Kayak Jagers 38 Een winderig weekje

Kayak Jagers 38 

Een winderig weekje 

Door Daniel van der Post

Zo vlak voor aanvang van de wettelijke vastgestelde periode dat we niet met het reguliere kunstaas op onze zoete rovers mogen vissen oftewel ‘de gesloten tijd‘, zou er nog eens goed geknald gaan worden op diverse wateren.

Speciaal voor deze gelegenheid komt mijn goede vriend Rob uit Engeland over om zo samen de wateren onveilig te maken. Echter, net als verleden jaar, denken de weersgoden hier anders over en verwaaien de meeste plannen.

Rob had het na een halve dag al gezien en verblijft een groot gedeelte van de week bij familie elders in het land in afwachting van betere tijden.

Voor mij betekent het momenten kiezen en zoeken naar plekken waar nog enigszins in de luwte gevist kon worden. Dit viel de ene dag tegen maar op andere dagen viel er op deze wijze prima te vissen.

Ben een aantal keren richting het Haringvliet getrokken om daar op zoek te gaan naar de baarzen en ondiep liggende snoekbaarzen, wat na al het grove werk op het Volkerak van het afgelopen half jaar een welkome afwisseling is. Bovendien een visserij is waar ik altijd erg veel plezier aan heb beleefd.


Fraaie Haringvlietbaars.

Werpen met lichte loodkopjes van 7 tot 10 gram op slechts een paar meter water en dan wachten op die knal van een snoekbaars of baars blijft een geweldige tak van sport.

Her en der lagen ze wel op het ondiepe maar het was wel echt zoeken geblazen waarbij het telkens slechts om enkele vissen ging.
Zodoende om de zoektocht wat te versnellen werden er ook stukken afgetrold en kwam er nog wel eens een verrassing boven in de vorm van een mooie snoek.


Mooie snoek op de Platypus DR van Westin.

Na al die Volkeraksessies van het afgelopen half jaar is het verschil wat je op je fishfinder te zien krijgt, als je dan eens naar het Haringvliet trekt, wel gigantisch te noemen!!

Ik denk dat de visstand op het Volkerak velen malen slechter is dan dat men vermoedt!! Maar dit is slecht mijn persoonlijke mening en niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is gebaseerd op wat ik te zien krijg op mijn Lowrance HDS 7 gen 3 unit.

Desalniettemin heb ik in deze laatste week toch nog een aantal avondsessies gevist op het geliefde Volkerak waarbij er telkens wat snoeken de binnenkant van de kajak even kwamen bekijken.

Geen monsters deze keer maar wel leuke vissen om te vangen waarbij telkens de Westin Shad teez de favoriet is.   


Leuk Volkeraksnoekje op de Westin Shad Teez.

Nog wel even het vermelden waard is dat ik me toch wel heb laten verrassen door een buitje…waarbij de wind van vier tot vijf Bft aantrok tot zeker acht Bft en er binnen no time dikke golven ontstonden en terwijl ik voor anker lag er snelheden werden behaald van bijnadrie kilometer per uur.

Dit duurde slechts een kwartier maar was genoeg om me zeker een halve kilometer te verplaatsen waarbij ik niks anders kon doen dan het simpelweg uitzitten!

Na het passeren van deze bui viel de wind weg en kwamen er nog drie snoeken boven en word ik bij wijze van goedmaker door de natuur getrakteerd op een prachtige zonsondergang.


Na regen komt….een prachtige zonsondergang.

De week is inmiddels al ver gevorderd en op de laatste dag voor het gesloten seizoen is er dan eindelijk een dag met nauwelijks wind. Rob is ook weer van de partij en zo trekken we deze dag nog eens naar het Haringvliet om de baarzen te belagen.

Het wordt een bijzonder taaie dag. Vele stekken doen we aan met als resultaat slechts een handvol baarzen welke dan wel van een mooi formaat zijn, alles zo rond de 45 a 47 centimeter. Maar de baarzen hadden er duidelijk minder zin in dan op de dagen met veel wind.


De laatste baars van het seizoen zag de Westin’s Platypus DR wel zitten.

En dan is het weer een feit, de gesloten tijd is aangebroken en moeten we weer wachten tot de laatste zaterdag van mei om weer met kunstaas te mogen vissen of toch niet?

Rob verblijft nog één dag in april bij me en wat is er dan mooier om de week af te sluiten met een sessie op het Oostvoornse meer waarbij je wel met kunstaas aan de slag kunt. (Er gelden wel speciale regels omtrent het kunstaas gebruik voor het Oostvoornse meer).

De eerste OVM-vissen zijn weer gevangen en Rob weet nog een fraaie regenboogforel te foppen zodat hij een mooie afsluiter krijgt van deze enigszins verwaaide week.


Rob Appleby met een mooie donker gekleurde regenboogforel.

Till the next adventure…

Heeft U nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of wilt U meer weten over het kajak vissen in het algemeen dat kunt U altijd een mailtje sturen naar daniel@yakfishing.eu .
Met vriendelijke groet van Yakfishing member,
Daniel van der Post