EFFTEX 2006

 

 EFFTEX 2006

 

In de schaduw van het Atomium en het Anderlecht-stadion vond de afgelopen drie dagen in Brussel de jaarlijkse EFFTEX plaats. Het was de 25e editie van de Europese beurs waar de zakelijke kant van de internationale hengelsport elkaar ontmoet. Een warme hal vol fabrikanten, groothandels, distributeurs, winkeliers en persvertegenwoordigers. In totaal 251 stands uit 35 landen. Total Fishing was erbij en zocht voor u naar de laatste nieuwtjes op hengelsportgebied!

 

tekst & foto’s Berend Masselink

 

In deze broeierige suikertaart in Brussel gebeurde het dit weekend. De locatie was gekozen omdat in deze stad lobbyist Jan Kappel de Europese hengelsportsector vertegenwoordigt richting EG. 

 

De Texaanse hotshot Brian Duplechain is testvisser en tv-bekendheid voor het softbaitmerk Wave Worms. De ‘bass’ belaagt hij met kunststof wormen, crayfish, frogs en twisters. Way to go Brian.

 

Een nieuwe reel van Hardy, dat samen met het merk Greys veel bezoekers liet kwijlen. Deze ‘Zane’ wordt van het nieuwste luchtvaart-aluminium gemaakt en heeft carbon slipschijven.

 

Primeur voor 2007: de nieuwe Mitchells 300Xe, opnieuw een prachtige molenserie voor het Franse merk en de wereldwijde stal van Pure Fishing

 

Deze kunstworm ruikt lekker, is gemaakt van echt bloedwormextract en is afbreekbaar in water. Dat hebben we eerder gehoord. Maar deze van Foodsourche is ook eetbaar en zonder plastics samengesteld. Wie aandringt kan zelfs een demonstratie krijgen, waarna een van de heren vertegenwoordigers een worm opeet. Hij leeft nog steeds.

 

De Chinezen zijn gek op vuurwerk en lampjes. Vandaar ook rode  lampjes in deze kunstaasjes van de Kudos fabriek in DaLian. Advies van een anonieme voorbijganger: knip de haken eraf en hang ze in de kerstboom.

 

Petzl timmert en knippert aan de weg. Steeds vaker zie je deze kwaliteitslampen bij nachtvisserijen. Opnieuw komen ze met een beauty, de Tactikka XP Adapt. Met 4 kleuren licht, op ‘wide beam’ of 3 standen ‘Focus’. Heet Adapt omdat hij van de hoofdband zo op de riem of elders geclipt kan worden. Hoeveel leds? Eentje slechts, maar wel een hele goeie.

 

Nog maar net kennis gemaakt met de nieuwe Flexx van Strike Pro (www.pikemasterlures.nl) of we zien hier alweer een toekomstige Flexx Phantom tentoongesteld.

 

De firma Broers uit Brugge, fabrikant van topkwaliteit paraplu’s, toont de draadloze Quaseo paraplu-lamp. Biedt veel mogelijkheden voor karpervissers en witvissers.

 

Weer een doorbraak in de Fireline-sector, waar Jan van de Bovenkamp trots de ‘Crystal’ laat zien. Een zeer dunne dyneema met eigenschappen die in de buurt van de fluorocarbon komen; licht en schier onzichtbaar. Niet zozeer vergelijkbaar met de huidige ‘Fireline’ roofvislijnen, maar onmiskenbaar een nieuwe ‘denkrichting’ voor Berkley. Vanaf 08/00 tot 25/00 mm. De 0,08 heeft een trekkracht van 2 lb. Verwacht hem niet voor september/oktober in de winkel, maar dan weet u het vast.

 

Je moet er maar opkomen zoals Shakespeare uit Almere-haven: een zeelood met springveer-eigenschappen. Werkt als schokdemper bij het ingooien. Opent de weg naar dunnere voorslagen en spaart de vingers, armen en schouders. De ankerloze (drie) uitvoeringen hebben verwisselbare loodgewichten. 

 

Dankzij het Calibration system op deze nieuwe Cralusso waggler kun je de diepte makkelijk maar zeer precies instellen tot op 0,05 gram. De dobber werpt als een speer met de onderkant mooi vooruit

 

Met de Stonefly Limpits van Hopkins&Holloway kun je d.m.v. magneetjes je (vlieg)visattributen makkelijk wegstoppen op je kleding

 

Simon Pomeroy, het brein achter Pallatrax en een van de meest succesvolle mensen in de karperbusiness de afgelopen twee jaar. Bekend door zijn Stonze ‘steenlood’ dat ook ‘inline’ verkrijgbaar is. Toont hier met de nieuwe ‘Sticks’ een Engelse hit van dit moment.

 

Shakespeare liet via een persbericht vooraf weten dat zij een samenwerking met Baleno aanging. Deze fabrikant van viskleding weet hoe je iets mooi waterdicht moet maken, onder meer door haar Flexothane-regenkleding. En let eens op een belangrijk detail als deze rits: hier komt zeker geen water meer door.

 

Sarfix zien we niet veel in de Benelux en da’s jammer. Deze dobberboer maakt mooie pennen, bombetta’s, lollypops en vlagdobbers. Niet echt voor de recreant bedoeld is deze serie op de foto. De meest linkse dobber draagt 100 gram.

 

Kijk, van deze Stonfo-bedenksels wordt je vaste stok er niet lelijker op. De opvangsteun is van niet-krassend materiaal, werkt soepel maar klemvast en kun je op de juiste hoek instellen.

 

De EFFTA blijft maar lobbyen voor betrouwbare lijntesten. Fabrikanten konden ook nu weer lijnen indienen om het ‘echtheids’logo van de EFFTA te verdienen. Op de beurs gingen de tests gewoon door. Men heeft nu ook met enig succes de Italiaanse markt aangespoord om mee te doen, tot voor kort was dit een van de meest onbetrouwbare ‘lijnmarkten’ als het om de juiste diameters en breeksterktes ging.

 

Leuk detail bij de geteste lijnen van de EFFTA: de bekende Amnesia 6,8 kilo zeevislijn brak bij de test niet op 6,8 maar pas bij 7,3 kilo!

 

Dit schreeuwt om een praktijktest: een opblaasbare hengelkoker. Leuk bedacht, maar of het ook praktisch is? Loopt waarschijnlijk met een sisser af.

 

Opnieuw leuk bedacht. Geen kant-en-klaar tuigje met dobber, maar een kant-en-klare rig voor de feedervisser inclusief tuigenplankje, korf en onderlijn. Uit Hongarije, jawel, dat voormalig Oostblok-land.

 

Mustad kwam niet alleen met een nieuwe range kleurige gummimaks voor de jacht op mega-kabeljauw…

 

…Maar ook met een ‘vers uit Japan ingevlogen’ range kant-en-klare karper-rigs.

 

Een primeur voor 2007, een speciale zinkende Salmo-plug voor roofblei. Luistert naar de naam Thrill. Meet slechts 7 cm maar weegt wel 12 gram, veel gewicht en weinig volume dus om afstanden van 70 meter mee te halen. Let op de bijna verticale schoep. Komt uit in drie zilverachtige kleuren.

 

Aantrekkelijke kreten van een kunstaasfabrikant. Alle kunstaasvormen mogelijk, welke u maar wilt. Toch maar even de president-directeur gevraagd vanaf hoeveel exemplaren afname we achter de onderhandelingstafel konden plaatsnemen. Vanaf 25.000 stuks, sir. 

 

Dit kon wel eens de lijn van de Pro’s worden. De firma Spro/Gamakatsu introduceert een Gamakatsu Power UltraBraid die de topper PowerPro slapeloze nachten zou kunnen bezorgen in het ‘hogere kwaliteits’ segment…

 

…Verder naast een grensverleggende serie lichte Gamakatsu Luxxe ‘saltage’ zeebaarshengels ook deze fluo-jigkoppen met lange haken, ook bullet-vormige trol-jigkoppen, uiteraard met uiterst sterke en scherpe Gamakatsu-haken

 

Powerbait Eels met een tandem aan enkele haken zien er goed uit voor Ierse snoeken maar eigenlijk voor alle Europese ‘pikes’.

 

Exclusieve hengelkokerkunst van Harvest, dat al twee keer op de EFFTEX de prijs voor het beste product kreeg met haar vliegenhengels.

 

Rex Hunt is ‘retiring’ van zijn tv-shows en gaat de zakelijke ladder beklimmen met eigen hengelsport-producten. Voor de promotie van zijn Rex Hunt Fishing Tackle viste hij enkele dagen in Nederland, onder meer met Arnout Terlouw. Die mooie ‘gesigneerde’ pet hadden we nog niet in onze verzameling…

 

…en gelukkig wilde deze knappe dochter van Rex hem wel ruilen voor een andere mooie cap. Verdere ‘ruilhandel’ bleek niet mogelijk…

 

…want ook haar man en Rexies schoonzoon Lee Rayner was in de buurt om op te letten. En dus werd het ‘Yibbida Yibbida time’ voor uw verslaggever. Wie weet tot volgend jaar op de EFFTEX 2007 in Praag.