Kayak jagers Droomsessie..

Kayak jagers 

Droomsessie... 

Door Daniel van der Post

Soms…zo heel soms maak je een visdag mee die je jaren nadien nog steeds kan herinneren alsof het de dag van gisteren is. Het zijn van die dagen dat echt alles op zijn plek valt, waarbij je precies op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig bent.

Een droomsessie is misschien wel de beste benaming voor zo een visdag, echt zo een avontuur wat je normaliter alleen beleefd tijdens de nachtelijke rustuurtjes.

Vandaar de toepasselijke benaming 'droomsessie', echter zo heel af en toe word zo een gedroomde sessie ineens werkelijkheid..


De schoonheid van een zonsopkomst.

Persoonlijk kan ik al enorm genieten van een zonsopkomst of ondergang waarbij de lucht tal van prachtige rode tot aan paarse tinten laat zien.

Of alleen al het natuurschoon waar je met je kayak doorheen glijdt zorgen er voor dat menige dag al geslaagd is zonder ook maar een vis te hebben gezien.

Echter voordat een geslaagde trip een droomsessie word moet er toch wel de nodige actie zijn geweest in de vorm van een paar prachtige vissen.

Een paar weken terug maakte deze jongen zo een sessie mee die me nog lang zal heugen en wil deze graag met jullie delen.

Het is op een druiligere vrijdag dat er een dag op een rivier staat gepland waarbij ik de rivier zo ongeveer voor me zelf blijk te hebben.

Op wat beroepsvaart na is er geen kip te bekennen, wat op zich ook niet zo verwonderlijk is aangezien de vakantie tijd achter ons ligt en het weer ook niet echt uitnodigend is.

Windkracht vier á vijf, zwaar bewolkt en regelmatig een buitje motregen, ideaal visweer om de dag eens te beginnen met een poging voor…. roofblei.

Gewapend met een Bill Lewis ratelplugje begin ik met slepen en werpen langs en rondom de diverse strekdammen die deze rivier rijk is.

Er komt inderdaad wat actie van roofblei. Ik weet er diverse te foppen maar het betreft alleen kleinere exemplaren tot een centimeter of 50.

Tussen de roofbleien door klapt er af en toe een snoekbaars en baars op dit rammelaartje. In ieder geval is er genoeg te beleven tijdens de vroege uurtjes.

De stukken tussen de diverse strekdammen in worden overbrugd door slepend een 18 centimeter lange Fox Pro shad strak langs het talud aan te bieden in de hoop om vriend snoekmans tegen het lijf te lopen.

Deze zijn op dat moment nog niet wakker. Diverse snoekbaarzen zijn dat wel en die kunne dit nieuwe kleurtje van Fox ook waarderen.


Een snoekbaars die de Fox Pro shad wel zag zitten.

Tot aan het middaguur verstrijkt de tijd in een rap tempo en vermaak ik me uitstekend. De stroming gaat er dan echter langzaam uit en de beet wordt ook wat minder; tijd om een paar boterhammen op te peuzelen om daarna met hernieuwde energie verder te vissen.

Nu had ik de dag ervoor bij een bezoekje aan de bekende Belgische hengelsportzaak De Kock wat van die Creepers van Artbaits op de kop getikt.

Dus is de keuze snel gemaakt en hang ik een 30 centimeter lang zwaar stuk rubber aan de speld. De kleinere 100 grams versie had me al overtuigd van zijn vangkracht en nu is het de beurt aan zijn grotere broer van 170 gram.

Slepend langs het talud wordt dit flinke stuk rubber al na een paar honderd meter aangevallen, echter deze snoek hing niet…

Vervolgens duurt het toch wel even en ben ik inmiddels al een stuk verder op de rivier als de volgende aanbeet op dit rubber volgt. Ditmaal is het wel raak.

Een sterke riviersnoek doet goed zijn best en houdt me de nodige minuten bezig voordat ik haar veilig kan landen.

Een mooie dame van 103 hele centimeters mag even de Hobie Outback kayak van dichtbij bewonderen en na een paar fotootjes weer terug het diepe in.


Dikke snoek op de Creeper van Art Baits.

In opperbeste stemming en nog volop nagenietend beantwoord ik wat appjes op mijn telefoon (uh tja, dat hoort er ook bij tegenwoordig…).

Na een minuut of tien hervat ik het vissen en laat de Creeper weer zakken om nog een stukkie te gaan slepen maar echt ver kom ik niet…

BAM! Weer een dikke dreun op dit stuk rubber en weer is het een flinke dame. Na een aantal minuten is daar de eerste glimp en ik weet nog goed dat ik bij me eigen denk: “hé, is 't nou dezelfde?”

Nee, dezelfde was het niet maar het was wel weer een hele beste! 107 Centimeter schoon aan de haak en prachtig getekend…WOW !! Twee meter-bakken binnen twintig minuten, wát een dag zeg.


Prachtig getekende dame.

Vanaf hier kan je het al een droomsessie noemen, echter het wordt nog gekker….

Krap een uur later terwijl ik al slepend in een rap tempo (voor de kayak dan) onderweg ben naar mijn beginpunt om de boel nog eens goed uit te kammen gebeurt het….

Ik heb inmiddels het grote stuk rubber ingeruild voor de Bill Lewis rammelaar in de hoop om nog een roofblei tegen het lijf te lopen. Ik vaar echter tegen iets heel anders aan.

De hengel slaat dubbel. Ik voel een enorm zwaar gewicht aan de andere kant en dat gewicht bleef beneden zonder al te veel actie…. Het zal toch niet?

Door het langzame bewegen van de vis weet ik al snel genoeg…dit is er weer één! Het wordt een mooi gevecht met een dame die duidelijk sterker is dan de twee vorige meters.


Wat een enorme kop!

Met de nodige moeite krijg ik haar boven….Sodeknetters, die is groot…..wat een kop! Gelukkig zit de haak goed en kan ik haar veilig landen. Wát een zwaar beest zeg…. Met 118 centimeter mag je dit toch echt een knoeperd noemen.


BAM ….118 Centimeter 'riverpower'.
   
Nu heb ik al vaak op het water gezeten maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Binnen twee uurtjes vissen drie van die apparaten vangen, dan mag je het gerust een droom sessie noemen, lijkt me.

Wat een dag zeg…zulke dagen maak je misschien maar eens in je leven mee en deze dag zal me nog heel lang bijblijven.

Maar….helemaal klaar is de dag nog niet want een uur later volgt nogmaals zo een beuk op dat kleine ratel ding. Echter net op het moment dat ik denk dat het er wéér een is, schiet ze los. Jammer……al is deze misser natuurlijk snel vergeten na zo een uitzonderlijke middag.

Ik zit nu tijdens het maken van dit verslag nog steeds na te genieten van deze droomsessie. Want dat is het natuurlijk wel, een hele mooie droomsessie.

Tot het volgende avontuur….