Handig, overzichtelijk en licht.

Door Berthil Bos.

Opbergsystemen voor kunstaas zijn er te kust en te keur. Als ik naar mijzelf kijk heb ik er nogal wat. De meeste zijn voor het opbergen van de grote voorraad kunstaas die er in de loop van de jaren is opgebouwd en nauwelijks in de buurt van water komen.

Opbergsystemen die je mee naar de waterkant of in de boot neemt, moeten altijd makkelijk te vervoeren zijn en handig in gebruik. Voor de boot kom ik binnenkort met een leuke tip betreffende een overzichtelijk opbergsysteem voor kunstaas, maar nu wil ik het hebben over het gebruik van een eenvoudig etui als manusje-van-alles voor de kantvisser.

Peter Nan, die als kantvisser samen met onder andere Jan Eggers, de polders van West-Friesland onveilig maakte, wees mij jaren geleden al op deze manier van kunstaasvervoer voor de actieve kantvisser. Deze etuis kan je opvouwen of rollen en zijn aan de binnenkant gestoffeerd met een soort foam. In dit foam kan je de dregpunten van het kunstaas prikken en verwart het kunstaas zich niet met elkaar bij het vervoer.Op deze manier kan je verschillende kunstaasjes, in diverse maten en overzichtelijk meenemen zonder dat het veel ruimte inneemt, wat belangrijk is voor de kantvisser. Je hebt dit soort etuis ook met geperforeerde gaatjes waarin je kunstaas kan hangen, maar dit is m.i. wat lastiger dan foam en je bent gebonden aan de plaats van de gaatjes.Ze waren er in twee verschillende maten, waarbij de kleinste een perfect opbergsysteem is voor bijv. loodkoppen. Ze worden goed overzichtelijk opgeborgen en de haken blijven scherp. Hierdoor gebruik ik ze ook voor het opbergen en vervoeren van stingers en takeltjes. Ook de bootvisser zou hier zijn voordeel mee kunnen doen, aangezien het omvallen van de doos vol loodkopen dan tot het verleden behoort. Als liefhebber van streamers kan ik ook een groot aantal van deze harige vriendjes hierin kwijt. Je ziet dat er diverse mogelijkheden zijn met deze handige mapjes.De hoeveelheid en formaat kunstaas bepaald natuurlijk de grote van het te vervoeren mapje, maar meestal kan je, als je grote zakken in je jas hebt, deze hierin kwijt. Scheelt je weer een tasje, wat de mobiliteit bevorderd.

Helaas zie ik ze nergens meer de koop, maar met een beetje handigheid kan je er zelf een aantal maken.