Karpervisser

Karpervisser

Interview Marcel Lomma.

Marcel Lomma (45) staat in zijn Vlaamse regio bekend als een karperfreak.

Vraag 1: Wanneer ben je begonnen met karpervissen.
Marcel:
Daar vraagt je mij wat, want dit is nogal een tijd geleden. Ik heb een jaar of twee, drie met de vaste stok gevist. In die tijd zag ik iemand langs de waterkant zitten, die er een andere techniek erop nahield . Ik raakte met hem aan de praat. Van het een kwam het ander, al gauw informeerde hij mij over zijn manier van vissen. Het was een karpervisser en de manier waarop hij bezig was, sprak mij gelijk aan. Ik heb mij toen het nodige materiaal aangeschaft. Wat heet materiaal, gij kent het wel. In die tijd was er nog niet veel keus gelijk nu. Twee hengels voorzien van een goede molen en twee steunen en je was al aan het vissen. Het is nu ruim 22 jaar geleden dat ik op het kanaal in mijn regio voor het eerst begonnen ben.

Vraag 2: Hoe ziet jouw seizoensplanning eruit.
Marcel:
Gedurende het hele jaar door vis ik bij mij in de buurt op het kanaal. Tussendoor bevis ik regelmatig de vijvers en de grindputten in mijn omgeving liggen. De laatste jaren heb ik mij ook toegelegd op het bevissen van de rivieren. Een of twee keer in het jaar, als het gaat, maak ik een trip naar Frankrijk waar ik de grotere wateren bevis.

Vraag 3: Hoe ziet je karperuitrusting er uit.
Marcel:
Mijn hengels die ik gebruik zijn die van Fox, dertien voet 3,25 pond. Mijn molens zijn die van Shimano de GT 6500. mijn rodpot die van de Unox. Tent, ja ik gebruik er eigelijk twee, de Power Plus voor als ik langere sessies maak. En voor de kortere sessies van een nacht gebruik ik de overwrap, die is handiger. Je kunt hem nagenoeg op ieder gewenste plek opzetten en ik heb hem binnen tien minuten staan. Als bedchair gebruik ik de Ultra van Fox, mijn beetmelders zijn van hetzelfde merk maar dan de LXR. Het Foedraal dat ik gebruik is van Shimano waar ik de hengels aan de buitenkant kan vast klikken, het geeft een extra bescherming aan je hengels vind ik.

Vraag 4: Hoeveel tijd besteed jij in je visserij.
Marcel:
Ik heb verder geen hobby’s en vandaar dat ik iedere dag aan het vissen denk. Dit in tijd uitgedrukt kun je gerust stellen dat ik iedere minuut van de dag met mijn visserij bezig ben. Tussendoor draai ik twee keer in de week vier kilo boilies. Zowat iedere dag ga ik naar de waterkant om mijn plaatsen bij te voeren. In verband met mijn wisselende dienst die ik draai, houdt dit in dat ik de ene keer ‘s morgens vroeg, dan weer in de namiddag en de keer erop in de avond ga voeren. Een tijd lang heb ik het gehad dat ik 2 x per dag ging voeren maar dat werd veel te gek en daarom ben ik er mee gestopt.

Vraag 5: Wanneer ben jij begonnen met het vissen met boilies.
Marcel:
Ik kan het mij nog goed herinneren, het begon allemaal in het midden van de jaren 80. Aanvankelijk was ik een beetje huiverig om boilies te gebruiken. In het eerste jaar dat ik ze gebruikte bleef ik toch ook met een hengel met aardappel, deeg of iets anders vissen. In het eerste jaar van mijn boilie visserij ving ik op een heel seizoen maar drie karpers, hoewel ik mijn boilies zelf maakte wilde het niet echt lukken. Regelmatig bezocht ik de verschillende karperbeurzen die in mijn regio en erbuiten plaatsvonden. Daar trof ik een Engelsman en vertelde hem mijn probleem dat ik aan de waterkant tegen kwam. Het was Julian Gundiff, die mij destijds verder op weg hielp. Hij was zo vriendelijk en vrij om mij een recept te geven hoe ik het beste mijn boilies kon maken, zodat ik er meer succes mee zou hebben. Ik heb het uitgeprobeerd en ik moet toegeven vanaf die tijd ving ik meer vissen, en ik gebruik het nog steeds.

Vraag 6: Is er volgens jouw een boilie op de markt die altijd vangt.
Marcel:
Nee daar geloof ik niet in. Iemand met een beetje gezond verstand weet dat het vangen van karper niet altijd even makkelijk is, en dat het vangen van vissen toch seizoen gebonden is. Maar indien er een dergelijke boilie op de markt zou zijn dan wil ik hem dolgraag hebben.


Vraag 7: Welke boilies gebruik jij
Marcel:
Hoofdzakelijk vis ik nog steeds met zelfgemaakte boilies, met het recept dat ik destijds van de Engelsman kreeg. Tussendoor heb ik ook verschillende merken kant en klare fabrieks boilies uitgeprobeerd, de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Ik heb er wel verschillende vissen op kunnen vangen maar het was van korte duur . Vervolgens ben ik weer terug gestapt naar het gebruiken van mijn vertrouwde samenstelling.


Vraag 8: Wat betreft het systeem en onderlijn montage, ben je daar vrij standaard in of varieer je daar vaak mee.
Marcel:
Normaal ben ik iemand die toch redelijk passief is in het gebruiken van een systeem, maar zo nu en dan kom ik weer op een beurs waar ik een ander systeem of onderlijn montage zie die ik vervolgen uitprobeer. Maar na een tijdje kom ik dan tot de conclusie dat ik er niet meer vissen door vang, en keer dan weer naar het gebruikelijke systeem terug. Als hoofdlijn gebruik ik 30/00 Technium en als onderlijn gebruik ik 15 lbs of 20 lbs Kriston waar ik een Owner haak, met het serie nr. 13,13 of 12,12 maatje 1 aan monteer. Het is een relatief kleine haak maar vlijmscherp, die goed haakt. De loden die ik gebruik zijn een vaste inline lood montage van 80 tot 100gram, afhankelijk van het water dat ik bevis. Vis ik op een put dan gebruik ik lood van 80gram, op kanalen 100gram en op de rivier (hangt een beetje af van de sterkte van de stroming) 120gramVraag 9: Vis jij ook wel eens met particles.
Macel:
Ja die gebruik ik met regelmaat, overwegend gebruik ik deze op de kleinere putten en grindgaten. Je kunt het zo gek niet opnoemen of ik heb er wel een keer mee gevist of gevoerd. Alles wat maar in de handel te verkrijgen is.


Vraag 10: Wat was jouw top seizoen.
Marcel:
Dat zijn er eigenlijk twee. Het eerste topjaar was het derde jaar dat ik op karper viste. In dat jaar, het was in1979 had ik een uitmuntend seizoen met 149 mooie karpers met uiteen lopende gewichten, van kleine knolletjes tot langgerekte vissen.
Het tweede topjaar was het afgelopen seizoen, toen ving ik mijn persoonlijk record het was een schub van iets meer dan 28kg. Ik prikte hem weg in de nabijheid van een obstakel op een 20mm popup fruit boilie. De strijd met de vis duurde lang. Ik voelde meteen dat het een hele dikke vis moest zijn en met zweet op mijn voorhooft heb ik staan te drillen, bang dat ik de vis van mijn leven zou verspelen. Voor mij totnogtoe de bekroning op mijn visserij en de tijd en moeite die ik er in steek.

Heb je speciaal voor de lezers van Total Fishing nog een goede tip en natuurlijk het recept van je boliemix.
Marcel:
Bevis en voer een water met regelmaat en respecteer een andermans plek, loop niet anderen na. Op die manier loop je altijd achter de feiten aan. Ga op je eigen initiatief te werk.

Samenstelling mix, Engelsman Julian Gundiff die ik nog steeds gebruik
50gr sesamzaad
100gr soja gewoon
100gr griesmeel
50gr gemalenhennep
125 gr lactalbumine
50gr eialbumine

Toevoeging 5 eieren + 4ml geurstof op fruit basis en 2ml zoetstof maakt niet uit welk merk. Probeert het ook eens en veel succes!