image description

Kayak Jagers 61 Hobie Outback  2017 (3)

Kayak Jagers 61  

Hobie Outback  2017 (3) Het anker en andere accessoires  

Door Daniel van der Post

Aangezien ik regelmatig op het zoute water vis waarbij ik soms ook voor anker lig, is een Anchor Trolley systeem voor mij dan ook onderdeel van de basisuitrusting voor op de kayak. 

Daarnaast gebruik ik dit Anchor Trolley systeem ook wanneer ik met een driftzak vis op het zoete water. Deze keer heb ik niet voor het Hobie systeem gekozen (wat gewoon goed werkt) maar voor een uitgebreidere variant van het Amerikaanse YakAttack.


Het Anchor Trolley systeem van Yakattack.

Yakattack is gespecialiseerd in accessoires voor de kayakvisser. Het ontwikkelt producten samen met kayakvissers voor de kayakvisser, zo ook dit YakAttack LeverLoc Anchor Trolley System. Het mooie van dit systeem en dat zit al een beetje in de naam is de LeverLoc waarmee je dit Anchor Trolley systeem kunt locken op een bepaalde stand, zodat de ankerlijn of driftzaklijn niet naar voor of achter kan kruipen.

Je fixeert de ankertrolleylijn op een bepaald punt zodat het in de praktijk eenvoudig is af te stellen op een specifieke stand. Een mooi simpel, effectief ontwerp. Daarnaast zijn er praktische klemmetjes die de ankertrolleylijn mooi op zijn plek houden wanneer deze niet wordt gebruikt.

De gehele ankertrolleylijn bestaat nu uit één geheel wat een klein beetje elastisch is zodat er geen extra elastisch stuk tussen moet zoals bij de uitvoering van Hobie.

Hierdoor kan je nu in één beweging de daadwerkelijke ankerlijn nu zowel naar het uiterste voorste als uiterste achterste punt van de kayak brengen wat het ankeren ten goede komt.


Anker Trolley systeem van Yakattack


Het LeverLoc systeem van Yakattack.


Het volledige anker systeem.

Regtangular Hatch (vierkante luik)
Deze accessoire word door vele Hobie Outback gebruikers toegepast en vervangt het kleinere ronde luik voor een grotere variant, zodat men makkelijker zaken op kan slaan zoals camera’s, kleding, eten, drinken, kunstaas, etc.

Het is zeer eenvoudig te plaatsen door het bestaande ronde gat groter te maken met behulp van de decoupeerzaag. De Regtangular Hatch is zeker een aanwinst voor op je Hobie Outback kayak en kan het ook een ieder aanbevelen. 

Let wel op bij de plaatsing hiervan of je bijvoorbeeld links of rechtshandig bent en wat voor jouw het beste uitkomt. Je kunt het luik namelijk op diverse manieren plaatsen en die voorkeur zal voor een ieder weer anders zijn.

Daarnaast dien je met de MirageDrive 180 nu ook een elastisch koordje over te zetten van het ronde luik. Onder dit elastische koordje komen de hendels van het schakelmechanisme van desbetreffende MirageDrive te zitten.


Fluitje van een cent! Oude luik eruit, aftekenen en de decoupeerzaag doet de rest.

 

Let op! Niet vergeten om het elastische koordje over te zetten, dit heb je nodig om de hendels van het schakelmechanisme van de nieuwe MirageDrive 180 netjes op te kunnen bergen.


Het Regtangular Hatch met de MirageDrive 180 en het 'bewuste elastiekje' voor de hendels van het schakelmechanisme.

Mighty mounts
Wie kent ze niet die kleine handige bevestiging plaatjes waarop je een RAM ball kunt plaatsen. Voor bijvoorbeeld een actioncamera of je Lowrance Fishfinder. Dankzij het ontwerp steekt er niks uit en de RAM ball kun je er zo afdraaien en op zo’n RAM ball kun je echt tal van verschillende accessoires plaatsen.

Eigenlijk alles behalve je hengelsteunen (vanwege de krachten die erop komen) kun je op deze Mighty Mounts monteren. Echt super handig deze Mighty Mounts en ik maak er al jaren gretig gebruik van. Dit zijn de meest belangrijke rigging zaken die deze auteur heeft toegepast op zijn Hobie Outback kayak.


Mighty Mount ideaal voor bijvoorbeeld camera of fishfinder.

 
Wilt U meer over de Hobie kayaks of heeft U een vraag over bijvoorbeeld het riggen van de kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website: Daniels Fishing Experience of je kunt natuurlijk ook mijn kayak dealer Johan van Kooten contacten.