Eén jaar op stap met de Tomasco (deel 7)

Eén jaar op stap met de Tomasco (deel 7)  

Door Johan Caneel
 
Hoewel het verhaal nog veel langer zou kunnen zijn, wil ik afsluiten met twee dagen die gewoon heel bijzonder waren. De eerste betreft de dag gidsen die Kevin cadeau kreeg voor zijn verjaardag. Samen met zijn vader kwam hij naar de afgesproken plek. Ik had een locatie uitgezocht waar we allerhande soorten konden vangen en verschillende technieken inzetten.
 
Maar soms wordt je verrast door de gesteldheid van het water en dit was zo’n dag. Plotseling was de rivier veranderd in een zandbak. Dit maakte het vissen op de rivier veel moeilijker en de snoekbaarzen bleken niet extra gemotiveerd in het troebele snelstromende water. We zochten een putje op, waar meer boten hun heil zochten. Verticaal kwam er echter geen antwoord op de lokroep met de shads. Werpend bleek er ook niemand geïnteresseerd.
 
Kevin trots op de eerste vis.
 
Dus was slepen de manier om er toch iets van te maken. Hoewel dit heel moeizaam was, had ik er toch vertrouwen in. Na enige tijd lukte het Kevin de eerste vis te vangen Een m0oie snoek van in de zeventig cm kon trots aan de camera worden getoond.
 
Nadat er alweer geruime tijd was verstreken begon het toch wel te knagen. Maar dan ineens uit het niets kwam die aanbeet op de zeer diep lopende plug. Omdat de plug van een andere hengel in de lijn van de gehaakte vis kwam, was de situatie ineens precair. Daarom zag ik me genoodzaakt de hengel over te nemen en staand op de rand van de boot, de hengel zoveel mogelijk omhoog, de vis boven het net te dirigeren.
 
Een mooi verjaardagscadeau voor Kevin.
 
En wat voor een vis! Een heus verjaardagscadeau met een afmeting die zijn vader nog nooit had gevangen. Het liefst 112 centimeter groot was deze vis en dus kon Kevin wel een extra hand gebruiken om de lengte goed in beeld te krijgen. Met de betreffende foto en een tas met allerhande zaken op het gebied van het roofvissen konden we stellen dat het geen slecht cadeau was geweest.
 
Er kwam een hele ploeg met Babs mee.
 
Ten slotte wil nog even stil staan bij die dag dat ik een Duitse cameraploeg aan boord kreeg voor de TV show “World of Fishing”. Daags van te voren werd ik gebeld, want men kwam een boot tekort. De volgende ochtend was ik mooi op tijd ter plekke in afwachting van de ploeg, 12 mensen, drie auto’s, drie boten. Onder hen Auwa Tiemann en Babs Kijewski.
 
Zo’n dag is niet voorbestemd om zelf te vissen, want je volgt één boot met een team van drie vissers en moet stand by zijn zodra er een vis wordt gehaakt. Tussen door worden intervieuws afgenomen en wordt er veel lol geschopt, althans in de boot die ik mocht begeleiden. De opnamen zijn ondertussen uitgezonden op DMAX in Duitsland.
 
De boot die ik volgde werd bemand door Babs Kijewski, Mirko Heim en Eckehard Götze. Er werden behoorlijk wat vissen gevangen, verschillende soorten met verschillende technieken. Om de verveling die af en toe ontstond te doorbreken, namen we toch zelf een hengel ter hand.
 
De geluidsman die bij mij in de boot zat en nooit viste ving natuurlijk prompt een kapitale baars, tot grote hilariteit van de hele ploeg. Hij kreeg een luid applaus. En zelf bleef ik ook niet zonder vis. Zoals gezegd, er waren vele leuke vangsten en dus ook momenten. 
 
Een roofblei nam de shad van Babs te grazen.
 
De roofblei die de shad van Babs te grazen nam is volgens mij wel erg goed in beeld gekomen. Van de aanbeet, de schitterende dril tot en met het onthaken en fotograferen in de andere boot. Helaas heb ik zelf de uitzending nog niet teruggezien. Zo blijft er ook weer iets te wensen over.
 
Voor meer informatie kijk op: Visgids Johan 

ANDEREN LAZEN OOK