GPS-avond en Stanny’s Spro shop

GPS-avond en Stanny’s Spro shop

Door Peter Gerits

Verbaasd vraag ik op deze woensdag via de telefoon of ik het wel goed heb gehoord: “U komt dus aanstaande vrijdag en u neemt presentatiemateriaal mee? Het is reeds aanstaande vrijdag hoor…..!” “Ja, ja”, klinkt de vrouwenstem aan de andere kant, “Ik zal er rond 19.00 uur zijn, zeker en vast!” Dit speelde zich ongeveer 6 jaar geleden af, toen een militaire instructeur zich had afgemeld voor de instructieavond bij onze Weerter zeeviscommissie over het gebruik van GPS-apparatuur.


Alles wat de varende visser doet watertanden…

Op Total Fishing had ik van Francien Matheussen van Matheussen Watersport al een aantal keren zeer behulpzame reacties gelezen op vragen van mensen over het functioneren van hun GPS. Met deze wetenschap in mijn achterhoofd heb ik haar een beetje brutaal gebeld om de eerder gevraagde instructeur te vervangen. Het antwoord was in ieder geval verrassend positief en… er waren totaal geen kosten aan verbonden, alles werd geheel vrijblijvend gedemonstreerd. We hebben 2 dagen later een geweldig leerzame avond gehad met zeer duidelijke uitleg en alles gelardeerd met vele praktijkvoorbeelden. Francien had namelijk 2 GPS-apparaten met groot scherm meegebracht waarop ze haar uitleg kon illustreren.

Vooral door deze ervaring heb ik persoonlijk mijn eigen bootelektronica bij Matheussen aangeschaft met daarbij uiteraard een - voor simpele mensen als ik - begrijpelijke en duidelijke uitleg plus nog eens extra: een goed leesbare Nederlandstalige handleiding. Dat noem ik nog eens service! Deze service hield echter niet op bij alleen de verkoop! Enkele maanden later sta ik in de haven van Spodsbjerg Denemarken met een niet-werkende Navionics kaart in mijn Lowrance GPS. Een belletje naar Oud Turnhout en binnen twee minuten wist ik wat ik verkeerd had gedaan en werkte de GPS weer zoals het hoort.


Afdeling elektromotoren en Gamakatsu hengels.

Spro-shop
Vismaat Bert was toe aan een nieuwe GPS/ sonarcombo, hij had een nieuwe boot gekocht. Omdat we in het zuiden van het land wonen, adviseerde ik hem om deze - net als ik - bij Matheussen te kopen. Redelijk dichtbij, goede uitleg enz. enz. Samen zijn we op een mooie zaterdagmorgen naar Oud Turnhout gereden. Bert wist al precies wat hij wilde hebben en samen met Francien heeft hij de hele demonstratie goed doorgelopen.
In de tussentijd heb ik heerlijk met Stanny, de man van Francien, kunnen kletsen over de roofvisserij en de zeevisserij met kunstaas. Trots nam hij mij mee naar een gedeelte van de winkel waar mijn mond openviel van verbazing. Een snoepwinkel voor de verwende roofvisser, Stanny’s eigen Spro-shop!


Spro kunstaas te kust en te keur.

Het toeval wil dat ik al jaren fan ben van het merk Spro sinds ik mijn eerste BlueArc-molentje een aantal jaren geleden aanschafte. Als fervent roofvisser was ik al goed bekend met Gamakatsu-dreggen, -lijnen en vooral de sublieme hengelserie van dat merk dat onder de vlag van Spro opereert. Maar de laatste jaren is Spro helemaal niet meer weg te denken in de top van de roof-, zee- en karpervisserij. Vooral de roofvisafdeling heeft onder de bezielende leiding van schrijver en toproofvisser Henk Simonsz in korte tijd een behoorlijke sprong omhoog gemaakt. Nu dat ik dit weer aan het typen ben, moet ik weer denken aan de harde aanbeten op de toen nieuw aangeschafte triple pikefighters, enkele jaartjes geleden op de Lek bij Maurik.

Enfin, Stanny leidde mij rond in zijn domein, terwijl Bert zich alles haarfijn liet uitleggen door Francien. In de Spro-shop van Stan lagen en hingen niet alleen maar het gangbare harde en zachte kunstaas, maar ook het nieuwste van het nieuwste, waarvan ik van Henk Simonsz wist dat ze zeer binnenkort op de markt zouden verschijnen. En zoals altijd kon ik ook deze keer de verleiding niet weerstaan. Een aantal ondiep lopende Ikemen SL (short lip) en dieper duikende Gomen-pluggen liet ik me inpakken, in mijn achterhoofd voor de visserij op zeebaars en roofblei. En ook een aantal nieuwe triple Screaming Devils en Baby Devils kon ik niet in België achterlaten.

 
Naast vertrouwde hard baits weer veel nieuwe.

De langzaam zinkende Ikemen- en Gomen-plugjes hebben een zogenaamd “ver-werp-systeem” (weight-transfer system), waarbij het ingebouwde werpgewicht tijdens de worp naar het achterlijf schiet. Doordat het zwaartepunt aan de achterzijde komt zal de plug automatisch een grotere afstand overbruggen dan een plug zonder dit systeem. Ook belangrijk hierbij is, dat de dregjes minder snel om de hoofdlijn haken, zodat je niet steeds een verwarde plug binnen moet halen. Het werpgewicht komt tijdens het binnenvissen weer op de normale plek te liggen waarna de ratelende kogeltjes hun irriterende geluid produceren.

 
Ikemen SL.

De Spro-pluggen zijn overigens allemaal uitgerust met de bekende scherpe Gamakatsu dregjes, die voorzien zijn van zeer kleine weerhaakjes. Persoonlijk knijp ik zelfs deze kleine weerhaakjes meteen plat. Dat heeft een aantal voordelen: de vis kan zeer snel worden onthaakt, zelfs nog liggend in het water, en als je een vis moet scheppen is de haak gemakkelijk uit de mazen van het schepnet los te draaien.

Helaas heb ik de nieuwe plugjes nog niet kunnen uitproberen op de zeebaars. Reden: te laat in het jaar en te weinig tijd om ver te rijden. Maar de enkele beschikbare uurtjes ná mijn werk heb ik met de Ikemen behoorlijk goede resultaten geboekt. In 3 sessies van ongeveer een klein uur per sessie gevangen: 3 roofbleien van ongeveer 40 cm, 1 mooie baars, 1 snoekbaars van rond de 75 cm en als klap op de vuurpijl een roofblei van 68 cm. Bedenk daarbij dat roofbleien op onze Midden-Limburgse beken en kanalen niet erg dik zijn gezaaid!

 
Kon de Ikemen niet voorbij laten gaan.

Verder nog met vismaat Bert een dagje wezen trollen op de Maas, waarbij ik met een grote shad van 23 cm een nieuw persoonlijk record snoek van 125 cm wist te vangen, maar ook een kleinere snoek, gevangen op de firetigerkleurige triple Screaming Devil, mocht kortstondig de binnenkant van Bert’s bootje bewonderen. Ook “kammeraod” Hans wist enkele dagen later binnen enkele minuten wat hij aan een snoekkleurige triple SD had.

 
Hans na 5 minuten al een leuke snoek.

Hopelijk heb ik komende dagen wat meer tijd om ook de laatste softbaits eens lekker nat te maken tijdens het verticalen op de Maasplassen, al bereiken mij steeds meer berichten dat er bijna geen snoekbaarzen te vangen zijn, of je moet erg diep gaan vissen. Maar resumerend gaan we gegarandeerd een heel  mooie en vooral betaalbare roofvistijd tegemoet met de nieuwste kunstaascreaties van Spro. Voor de nieuwe pluggencollectie, klik hier!


Ook snoekbaars ‘lust’ de Ikemen.

Met sportvissersgroet,
Peter Gerits


 

ANDEREN LAZEN OOK