image description

Gesloten periode: Oostvoornse meer ! Deel2

Bot en Schol de (roof)platvissen

Doordat er regelmatig via een buis zoutwater vanuit de Europoort havens het Oostvoornse meer word binnen gepompt. En deze invoer zich net boven het bodem niveau bevind zijn er vele piepjonge platvissen (larven) in het Oostvoornse meer terecht gekomen en hebben het schijnbaar uitstekend naar hun zin gezien de forse aantallen en formaat waarin ze voorkomen!

Deze platvissen blijken heuse rovers te zijn welke zich goed aan kunstaas laten vangen. Menige Bellyboat, Kayakvisser vist gericht op deze platvissen en zien de forel daardoor als bijvangst.
Een kleine shad/ twister op een jighead werkt uitstekend welke je zowel werpend als verticaal / diagonaal kunt aanbieden.

Naarmate het voorjaar vordert komt er steeds meer groene (draad) alg op de bodem te liggen waardoor vaak je loodkopje zodra je de bodem maar ff aantikt al onder de groene smurrie zit. Een dropshot montage is mede daardoor een zeer veel gebruikte techniek om succesvol op de platte rovers te vissen. De platvissen kunnen zeer ondiep liggen maar vaak zoekt men de onderwater plateau’s die tussen de 8 a 12 meter liggen. Een schol zal je niet ondiep aantreffen deze leeft bij voorkeur wat dieper maar een bot kun je al tegenkomen op amper 30 cm water. Het zijn verrassend sterke rovers welke je met licht materiaal kunt bevissen. (denk daarbij aan het gene wat je gebruikt voor de zoetwater baars).Onlangs deze absolute topvis van 69 cm weten te vangen met de nieuwe Salty Inline wobbler!

Forel soorten

Op het Oostvoornse meer zwemmen dankzij jaarlijkse uitzettingen een mooi bestand aan diverse forel soorten rond. Sportvisserij Zuid West Nederland en de VNV (Vereniging Nederlands Vliegvissers) maken zich hier sterk voor. Daarom is het belangrijk dat vangsten worden terug gemeld via een vangstenregistratie form. Zodat men een goed beeld krijgt hoe de diverse soorten/uitzettingen het doen op het OVM.

Waarbij het standpunt is om voor ons vissers een zo aantrekkelijk mogelijk forel bestand te verkrijgen. Dit heeft al geresulteerd in een aanpassing van het regenboogforel uitzetbeleid waarbij er voor een andere kweker is gekozen. Welke geen (voor consumptie gekweekte) genetisch gemanipuleerde (steriele of alleen vrouwelijke) exemplaren uitzet. Er word nu een mix van zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren uitgezet (zuiverdere stamboom) welke betere overlevingskansen in de natuur hebben en tevens sterker zijn.

Daarnaast is ook het formaat omhoog geschroefd om te voorkomen dat ze een te makkelijk doelwit vormen voor het zwarte gevaarte (de aalscholver). Naast regenboogforel, zit er een uitstekend bestand aan bruine forel (beekforel) welke in de regel wat dieper leven en daardoor minder kans lopen om door een aalscholver te worden gepakt. Komt bij dat deze forelsoort van nature in het algemeen zoiezo wat beter overleeft dan een regenboogforel.

Naast de bruine en regenboog is er in het voorjaar van 2019 een ondersoort van de bruine forel uitgezet welke meerforel heet waarbij de Engelse benaming misschien meer tot de verbeelding spreekt Ferox Trout. Deze soort kenmerkt zich aan de grotere zwarte vlekken welke enigszins aan een tijgerpatroon doen denken.


Ze zijn al lekker aan het groeien die Ferox forellen!

Kunstaas voor de forel

Forel is te verleiden met vele soorten kunstaas waarbij de vliegvisserij met een daarbij behorende vlieg/nimf imitatie de bekendste methode is. Maar door de kunstaasvisser welke van het zoete afkomt wordt vaak gebruik gemaakt van softbaits, lepels, spinners, pluggen en wobblers. Werpend vissen op forel is voor mij de leukste manier om deze te verleiden tot een aanbeet. Waarbij het belangrijk is om te weten dat we de forel in elke waterlaag kunnen tegenkomen.

Ook op 40 meter water kun je forel vangen in de bovenste 3 meter water. Forel is een echte zichtjager en dat past mooi bij het heldere water van het Oostvoornse meer. Het nieuwsgierige karakter van de forel zorgt ervoor dat ze vaak komen kijken naar je kunstaas. Zo nu en dan een versnelling of vertraging toepassen bij je binnen geviste kunstaas zal zeker menig forel doen aanzetten tot een aanbeet.

De wobbler is mijn persoonlijke favoriet voor de forel mede dankzij de fantastische werpeigenschappen en vooral door zijn absolute vangstkracht! Met een wobbler kun je snel veel water afvissen/ zoeken en door zijn onvoorspelbare zwemkarakter kunnen de forellen er maar moeilijk vanaf blijven.


Wobblers zijn er in vele variaties en kleuren maar hebben allen een enorme aantrekkingskracht op de Forel

Salty Inline wobbler (NEW)

2021 Update:  Onlangs heeft Westin-Fishing een inline versie uitgebracht van de Salty Wobbler. In deze wobbler zit een teflon buisje waardoor de lijn er vrij doorheen kan bewegen/glijden.
Met dit inline systeem kan een forel niet langer het gewicht van het kunstaas gebruiken om zich te onthaken! Na het zetten van de haak zal het kunstaas weg van de vis glijden over de fluorocarbon leader. Dit zorgt voor beduidend betere vangstresultaten en heeft zich al ruimschoots bewezen!
 

Met de nieuwe Salty Inline wobbler groeien je kansen aanzienlijk om een Forel succesvol te landen.
 

Tijdens de eerste dag vissen met de nieuwe Salty Inline je P.R. verbreken!!  Wat een apparaat!! Kijk eens naar die rug en grote van de bek! Pfft!!


Hengel en lijn keuze voor de forel  

Een belangrijk aspect om succesvol forel te kunnen vangen is in eerste plaats de hengelkeuze. In tegenstelling tot het zoete waar men vaak vrij strakke hengels gebruikt met zeer veel topactie. Ben je met de forel met zijn zachte bek beter af met een zachte hengel met een (enigszins) parabolische actie. Met een zachte hengel kun je de forel veel beter sturen tijdens de dril en zal de hengel veel klappen opvangen wanneer de forel een onverwachte move maakt. Hierdoor verspil je minder vis dan wanneer je met een stijvere hengel vist. Toch hoort het wel een beetje bij deze visserij dat er vissen ontsnappen.

Het zijn ware luchtacrobaten welke geregeld een meter boven het water uitspringen om zich te ontdoen van de haak. Dat maakt de visserij op forel zo spectaculair het onverwachte / springen en natuurlijk de fantastische looks van de forellen. Qua lijn heeft een dunne gevlochten lijn mijn voorkeur in combinatie met een fluorocarbon leader van een meter of 3! Een lange leader is wenselijk op het heldere water zodat de forel minder terughoudend is. Qua diktes van de lijnen is het vooral belangrijk om dit goed aftestemmen op je hengel en slipinstellingen van je molen!! Persoonlijk maak ik vanuit de kayak graag gebruik van de W4 LightStick in combinatie met een Shimano 2000/2500 serie molen 10/100 gevlochten Momoi Ryujin lijn en een leader van +/- 20/100.

Uniek water met een fraai bestand aan diverse forel soorten.

Misschien heeft dit artikel je interesse gewekt om eens een uitstapje te doen naar dit bijzondere water. Of het nou gaat om forel of de bot het is een bijzondere visserij waar je veel plezier aan kunt beleven. Wens een ieder heel veel plezier en wie weet tot ziens op het Oostvoornse meer.

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een kijkje nemen op mijn website of een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post