Fair Play hengels in St. Lenaerts België

Fair Play hengels in St. Lenaerts België 

Door Ron Smits

Na zeker 25 jaar had ik weer eens een Fair Play hengel van Jan Schreiner in mijn handen. Wat een heerlijk gevoel gaf deze boterzachte vlokhengel, toen ik wat langzame tikkende bewegingen gaf met deze heerlijke hengel.

Het was helemaal bijzonder toen Jan Bassez mij vertelde dat dit één van de laatste door Jan Schreiner gebouwde hengels was. Hierna heb ik nog wat spinhengels, van glasvezel en carbon en met verschillende lengten en werpgewichten, gevoeld. Heerlijke momenten. Dat was echt genieten.



Het gebeurde allemaal bij Jan Bassez in het Belgische St. Lenaerts. Heel wat anders dan in het drukke Amsterdam, waar de winkel van Schreiner en Zn. gevestigd was.

In een landelijk gelegen oude boerderij is het nieuwe atelier voor het ontwerpen en bouwen van Fair Play hengels bijna klaar. De opening wordt zo mei, juni van dit jaar verwacht. In de hengels van Fair Play leeft de oude meester Jan Schreiner voort. Degenen, die de boeken van Jan Schreiner hebben gelezen, voelen in de hengels, wat Jan bedoelde met puur hengel genot.


Met al deze hengels in mijn hand was het weer ouderwets genieten, die middag in België.


Vorig jaar besloot, de inmiddels, 35 jarige Jan Bassez uit Wommelgem om de verkoop, nieuwe ontwikkeling en bouw van Fair Play hengels voort te zetten, nadat John Schreiner stopte met de hengelsport zaak van Schreiner en Zn.

Wel een geweldige uitdaging voor een jongeman, die zelf nog maar amper vijf jaar vist, maar gedurende het gesprek met koffie en eigen gebakken koekjes van zijn echtgenote, werd mij duidelijk dat hij gedurende die vijf jaar toch wel veel kennis had opgedaan van hengels, blanks, geleide ogen en andere materialen.


Jan Bassez met de oude snoekhengel van Jan Schreiner uit de winkel van Schreiner en Zn. Heeft na de verhuizing naar België wel een kleine onderhoud beurt nodig.

Vijf jaar geleden kreeg Jan het verslavende visvirus over van zijn broer. Eerst met de vaste stok van Sensas en even later met een telescopische werphengel. Al gauw wilde Jan naar het betere werk. Het begon bij hem allemaal met het lezen van het boek Alle Hengels van Jan Schreiner, uitgebracht door Interdijk B.V. in de vorige eeuw.

Hij gebruikt dit boek nog steeds als een naslagwerk. Na het lezen van dit boek ging Jan Bassez op zoek naar een goede spinhengel bij de diverse hengelsportzaken, die de fabriekshengels van diverse merken verkopen. Naar zijn zeggen is hij hier niet in geslaagd, omdat de hengels eenvoudig weg niet goed gebouwd waren. Waar heb ik dit al meer gehoord?

Zo besloot hij uiteindelijk om de winkel van Schreiner en Zn. aan te doen in Amsterdam. Toen hij de hengels daar vasthield was er meteen een klik tussen hem en de hengels van vader en zoon Schreiner.

Eindelijk had hij een hengel helemaal naar zijn zin gebouwd, maar toen hij hoorde dat John ging stoppen, was hij niet langer zeker dat hij in de toekomst nog meer van deze fantastische hengels kon kopen, omdat John geen opvolger had voor de zaak.

Het ontwerpen, bouwen en verkopen van Fair Play hengels mocht niet stoppen volgens Jan B. Na lang overwegen besloot Jan B uiteindelijk Fair Play voort te zetten.



Een speciale bus sluiting kenmerken de Fair Play hengels van Jan Schreiner.

Niet alleen qua naam, maar ook met de filosofie en het hengel hart en ziel van Jan Schreiner. Ook de nieuwe modellen zullen typische Fair Play hengels zijn.en blijven, aldus Jan Bassez.

Ik denk dat we in de toekomst nog veel van hem zullen horen. Gelukkig maar, want ook na Cor Spinhoven (die overigens zijn zaak nog steeds voert in Amsterdam, maar al voorzichtig aangegeven heeft aan zijn laatste ontwerp te beginnen) en Jan Schreiner en Zn. willen we toch nog steeds met fijne echte hengels vissen, niet alleen qua blank, geleide ogen en reelhouder, maar ook met een hart en een ziel, zoals deze twee Amsterdamse meesters hun hengels bouwen.


Tot in detail verzorgd.

Jan heeft alweer een nieuwe blanks binnen, waar hij mooie brasem hengels van wil maken.


De tijdelijke werkplaats van Jan Bassez, waar voorlopig de Fair Play hengels gebouwd worden.

Over een paar maanden kunnen we in het nieuwe atelier van Jan Bassez de totale collectie Fair Play hengels bewonderen en voelen. Waarschijnlijk zal de bamboe snoek hengel van Jan Schreiner, na een grondige opknap beurt, wel een ere plekje krijgen in St. Lenaerts.