KarperPassie 279

KarperPassie 279

Door Co Sielhorst

De jaarlijkse APK-keuring zit er weer op. Het storende vlekje op de foto blijkt zoals ik al dacht een herstellende ribfractuur te zijn. Het thuisfront is opgelucht, is altijd heel nerveus als ik voor dit soort klusjes op pad moet. Ik heb daar niet zoveel last van. Alles doet het nog, zelfs de auto. Ik verwacht nooit anders.

Ik heb weer wat tijd besteed aan nachtvlinders. Een buitenlamp en een zoeklicht met een ongekende 630 lumen lichtopbrengst geven een mooi in kijkje in een wondere wereld. Mijn eerste indrukken van nachtvlinders waren best kortzichtig. Zonder er over na te denken of goed te kijken heb ik lang gedacht: suffe kleurloze motten die nachtvlinders. Klopt geen reet van.

Sinds een vakantie in Frankrijk, lekker buiten zitten tot midden in de nacht met een rood wijntje, snort er van alles rond een lamp en gaat op de witte buitenmuur zitten. Het licht is niet eens heel erg goed. Ik maak plaatjes en kijk terug. Er zitten schitterende beesten bij.
Een paar weken later kijk ik naar de vakantieplaatjes. Dan slaat de afwijking weer toe.

Als ik eenmaal iets gezien heb wil ik ook precies weten wat ik gezien heb. Met een gloednieuwe vlindergids bij de hand zoek ik de namen bij de plaatjes. Die namen zijn net zo kleurrijk als de beesten zelf. Om er één te noemen, het rozenblaadje is een pracht vlindertje. Het beestje heeft zijn naam dubbel en dwars verdiend. Ook in ons land is het zeer de moeite waard om eens naar al dat nachtelijk moois te kijken.


Het rozenblaadje

Ik ben een aantal jaren geleden lid geworden van de NVWC. Een natuurclub in Culemborg. Bij aangenaam weer gaat deze club regelmatig naar buiten met een opstelling die bestaat uit een wit laken en een krachtige lamp erboven. In de duistere uren knallen er hordes insecten op het laken. Veel vlinders maar ook diverse kevertjes komen op het licht af.

Zelfs grote zwarte watertorren verlaten in de nacht het water om ergens anders te gaan wonen. Het lichte laken lijkt op de weerspiegeling van water. Ze laten zich hoorbaar op het doek ploffen. Ook de grote geel gerande waterkever laat zich soms zien.

Ook thuis, bij mijn eigen buitenlamp zijn fraaie dingen te zien. De gevel is grotendeels met klimop bedekt, een mooie schuilplaats om overdag diep in weg te kruipen. Wat rommelen levert zelfs overdag nog wel eens iets op. Met enige regelmaat duikt er ook een hagedoornvlinder op. Een vrij grote vlinder, knalgeel met twee kleine blauwe vlekjes op de vleugels.


Hagedoornvlinder

Waarom nachtvlinders zo mooi gekleurd kunnen zijn is me eigenlijk een raadsel. Zonder licht is er van al dat fraais toch niets te zien? Misschien hebben ze heel andere ogen dan ik me voor kan stellen en zien ze elkaar wel degelijk.

Ik stel het vissen uit tot eind van de week. Misschien wel tot zondag. Het lijkt een aardige dag te worden. Dat zeggen de weerberichten tenminste aan het begin van de week.

Ik moet een paar klusjes doen aan het huis. De buitendeur heeft een paar panelen van triplex. Heb ik er ooit zelf opgezet. Geschikt voor buiten is me destijds verzekerd door een verkooptiepje bij de Gamma. Laagje voor laagje begint het triplex af te bladderen, Ziet er niet meer uit. Ik ga nu wel wat degelijker te werk. Eerst vier keer lakken voor de plaatjes erop gaan. Als extra zekerheid kit ik ze aan de buitenkanten af. Ik plak er tot mijn eigen verbazing een keurig strak kitrandje tegenaan.

Als ik toch eenmaal bezig ben gaat al het houtwerk aan de achterkant opnieuw in de lak.
Dat kost allemaal wél een paar dagen. Het aardige weer dat voorspeld is lijkt steeds verder op te schuiven. Op de zondag die ik in gedachten heb ziet er niet best uit. Tot in de middag regen en kans op onweer.

Kan ik ook nog in de avonduren gaan. Het is tenslotte pas om tien uur echt donker en waarom niet een paar uurtjes doorgaan in het donker? Ik pas mijn spullen wat aan. Pennetje met een betalight opgezet. Ik knoop de boel vast aan elkaar. Ik heb altijd alles klaarstaan voor de volgende dag. Als ik dat op het laatste moment moet doen dan loopt het risico op dat ik iets vergeet.

De volgende ochtend word ik wakker van een dreunende onweersbui. De regen flikkert met bakken tegelijk naar beneden. Met pittige rukwinden zwiept het tegen de ramen. Ik draai me nog even om en doezel weer weg. Geen idee hoe laat het is als ik weer lig te schudden in mijn nest.

Gaat de telefoon ook nog. Toos is daar sneller in dan ik. Ik ben zelfs in staat om te blijven liggen. Het houdt vanzelf een keer op. Volhoudertje… Toos is er op tijd bij. Er is iets goed fout met mijn moeder. Het lijkt op een beroerte. Ze is al onderweg met de ambulance. Daar gaat mijn visplan. Ik krijg er nu al trillende handjes van.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
KarperPassie 243
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 280
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 278
Total Fishing Import -