Eén jaar op stap met de Tomasco (deel 6)

Eén jaar op stap met de Tomasco (deel 6)  

 
Door Johan Caneel
 
Het voert veel te ver om van alle gasten een portret te maken. Bovendien kun je onmogelijk alles terug halen wat zich in zo’n jaar afspeelt. De combinatie van een lijst met alle visdagen, waarop de betreffende personen, de locatie en de vangsten vermeld staan en mappen met foto’s, op datum gesorteerd, is echter een eenvoudig en effectief hulpmiddel.
 
Bij de gezichten komen doorgaans ook de verhalen weer naar boven. Hoeveel verschillende kostgangers heeft onze lieve heer wel niet. Ik geniet van al die verschillende mensen en hun verhalen. Overigens zijn het af en toe ook droevige verhalen. En natuurlijk zijn er ook mensen van weinig woorden. Het is allemaal goed wat mij betreft, als de mensen het maar naar hun zin hebben.
 
'Achter het stuur' kan soms even de beste tijdsbesteding zijn.
 
Een vader/zoon combinatie kent doorgaans verschillende perioden op één dag. Vader vindt het enerzijds heel fijn om alleen met zijn zoon op stap te zijn, maar heeft af en toe ook de behoefte om even geen aandacht aan zijn kind te geven. Dit is veelal aan de orde als het om jonge kinderen gaat. Daar ligt mijns inziens een taak voor de gids.
 
Ontferm je over het kind en geef vader de gelegenheid even bij zichzelf te blijven. Als het taai is met het vissen, wil het ook wel eens helpen om kinderen een poosje “achter het stuur” te zetten. Geef ze een opdracht mee en laat ze gaan. Het valt veelal niet mee om de koers en de dieptemeter tegelijk in de gaten te houden, maar het is wel een uitdaging.
 
Een gezamelijke visdag van vrienden.
 
Vrienden of collega’s beleven behalve een gezamenlijke visdag doorgaans ook een weerzien of een andere ontmoeting dan normaal. Daar komen ze natuurlijk ook voor. Dan vind ik het passend om me even terug te trekken. Althans wat mijn aanwezigheid betreft. 
 
Dames in de boot vind ik leuk.
 
Dames in de boot vind ik ook heel leuk. Het feit dat ze instappen om (mee) te gaan vissen zegt op zich natuurlijk al veel. Want helaas vormen de mannen het nog steeds een hele grote meerderheid.
 
Grote verschillen tussen de vrouwen zijn er ook, want de echte vissers onder hen hoef je echt niets te zeggen. Zij weten precies wat er moet gebeuren. Wat dat betreft is het niet anders dan met mannen.
 
Kinderen is weer een ander verhaal.
 
Alleen kinderen is weer een ander verhaal. Dan heb je een andere positie: de ouder. Dit heb ik in het bijzonder ervaren tijdens de dag in het noorden van het land, waarbij een bus vol kinderen uit Groningen de kans kreeg om een dag mee het water op te gaan. Het ging hierbij bovendien om kinderen met een rugzak.
 
De twee jongens die bij mij instapten hebben het volgens wel naar de zin gehad. Ik had de gelegenheid hen bijvoorbeeld te wijzen op effecten van hun vaargedrag op andere schepen en omgekeerd. Wanneer een ander schip manoeuvres uithaalde die hen onzeker maakte, kon je het prima spiegelen.
 
Toen ze mij even vergaten en elkaar het leven zuur begonnen te maken, was een enkele vermaning voldoende om de sfeer weer te doen kantelen. Wie mocht varen viel af te lezen aan de kilometerborden op de oever.
 
Blijdschap met een mooie vangst.
 
De reden dat mensen zich willen laten gidsen is heel divers. Dat is tevens een extra uitdaging voor mij. Alleen al het gegeven dat  er gasten zijn die maandelijks komen of eenmalig en alles daar tussen in. Veel mensen maken ook gebruik van meerdere gidsen, om verschillende ervaringen op te doen.
 
Maar er zijn ook gasten die een dag gidsen cadeau krijgen. Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden, alles is mogelijk. Allerlei nationaliteiten heb ik al in de boot gehad, zoals mensen uit Amerika, Schotland, België, Frankrijk, Duitsland. Ik verheug me dan ook alweer op het nieuwe seizoen.
 
Die visboot ging er komen.
 
Wat ook wel gebeurt, is dat mensen meegaan om het vissen met een boot te ervaren. Casper is één van die mensen. Hij heeft jarenlang snelle boten ingekocht, opgeknapt en weer verkocht. Daar is de lol vanaf en nu wil hij iets anders. Maar welke eisen moet je aan een visboot stellen en wat komt er allemaal bij kijken?
 
Ik kan je zeggen dat het een succes was. Niet dat de vissen achter elkaar in de boot sprongen, maar mooie vangsten boekten we wel en wat zeker zo belangrijk was: Casper wist nadien wat hem te doen stond, want dat die visboot er moest komen was geen vraag meer en dat er een elektromotor op moest ook niet. Hij wist het nu zeker!
 
Voor meer informatie kijk op: Visgids Johan 

ANDEREN LAZEN OOK