Karperproject

Karperproject


 
Door de KSN regio Zwolle is veel tijd en geld gestoken in dit voor de sportvisserij unieke project. Het wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die dit maar allemaal over hebben voor onze sport. Vandaar ook een oproep aan U sportvissers om mee te werken aan de terugvangstmeldingen. Alleen dan kan het hele project een succes worden. Er staat, buiten het feit dat het voor een goede zaak is, ook wat tegenover. Aan het einde van het jaar worden uit de inzendingen een aantal deelnemers getrokken die met elkaar een prijzenpot van meer dan 1000 gulden aan hengelsportmateriaal mogen verdelen.

In een straal van 20 km. rond de IJssel zijn alle hengelsportwinkeliers op de hoogte en mocht U vragen hebben kunt U bij hen altijd terecht. Maak in ieder geval altijd een foto als U in die omgeving een spiegelkarper vangt. De kans is namelijk groot dat het een karper van dit project betreft. Identificatie is mogelijk als U de linkerzijde van de vis heeft gefotografeerd. Bald de Boer fotografeerde gratis
alle karpers van het project

Dit jaar staan er nog drie uitzettingen gepland in de omgeving van Kampen, Zwolle en Zutphen. Dat de vissen flinke afstanden kunnen overbruggen bleek uit de terugvangst van een karper door Ton Staring uit Deventer. Acht dagen na de uitzetting in Olst ving hij reeds een “projectkarper” in de kolk nabij “Het Postiljon” Dat was maar liefst 14 (!) kilometer stroomopwaarts van de uitzettingsplaats. Het typische is dat van de 9 teruggevangen karpers er maar 1 stroomafwaarts is gevangen. Allemaal interessante informatie die alleen middels een dergelijk project kan worden
vastgesteld.
Ton Staring

Mocht U een spiegelkarper vangen die mogelijk afkomstig is van dit project: Noteer de vangstdatum, de lengte en het gewicht van de karper met eventuele bijzonderheden. Vermeld Uw naam, adres, woonplaats en waar U telefonisch te bereiken bent. Stuur deze gegevens met foto’s in een envelop naar:

Karper Studiegroep Zwolle
Project IJssel Spiegelkarper
Antwoordnummer 3266
8000 WB Zwolle

Postzegel is niet nodig
 
 
Mocht U over enige tijd deze gegevens nodig hebben om een vis aan te melden dan kunt U dit artikel altijd terugvinden op de site van Total Fishing in de rubriek Karper (archief).Het IJssel Spiegelkarper Project verloopt naar wens. Nadat op 20 september 2000 de eerste 283 spiegelkarpers werden uitgezet zijn er inmiddels 9 door sportvissers teruggemeld. Reeds binnen een week kwam de eerste terugvangstmelding binnen. De vissen die zijn uitgezet hadden een gemiddeld gewicht van rond de 1100 gram en waren drie jaar oud. De gemiddelde lengte ligt tussen de 30 en 40 cm.