Interessant boek over de geschiedenis van de snoekvisserij

Interessant boek over de geschiedenis van de snoekvisserij

Door Jan Eggers

Midden september 2011 was ik op bezoek bij mijn goede vriend Fred Buller om nog wat extra gegevens voor het boek over kanjersnoek waar ik mee bezig ben, te verzamelen. Hij vertelde toen dat hij eerder dat jaar een voorwoord voor een interessant boek over de geschiedenis van het snoekvissen geschreven had. 

A History of Pike Fishing Volume I was de titel van het door Graham Booth geschreven boek. Bij terugkomst in Nederland ben ik op de computer gaan zoeken. Ik vond het e-mail adres van Graham, esox36.6@gmail.com en informatie waar ik dit boek kon bestellen.

Mijn eerste indruk toen ik dit boek ontving, was zeer positief. Een harde kaft, 347 pagina’s dik, heel veel oude foto’s van materiaal en belangrijke snoekvissers en niet te vergeten een stofomslag met een schitterende afbeelding van een jagende snoek. Voor de zekerheid deze stofomslag maar apart gelegd toen ik begon te lezen want ik zou het jammer vinden als er scheurtjes in zouden komen.

De eerste hoofdstukken behandelen de snoekvisserij en hetgeen over geschreven is in de 14e en 15e eeuw en The Treatyse of Fyshynge Wyth an Angle uit 1496 krijgt veel aandacht. Eerlijk gezegd naar mijn mening een beetje teveel aandacht en ik vond dit een taai hoofdstuk om te lezen. Maar goed, er wordt dan voor het eerst op een populaire manier over snoekvissen geschreven en dit boekje vormde honderden jarenlang de basis van het snoekvissen.

In de 17e eeuw hebben we schrijvers zoals Robert Venables, Thomas Barker, Isaak Walton en niet te vergeten Robert Nobbes met zijn The Art of Trolling uit 1682 die hun bijdragen leveren aan het populair maken van het snoekvissen. Veel stukken uit hun boeken worden opnieuw afgedrukt en het kost af en toe wel de nodige moeite om die eeuwenoude teksten te begrijpen.

Met hoofdstuk 3, over De Gouden Eeuw van het snoekvissen, van 1865 tot 1914, komt er al meer informatie over de verschillende technieken om snoek te vangen maar ook over de belangrijkste snoekvissers uit die periode. Denk dan aan Francis Francis, Henry Cholmondeley-Pennel, Frank Buckland en als meest belangrijke snoekvisser Alfred Jardine. Omdat ik boeken over het vissen op snoek verzamel, heb ik zo’n beetje alle boeken van bovenstaande schrijvers/snoekvissers.

Door het lezen van dit nieuwe boek is mijn interesse in deze 140 jaar oude boeken groter geworden en ga ik ze vast en zeker binnenkort weer lezen. In deze periode kwamen de eerste grote discussies over het wel of niet laten slikken van de aasvis door de snoek en terugzetten of doodmaken op gang. Men vond dat snoeken onder de 5 pond teruggezet moesten worden en de grotere exemplaren werden meestal opgezet.

Een 20-ponds snoek was een echte kanjer en 30-ponders de uitzondering op de regel. Ook toen al werd er geheimzinnig gedaan over de betere snoekstekken en vloog men elkaar in de haren over het juiste gewicht. Door dit boek is er weer een hele discussie ontstaan over het juiste gewicht van de 2 grootste snoeken van Alfred Jardine en voor een pike ferret zoals uw schrijver zijn dit de krenten uit de pap van dit boek. In deze Golden Age was snoekvissen ook voor de adel een gewild tijdverdrijf en net zo belangrijk als het vissen op zalm.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het vissen op zalm en forel wel belangrijker dan het snoekvissen en stond de techniek van het snoeken op een laag niveau. Er werden minder boeken over de jacht op Esox lucius uitgegeven en pas in de 50er jaren van de vorige eeuw kwam er weer meer leven in de brouwerij op snoekgebied. In de zomer van 2012 komt dan deel II van de geschiedenis van het snoekvissen uit en ik voelde me zeer vereerd toen me gevraagd werd informatie over het snoekvissen op het vasteland van Europa te geven. Want, laat ik eerlijk zijn, dit boek behandelt enkel en alleen de snoekgeschiedenis in Engeland en Graham Booth komt er eerlijk voor uit dat hij van de rest van Europa niets af weet.

Soms is het boek gewoonweg TE Engels en ik diverse keren het woordenboek moeten gebruiken omdat ik niet wist wat een woord betekende. Het is dus geen boek waarvan je na het lezen beter gaat snoeken. Ook geen boek dat je op een paar avonden uitleest. Maar wel een boek waarvan Fred Buller zegt dat het in het verloop van de tijd een plaats zal verdienen op de boekenplank van klassieke boeken.

Dit boek kost 35 Engelse ponden en daar komen de verzendkosten nog bij. Het is uitgegeven door Harper Angling Books, tel. 00 44 (0)1362 683  568 en e-mail: harper.co@talk21.com en op de website www.harperanglingbooks.com vindt men ook meer informatie. Veel leesplezier.

Jan Eggers


ANDEREN LAZEN OOK

image description
In Karper 110..
Marc Borst -
image description
Snoekerijen 133
Marc Borst -