image description

International Kayak Fishing Week 2017 Denemarken

International Kayak Fishing Week 2017 Denemarken  

Door Leonard Muys en Ron Smits    

Voor de derde editie van ons jaarlijks kayak evenement zijn we weer naar het eiland Langeland gegaan.

Door de gunstige ligging van het eiland Langeland kunnen we bijna altijd vissen. Bovendien kun je er ook heel succesvol op zeeforel en platvis vissen. De weersvoorspellingen beloven veel (harde) wind uit westelijke richtingen.


De eerste file zorgt al voor meer dan een uur vertraging.


Controle aan de grens van Denemarken. Gelukkig geen file.

Er wordt flink aan de wegen gewerkt in Duitsland, wat veel verkeershinder en files tot gevolg heeft en op zaterdag druppelen de eerste deelnemers pas ruim na 15.00 uur binnen. De laatste twee zelfs rond de klok van 22.00 uur.

Van de organisatie zijn Eric en Ron al op vrijdagochtend vertrokken en daarom is alles gereed als de eerste deelnemers aankomen. Mark komt op zondag vanwege andere verplichtingen en Ronny voegt zich op zaterdag laat in de middag bij ons.


Onze eindbestemming is op vrijdag nog bezet en daarom hebben Eric en Ron elders op Langeland overnacht, om zaterdagochtend alles in gereedheid te brengen.

Kersverse Noorse (en al een aantal jaren Deense visgids) Leonard Muys kan alleen zondag mee met de safety boat, die we geregeld hebben bij IBI Bootsverleih in Spodsbjerg.


72 Visboten in diverse uitvoeringen heeft IBI Bootsverleih in de verhuur. Onze boot wordt hier in orde gemaakt.

De ruime en snelle (20 knopen) safety boat van IBI Bootsverleih, is slechts één van de 72 beschikbare visboten van IBI Bootsverleih. Een prima boot met goede vaar en vis eigenschappen, voorzien van 40 pk-buitenboord motor en GPS/fishfinder.

Na het welkomstwoord door Ronny, bekijken Eric en Ron waar en wanneer we zondag gaan vissen. Het weer ziet er goed uit en we besluiten om naar het strand van Botofte te gaan om de kayaks omstreeks 09.00 uur te water te laten.

De verdeling van het aas, prima verzorgd door Hengelsport Jurgers te Bergen op Zoom, wordt direct na het welkomstwoord gedaan, waarna we gaan eten. Het avondeten is weer lekker en na zo’n lange reis door Duitsland is het snel stil in het huis, die we, zoals ieder jaar, weer via Novasol hebben geregeld.


Sinds 1984 boek ik de vakantiehuizen via Novasol. Dit is het kantoor te Rudkobing.

Na het ontbijt vertrekken we om 08.00 uur naar het strand van Botofte. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Het belooft een fantastische visdag te worden. Leonard en Morton van het Deense Hobie kayak team stappen aan boord en snel vaart Leonard naar het viswater rond Botofte. Ronny verzorgt zoals altijd de briefing aan het strand en ook voor de nieuwe deelnemers neemt Ronny de veiligheid op de kayak door.


Al snel worden de eerste vliegdekschepen gevangen. Morton met een prachtige schol van meer dan 47 centimeter en een bot van precies 47 centimeter.


Beet!………wat zal het zijn?


Geen vliegdekschip voor Frans………………..


Blijde gezichten op de kayaks, er wordt immers door iedereen heel goed gevangen.


Vliegdekschepen vangen met een licht spinhengeltje van 10 gram is genieten pur sang.


Wesley, al drie jaar van de partij niet alleen als sportvisser, maar ook in de keuken staat hij zijn mannetje, bedankt makker.


Handen en voeten heeft Frank tijdens het vissen vanaf de kayak nodig en ook zijn mond staat niet stil van het plezier en enthousiasme dat hij beleeft. Vissen op een kayak is zijn ding. 


Prachtig weer en regelmatig komen er grote vliegdekkers boven. Mooie schollen die bovendien heerlijk smaken.


Eric met een mooie bot.

Na deze geslaagde dag zijn er nog 3 dagen dat we met de kayaks het water op kunnen. De twee dagen dat het echt veel te hard waait en stroomt, zijn we langs de kant gaan vissen.

Zo ben ik een halve dag op de zeeforel geweest. Het is niet echt geslaagd: slechts twee kleine zeeforellen (36 en 39 centimeter) zijn mijn deel. Anderen vangen mooie gepen en ook vanaf de kant wordt een mooie zeeforel gevangen.


Prachtige zeeforel vanaf de kant.

Vanaf de kayaks worden er al trollend twee heel mooie zeeforellen gevangen, die richting 60 centimeter meten.

Het waait stevig op het water, ook al is de wind aflandig. Op sommige momenten komt de sterke stroming tegengesteld aan de windrichting en dit zorgt voor heel lastige golven.

Nog gevaarlijker is als de stroming en wind uit dezelfde richting komen. Even niet opletten en je drijft een flink eind weg. Terugtrappen tegen die stroming is zeker niet voor watjes. 

Regelmatig komen er kleine gulletjes, gepen en wijtingen aan boord en zelfs een lipvisje en een makreel worden er gevangen. 


Eric heeft een werkelijk prachtige meetlat gemaakt met alle geldende minimum maten voor Denemarken. De vissoorten zijn vermeld in het Nederlands en in het Deens. Volgende keer toch maar een grotere meetlat maken Eric. Er zijn meerdere vliegdekkers gevangen, die groter zijn dan de meetlat van 47 centimeter.


Zowel voor en achter kan er comfortabel gevist worden vanaf de safetyboat.


Sommige dagen begonnen heel frisjes en nat, waarbij een warmtepak wel op zijn plaats was.


Voor het eerst mee.


Een mooie vliegdekker voor Frank, bovendien heeft hij ook (weer) een tarbot gevangen van 32 centimeter.
Af en toe wordt er een mooie geep gevangen.


Vliegdekschepen voor de familie Bracque, die voor het eerst vanaf de kayak vissen.


Nietsvermoedend, maar langzaam maar zeker liep de kayak vol...

De tweepersoons kayak van Frans verandert in een ware duikboot, omdat deze vol water loopt. Frans vist al een paar jaar met een op een kier staand luikje, waar de kabel van zijn fishfinder naar de accu loopt.

Door de toch wel pittige golven loopt de kayak heel langzaam vol tot de laatste druppel de kayak in een zwevende toestand aan de oppervlakte deed wankelen en omsloeg. Wat Ed Stoop kan, kan ik ook moet Frans gedacht hebben. Vorig jaar heeft Frans de situatie 'man-over-boord' nog geoefend, dus van paniek was gelukkig geen sprake.

De organisatie, bestaande uit Eric De Keuster (Zeevissport), Mark van Dijk (Mark van Dijk Yachting en Outdoor), Ronny Helaers (Team Mark van Dijk Kayak Fishing) en Ron Smits (Team Total Fishing) is er wederom in geslaagd een mooi evenement te organiseren.

Vier jaar geleden heb ik het idee voor een dergelijk evenement in Denemarken tijdens een beurs, voorgelegd aan Mark en Ronny. Deze stappen direct in en ook Eric doet mee. Het resultaat mag er zijn. 

Mark, Ronny en Eric hebben nog naar een andere bestemming in het zuiden van Europa gezocht, maar zijn voor het evenement van volgend jaar toch weer in Denemarken (Jutland) beland. Ik zal volgend jaar niet van de partij zijn vanwege andere verplichtingen, maar Leonard en ik hebben volgend jaar zin in een nog groter evenement. De eerste contacten zijn al gelegd.


 

Rest mij iedere deelnemer te bedanken voor zijn enthousiasme en inzet om er een fantastische week van te maken. Ook Eric, Leonard, Mark, Ronny en Felicia (zij heeft elk jaar alle inkopen gedaan) voor de samenwerking en de inzet, heel hartelijk bedankt en niet te vergeten onze partners: IBI Bootsverleih (Spodsbjerg), Novasol (Rudkobing) Hengelsport Jurgers (Bergen op Zoom) en Megafish.

ANDEREN LAZEN OOK