Goudkoorts in de Himalaya (4)  Weersinvloeden

Goudkoorts in de Himalaya (4) 

Weersinvloeden 

Door Bram Bokkers

De volgende morgen word ik al vroeg wakker. Het onweert in de verte en de lucht ziet er dreigend uit. Bij ons schijnt de zon, maar er staat wel veel wind. Er zit verandering in het weer aan te komen.

Na het ontbijt begeven we ons naar de Mahakali rivier. Je kan nu duidelijk zien dat het hoog in de bergen geregend heeft. Het water kookt en is duidelijk bruiner dan gisteren. We doen toch een aantal plekken aan, maar dit zonder succes.


En daar loop je dan...


De regen eist zijn tol. We besluiten terug naar de Saryu te gaan, deze is nog kraakhelder. Bij een poel aangekomen weten we niet wat we zien; meerdere grote vissen tot wel 15 kilo houden zich hier op. Vanachter een rotsblok genieten we van het schouwspel, het lijkt wel of we er steeds meer zien.


Je kan de vis ruiken!


Golden mahseers houden van stroming, dieptes en stenen wat hier allemaal te vinden is. Bobby vertelt dat de golden mahseer populatie weer goed is en steeds beter wordt. Het vissen met dynamiet is verboden en steeds meer bergbewoners houden zich hieraan, zo blijkt.


Locals uit de dorpje tegenover het kamp.


We doen een aantal pogingen om er één te vangen. Bert vangt een kleine mahseer maar hier blijft het bij. De grotere vissen laten zich niet foppen. Het water is veel te helder, dit zeker met het opkomende zonnetje.


Meerdere grote vissen tot wel 15 kilo houden zich hier op.


We besluiten in de avondschemer terug te komen, onze kansen zijn dan aanzienlijk groter. Rond zes uur zijn we terug bij de poel. De schemer heeft al zijn intrede gemaakt. Zo stil als we kunnen vissen we de poel af, steen voor steen verplaatsen we ons, maar ook nu blijft succes uit.


Ook dit formaat vissen geeft een goede strijd.


Bert besluit een stuk verder stroomafwaarts te lopen, ik blijf waar ik ben. Rustpauzes en het wisselen van mijn kunstaas blijven mij hoop geven. Dan is daar eindelijk die langverwachte aanbeet.


Puur...


Agressief worden er meerdere meters lijn van mijn spoel getrokken. De vis verplaatst zich snel met de stroom mee. Ik wil niet direct meelopen en probeer de vis te keren, maar dit lukt niet. Vele grote stenen moet ik passeren en dit in het donker. Zo'n 50 meter verderop land ik de vis.


Ook hier is de schemering één van de beste momenten om een vis te vangen.


Tot onze verbazing zien we dat het geen mahseer is. Een kalabans heeft mijn plug gepakt wat niet echt gebruikelijk is. Bobby is zichtbaar verrast en zegt dat hij nog nooit zo'n groot exemplaar heeft gezien.


Kalabans


Bert heeft ondertussen een golden mahseer van zeven pond weten te vangen. Om acht uur houden we het voor gezien, een echt grote vis vangen valt dus nog niet mee. Het weer is nog steeds slecht en later die avond begint het hard te regenen en zelfs te hagelen!
 

Ook hier geldt catch and release.


Voor meer informatie over deze schitterende exotische reis kunt u terecht bij:
Tight Lines Visreizen, www.tightlines.nl, info@tightlines.nl, tel. +31 180 434788