image description

Kayak Jagers 67 Kayak vis wedstrijd op het Haringvliet

Tekst en foto’s: Daniel vd Post 

Onlangs heeft qua deelnemers de grootste kayak vis wedstrijd plaats gevonden welke ooit in Nederland is gehouden. Tijdens een 3 daags evenement bestaande uit 2 wedstrijddagen is er gestreden om de prestigieuze titel van het

De wedstrijd is letterlijk gehouden op de laatste dagen voor het gesloten seizoen. In een zeer gemoedelijke omgeving heeft het team van KayakCentre gevestigd aan de Atlantica haven te Stad aan ‘t Haringvliet een pracht evenement weg gezet.


Deelnemers verzamelen zich bij de start op dag 1

Maar liefst 79 kayak vissers uit diverse landen doen mee aan deze wedstrijd. Welke tevens als kwalificatie wedstrijd is aangestipt door Hobie Europe voor het wereldkampioenschap kayak vissen. Dit wereldkampioenschap of te wel de Hobie Fishing Worlds word elk jaar op een ander continent gehouden en is razend populair onder de kayak vissers.

 
Dag één van het KayakCentre Fishing Tournament, vol gas op weg naar de stek


Het Haringvliet
Een bekend terrein voor menig kayak en bootvisser aangezien er elk jaar vele wedstrijden plaatsvinden zoals o.a. de welbekende Predatortour. Het is tevens locatie om in die laatste week van Maart een trophy sized baars te vangen. Dat heeft vast menig kayak visser overgehaald om de reis naar Nederland te maken.

 
Trophy sized baars van het Haringvliet

Niet alleen kayak vissers trouwens, daar het in deze periode ook erg druk is met bootvissers uit diverse landen. Toch is het wel een risico om in deze periode een wedstrijd te organiseren. Daar de factor ‘weer’ een serieuze speler is om rekening mee te houden. Maart staat toch bekend om zijn grilligheid!!, het kan er prachtig zijn maar het kan ook makkelijk een hele week 5bft of meer zijn. Of Koning winter haalt nog één van zijn laatste trucjes uit zoals we bijvoorbeeld verleden jaar hebben gezien. Tel daarbij op de mogelijke nodige regenafvoer van de rivieren en je weet van te voren dat het een uitdagend wedstrijdterrein is!
 
Hooked up! ,tijdens dag één van het KayakCentre Fishing Tournament


Wisselende omstandigheden
Zo ook dit jaar waarbij de temperatuur prima is zo eind Maart. Echter een week voor aanvang van de wedstrijd ziet het Haringvliet er door de vele waterafvoer van de rivieren uit als een modderpoel. Gelukkig is het in de laatste week een stuk helderder geworden en dat is wel zo fijn vissen voor vriend baars.

Beide wedstrijd dagen en zeker de vrijdag daags voor aanvang worden getekend door lastige weersomstandigheden. Op de vrijdag geen zuchtje en knal blauwe luchten om vervolgens op de eerste wedstrijddag iets te verbeteren met af en toe een zuchtje en nog steeds nauwelijks bewolking.

Op de tweede wedstrijd dag is het weerbeeld totaal anders met bewolkt weer en vooral een zeer nadrukkelijk aanwezige wind uit de Noordhoek van 5 Bft! Zeker niet de makkelijkste omstandigheden om een wedstrijd in te vissen, maar het is voor iedere deelnemer exact hetzelfde!!

 
Johan van Kooten in actie tijdens het KayakCentre Fishing Tournament 2019


Target 3 Snoekbaars en 3 Baars
De dagelijkse target is door de organisatie gezet op drie baarzen en drie snoekbaarzen. Welke worden gefotografeerd op een door de organisatie verstrekte meetplank. Samen met een unieke keytag welke iedere dag word vervangen door een andere kleur keytag.

Degene die over de twee wedstrijddagen de meeste centimeters heeft gevangen word tot winnaar gekroond! Ook al vang je bijvoorbeeld 5 baarzen op één dag dan tellen je drie langste vissen mee voor het dagklassement. Er word met één hengel in de hand  gevist welke voorzien is met kunstaas. Slepen/trollen is niet toegestaan daar het een kwalificatie wedstrijd betreft voor de Hobie Fishing Worlds en je daar ook niet mag slepen/trollen.

 

Een beste snoekbaars op de meetgoot!

Prachtig resultaat!!
Het gaat erom om iedere dag je wedstrijdkaart te vullen met 3 baarzen en 3 snoekbaarzen. Zeker geen eenvoudige opgave!!, en dat blijkt ook wel uit de uitslagen! Mag zeer trots op mijzelf zijn daar deze jongen op dag 1 de enige visser is die het lukt om zijn kaart vol te vissen. Waardoor er een aanzienlijke verschil is ontstaan met nummer twee en drie.

Na dag één staan erbij mij naam maar liefst 307 cm en bij de nummer twee 175 cm en bij de gedeelde nummer drie 173 cm. De tweede dag is het zaak om de voorsprong proberen te behouden of uit te breiden. Waarbij je weet dat bij elke gevangen vis het moeilijker is voor de concurrentie om je te achterhalen.

Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden met de straffe wind is de vis gelukkig wel actief. Na wat snoekjes die niet mee tellen vul ik langzaam mijn baars lijstje met een prachtig rijtje.

Een 47 , 48 en 49cm een perfect resultaat, als daar een tijdje later ook nog eens twee snoekbaarzen bijkomen is het eigenlijk al wel beslist. De derde snoekbaars krijg ik niet gevangen maar wat ben ik blij met de gevangen vissen!

 
Mooie baars van 48 cm gevangen met de Shad Teez van Westin.


Kampioen!!
Na afloop blijkt dat mijn drie baarzen en twee snoekbaarzen genoeg zijn voor een tweede dag overwinning! Met een totaal van 556cm over twee dagen mag deze jongen zich de trotse winnaar noemen van het KayakCentre Fishing Tournament 2019.

 
Podium van het KayakCentre Fishing Tournament 2019!

Al mijn vissen zijn gevangen met de fantastische Shad Teez van Westin in 9 & 12 cm uitvoering! Nummer twee is Dane Wood uit Engeland met 371 cm en Leo Pegels uit Nederland is de nummer drie met 330 cm.

Wow wat een schitterend resultaat! Ondanks moeilijke omstandigheden of misschien wel dankzij die omstandigheden. Is het voor mij echt een nagenoeg perfect toernooi geworden. En tevens dus een W.K. kwalificatie binnen gehaald voor de Hobie Fishing Worlds 9. Welke plaatsvinden in 2020 op een nog nader te bepalen locatie.

 

Uitstekende sfeer en perfect georganiseerd!

Doordat ik verleden jaar een kayak wedstrijd in Zweden heb gewonnen mag ik dit jaar meedoen aan de Hobie Fishing Worlds 8 welke in Juli plaatsvinden aan de Goldcoast in Australië. Mag me dus een gezegend mens noemen met nog een aantal schitterende trips in het vooruitzicht.

 

De volledige uitslag waarbij 49 van de 79 deelnemers vis hebben gevangen.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Wilt U meer informatie over deze wedstrijd of het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een kijkje nemen op mijn website:  Daniels Fishing Experience of een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com