Interview met dartsspeler Albertino Essers

Interview met dartsspeler Albertino Essers

Door Roelof Schut

De bekende Nederlandse dartsspeler Albertino Essers, bijgenaamd
‘The Sensation’, zette in januari j.l. een prestatie van formaat neer door in de eerste ronde van het Wereldkampioenschap darten in de Lakeside in Engeland te winnen van Engelsman en voormalig Wereldkampioen Ted Hankey. Albertino verdedigde in die spannende partij met succes de Nederlandse driekleur. Maar wat maar weinig mensen weten, is dat Albertino ook een heel fanatieke en verdienstelijk karpervisser is.  Dit was voor Roelof Schut reden te meer om deze sympathieke Drent eens duchtig aan de tand te voelen onder het genot van een hapje en een drankje. Roelof: Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Albertino: Ik ben 36 jaar oud en woon samen met mijn vriendin Karin in Coevorden. Ik heb twee zoons van respectievelijk 16 en 14 jaar oud. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben ik geen fullprof dartspeler. In het dagelijkse leven heb ik gewoon een reguliere baan van 40 uur per week. Ik ben namelijk steigerbouwer van beroep. Ik ben ook geen trainingsbeest. Meestal train ik één - tweemaal per week, soms nog minder. In de aanloop naar de Lakeside van dit jaar heb ik wel harder getraind. Eigenlijk besteed ik mijn tijd veel liever aan het karpervissen. Want in mijn hart ben ik meer karpervisser dan darter. Je kunt stellen dat als ik niet aan het darten ben, ik aan het vissen ben. Want ik vis ook nog minimaal één nacht per week, meestal van vrijdag op zaterdag. Behalve als ik een dartstoernooi heb natuurlijk. Het is wel de bedoeling dat ik iets minder ga werken, zodat ik mij wat meer kan toeleggen op het darten. Bovendien wil ik ook graag wat meer tijd besteden aan het karpervissen!

‘Albertino met zijn persoonlijk record, een schitterende spiegelkarper van 32 pond’


Roelof: Hoe lang speel je al darts en hoe lang vis je al op karper? En hoe ben je met deze twee sporten in aanraking gekomen?
Albertino: Ik speel inmiddels al 14 jaar darts. Een toenmalige kameraad vroeg mij of ik zin had om een potje te darten. Ik had het nog nooit gedaan en eerlijk gezegd vond ik het op voorhand maar niets. Tijdens het darten keek mijn kameraad me af en toe wel heel ongelovig aan. Hij dacht dat ik het al veel vaker had gedaan, want ik won van hem. Maar niets was minder waar! De volgende dag deed ik aan een toernooi mee, bereikte ik meteen de finale en won ik zelfs een geldprijsje. Dat was wel heel gemakkelijk verdiend! Toen wist ik het: ik word darter!
Het vissen op karper doe ik een stuk langer, al zo’n 18 jaar. In die tussentijd heb ik wel een kleine pauze in moeten lassen. Noodgedwongen, want iemand had mijn visspullen uit mijn schuur gestolen. Ik heb nooit kunnen bewijzen wie dat heeft gedaan, hoewel ik wel een sterk vermoeden heb wie de dader is. Vroeger viste ik altijd op witvis. Je kent dat wel. Vaste hengel, plateau, viskoffer. Op een goeie dag legde ik er eens een keer een klein krakkemikkig werphengeltje bij, beaasd met een maïskorrel. Het was alsof de duivel er mee speelde, maar ik kreeg er direct al een karper aan en ik ving het beest ook nog. Het was een schubkarper van een pondje of 12. Ik was meteen verkocht; fantastisch, de kracht van deze vis! De volgende dag heb ik al mijn witvisspullen verkocht en een karperuitrusting aangeschaft. Sinds die dag vis ik alleen nog maar op karper. Roelof: In de dartwereld heb je de bijnaam ‘The Sensation’. Hoe kom je aan deze naam?
Albertino: Om je te plaatsen voor de Lakeside moet je de nodige punten halen op de diverse toernooien. Daar heb je het gehele jaar natuurlijk de tijd voor. Mijn plaatsing voor de Lakeside van 2003 wist ik echter binnen vier maanden af te dwingen. Dat was een sensationele prestatie. Vandaar mijn bijnaam ‘The Sensation’. Roelof: Vertel eens iets over het type water dat je bevist en welke aassoorten je voorkeur hebben. En met wat voor rigs vis je?
Albertino: Kleinere kanalen hebben mijn voorkeur. Ik heb het namelijk niet zo op die grote vrachtschepen. Geef mij maar een intiemere sfeer met overhangende bomen en lelievelden. Dat soort wateren heb ik gelukkig genoeg in mijn omgeving.
Wel ga ik dit jaar voor het eerst naar Frankrijk, dat is al jaren een droom van mij. Ik heb er mooie verhalen over gehoord en ik wil dat ook wel eens meemaken. In Frankrijk begin ik echter op een afgesloten openbaar water en heel misschien ga ik op een grote rivier vissen. Als het bevalt ga ik natuurlijk vaker naar Frankrijk. Het liefste gebruik ik vismeelboilies met een aardbeiflavour, meestal de 20 mm uitvoering. Ik laat mijn boilies draaien in Enschede door Theo Titsing en zijn compagnon Henk. Zij draaien boilies voor veel karpervissers in Nederland en ik zweer bij hun ballen. Sinds ik daar mee vis, zijn mijn vangsten constanter en vang ik ook meer.
Vorig jaar heb ik voor het eerst gevist met tijgernoten. Wat mij opvalt is dat ik daar vooral de kleinere exemplaren op vang. Ook heb ik gevist met een particlemix van pinda’s, maïs, hennep, kikkererwten, witte bonen en tijgernoten. Ook hier heb ik niet echt goed op gevangen. Boilies zijn dus mijn favoriet. Die zijn ook veel constanter in het vangen. Ik vis vaak met een snowman rig of met een bungy rig van PB-products. De bungy rig is mijn absolute favoriet. Weinig losschieters en ik krijg er gewoon meer aanbeten op. Op de andere hengel vis ik meestal de snowman (die vis ik met een fluo pop-up) en heel soms een withypool rig. De withy pool rig is ook heel betrouwbaar. Je krijgt er ook heel weinig of geen losschieters op.

‘Albertino Essers samen met auteur Roelof Schut’


Roelof: Als karpervissen financieel voor jou net zo aantrekkelijk zou zijn als darten, zou je dan niet liever professioneel karpervisser zijn geweest?
Albertino: Natuurlijk! Karpervissen vind ik veel mooier dan darten. Ik zweer het je. Het is veel minder hectisch dan het darten en tijdens het karpervissen kom ik echt tot rust. Niets is spannender dan een beetverklikker die in het holst van de nacht tot leven komt.
Het darten vind ik fantastisch om te doen hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik zie veel van de wereld en zoiets maak je natuurlijk ook niet overal mee. Maar als ik de keuze had dan wist ik het wel. Het volledige verslag van deze bijzondere ontmoeting is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in de nieuwe uitgave van het specialistische magazine Dé Karperwereld, dat rond 21 maart 2005 voor € 8,75 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk.