. Slechts eenmaal langs de eerder genoemde drempel driften was voldoende en mijn slip ging als een malle lopen! De slip van mijn molen een eind dicht gedraaid en zodoende komt er steeds meer druk op de hengel en word de Heilbot gehaakt. Echter maakt deze zulke harde runs dat deze platvis me tweemaal bijna met kayak en al omver trekt!! Toch de slip maar ietsje losser gezet…maar nog steeds trekt deze vis me met bijna 3 km/u rond. Wat ik ook probeer ik krijg deze vis niet weg bij het onderwaterbergje. (het liefst wil je een vis afdrillen op een stuk zonder obstakels.


Hooking a giant!! De W6 213 cm 30-120 gram is ideal voor het zwaardere werk maar deze Heilbot trok me bijna letterlijk overboord!

Wat een geweld!!

Heel diep is het trouwens niet en de vis word gehaakt op een diepte van 15 meter en het omliggende gebied is rond de 35 a 40 meter. Maar de runs zijn fantastisch en heb nog niet eerder zulke krachtige runs meegemaakt. Na een tijdje touwtrekken komt deze vis een aantal meter onder de kayak en dankzij het ongelooflijk heldere water kun je dan een aardige inschatting maken. Oef deze is toch wel erg groot!!!  Schat ze op 150 a 170 cm en zie de circle hook keurig voorin haar ontzettend grote bek zitten. Even later heb ik haar of hem naast de kayak maar wat dan? Kan deze niet zoals met de vissen van rond de meter via een kiewgreep op schoot sleuren.

Zo’n platte gaat al gauw richting de 50 a 60 kg en dan trek je de kayak omver als je het gewicht van onderen naar boven wilt krijgen. Dus deze ‘slimme’ jongen was erop voorbereid en had zo’n grote haak in bezit welke je ook wel op de boten ziet. Een XXL haak (weerhaak eraf geslepen) voorzien met een stuk stevig touw en een boeitje. Op een boot laten ze de boot het werk doen maar op een kayak is dat natuurlijk geen doen.(bang dat de vis de kayak omver trekt) Dacht als ik een grote vang dan kan ik naast de kayak die extra haak door zijn bek doen en hem dan hopelijk met het touw in bedwang houden. Als de vis dan te wild word en ik het gevaarlijk vind worden kan ik hem makkelijk loslaten en dan later dankzij de boei het nogmaals proberen. In theorie lijkt me dat best doenbaar maar de praktijk blijkt toch anders.


Er is slechts een klein stukje zichtbaar van het monster.  De haak is een maatje 10/0.

Leermomentje..

De extra haak krijg ik erin maar de vis maakt nog een onverwachte run en mijn lijn van de hengel begeeft het ondanks dat ik de slipper al losser heb gezet. Mogelijk heeft de lijn toch een beschadiging opgelopen van de onderwaterberg waar de vis rond bleef vechten. Gelukkig zit de haak met touw en boei wel goed en zal ze zo wel bovenkomen! Nou niet dus!!  Na een half uur niks te zien en na een uur nog steeds geen enkel signaal. Klote zooi vis pleitte en ze zwemt met een boei en XXL haak rond. Na een uur geven we het op en gaan we verder met vissen , maar op het einde van de dag lees 6 a 7 uur later! Keren we nogmaals terug naar deze stek want het is immers een goede locatie voor de heilbot. En zie ik zowaar een boei drijven! heel langzaam er naartoe gevaren om de vis niet te laten schrikken.

Maar de heilbot was gevlogen echter de rest van het tuigje is nog compleet. Gelukkig heeft ze hem los weten te schudden en heeft ze op een vervelende middag na geen letsel op gelopen. Het frappante is wel dat de boei op slechts 200 meter drijft van de plek waar ik ze 7 uur eerder gehaakt heb. Ze is dus vermoedelijk direct naar de bodem gezwommen en daar gaan liggen. Volgende keer een grotere boei monteren want zo’n boeitje die we voor het ankeren gebruiken van 25 a 30 cm diameter is duidelijk geen partij voor een flinke heilbot. Of beter nog… Het hele idee van boei laten varen!!


De boeitjes laat ik volgende keer lekker thuis.

Samenvattend

Het is een zeer interessante trip geweest in een werkelijk schitterend gebied met vele mogelijkheden. Echter de visserij was wat moeizaam wat naar mijn mening voornamelijk aan de getijden te wijten valt. Samen met Thomas best een oké visserij beleefd waarbij we dankzij onze kennis toch de nodige vissen naar boven hebben gebracht. (15 Heilbotten) Martin en Niek hadden iets meer moeite om aan de vis te geraken maar we hebben allemaal heilbot gevangen!! Als de visserij niet eenvoudig is zit het hem vaak in kleine details en juiste momenten waarom de één wel vangt en de ander wat minder. Qua weer hebben we alles gehad maar vooral in de tweede week veel mooi weer met niet al teveel wind. Prima dus! De terugreis ging voorspoedig tot werkelijk waar het laatste stoplicht voor Niek zijn woonplaats. Daar begaf de draagarm van onze aanhangwagen het en hebben het bij Niek thuis provisorisch kunnen fixen met spanbanden en een metalen strip. Je zal dat maar ergens bovenin Zweden hebben! Pfft wat een geluk bij een ongeluk! Zo is het toch weer een onvergetelijk avontuur geworden welke we nog lang zullen heugen.


Engeløya heeft ons prachtige avonturen opgeleverd welke we ons nog lang zullen heugen! 


De laatste vis van de trip!  Fraaie Heilbot op mijn Pollack set!  

Met vriendelijke groet,
Daniël van der Post  

Wilt U meer informatie over het vissen in Noorwegen of het vissen vanuit een kayak? Dan kunt altijd een mail sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.