image description

Floor Verhoeven (27) wereldkampioen zoetwatervissen

Na een trainingsweek met volop regen was het zomerse weer op zaterdag 21 augustus – de eerste wedstrijddag – een verademing voor de acht deelnemende landen.

Net als alle veertig deelnemers ving Floor Verhoeven het eerste half uur vooral (zeer) kleine vis, om pas later in de wedstrijd ook een mooie brasem en een serie grotere voorns te noteren. Haar totaal van 5,032 kilo was goed voor bijna de helft van alle vis die Team Holland deze dag ving. Floor won niet alleen overtuigend haar vak, maar nam ook de leiding in het individuele tussenklassement. Als team stond Nederland na de eerste dag tweede achter Italië.

Eerste WK-goud ooit

Op dag twee hield Floor haar sterke lijn vast door opnieuw uiterst secuur te vissen. “Vanaf het begin ving ik alweer vis en zo zat ik meteen weer lekker in de wedstrijd”, blikt ze terug. “Zelfs toen de regen later met bakken uit de hemel viel, bleef ik maar vangen.” Met een dagtotaal van 2,1 kilo vis werd Floor tweede in haar vak, waarmee ze de koppositie in het individuele klassement vasthield en haar eerste gouden plak ooit op een WK veroverde. Nederland zakte als team naar de vierde plaats nét buiten het eremetaal en opnieuw vlak achter Italië. Winnaar Polen en nummer twee België eindigden gelijk in punten, maar Polen ving in totaal net iets meer gewicht aan vis.

"Vierde ook knap"

“De vierde plaats op een WK in eigen land is natuurlijk een lichte teleurstelling, maar toch ook gewoon een knappe prestatie gezien de uitdagende visserij aan de Lage Vaart”, aldus bondscoach Stefan Verhoeven. “Als alles zo dicht op elkaar zit, is het maar net hoe het kwartje valt.” Als voorbeeld noemt hij het vele drijfvuil – met name eendenkroos – dat op de tweede wedstrijddag het vissen soms wel tien minuten onmogelijk maakte op bepaalde plekken. “Dat soort zaken maken dan ook direct verschil.”

Trots én verrast

Verhoeven is niet alleen trots op de prestatie van zijn dochter, maar ook verrast. “Floor is eigenlijk altijd volledig met de teamprestatie bezig en vist puur in dienst van de ploeg. Wat dit weekend wel opviel was haar ongekende focus: ze liet zich echt door niets of niemand van de wijs brengen. Bovendien durfde ze te vissen. Ze schepte bijvoorbeeld lang niet elke vis – daar waar de meeste anderen dat wel consequent deden – en hield op die manier de vaart erin. Dat is typisch Floor. Als ze eenmaal op dreef is, moet je haar d’r gang laten gaan.”

Ongeloof

“Het moet volgens mij nog even bezinken”, stamelt Floor daags na haar overwinning door de telefoon. “Uit mijn hoofd was dit mijn zesde WK ooit en ik eindigde individueel nog nooit in de top tien. De wedstrijd van gisteren duurde gevoelsmatig veel langer dan die van zaterdag en het werd nog heel spannend toen mijn buurvrouw twee minuten voor het einde een dikke brasem ving, waarmee ze eerste werd in mijn vak. Ik geloofde de uitslag pas toen het op papier stond. Dat we als team vierde werden is zuur, maar we hebben een jonge ploeg en de sfeer is goed. Dat belooft wat voor de toekomst.”

Over Team Holland

Namens Nederland deden dit jaar Ingeborg Audenaerd (39), Anja Groot (33), Kira Epping (18), Mandy Swart (18), Floor Verhoeven (27), Brynn Klootwijk (17) en Fabiënne ter Horst (22) mee aan het WK Damesvissen. Audenaerd werd in 2011 al eens individueel wereldkampioen en Groot driemaal; in 2015, 2017 en 2018. Voor Floor Verhoeven is het de eerste individuele gouden WK-medaille ooit.

Steeds meer vissende vrouwen

Middels aandacht voor damesvissen – zowel bij wedstrijden als recreatief – wil Sportvisserij Nederland het vissen door vrouwen stimuleren, zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet. Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn. Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit de cijfers: in 2020 was het aantal vissende vrouwen (430.000) ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000). In Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen nog veel hoger.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -