Drie nieuwe sportvisboeken.

De Wereld is een Wonder

Onder bovenstaande titel verscheen eind 2008 onder het motto “Een bioloog vertelt…” een heerlijk boek van de bekende (visserij)bioloog Dolf Boddeke.Met name zeehengelaars zal de naam dr. Dolf Boddeke uitermate vertrouwd in de oren klinken, want deze bioloog gaf vele jaren in het magazine Zeehengelsport zijn mening over de visserij langs onze kust.


Dat kon hij als geen ander. Boddeke is namelijk een sportvisser in hart en nieren, die als kleine jongen de in de jaren ’50 de toen nog talrijke en vaak ongeschonden sloten in en rond Amsterdam met een bamboe hengeltje onveilig maakte. Gedreven door de nieuwsgierigheid die ons allemaal zo bindt: het willen wéten welke levende wezens zich onder die geheimzinnige waterspiegel schuilhouden. Hij ging biologie studeren en kwam na zijn studie terecht op het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek, het bekende RIVO aan de Haringkade in IJmuiden.

Daar ging hij zich bezighouden met het onderzoek ‘aan de garnaal’ en gedurende zijn lange loopbaan promoveerde hij niet alleen op dit zo nuttige wezentje, maar ontwikkelde hij zich bovendien tot een van dé mondiale experts. Zijn onderzoek bracht hem over de gehele wereld.
Al die tijd bleef Boddeke echter ook nauw betrokken bij de vis en visserij en over beide onderwerpen had hij een zeer uitgesproken mening. In 1971 leidde dat tot de uitgave van een heel bijzonder boek “Vissen & Vissen”, waarin hij op boeiende wijze de wereld van de vis beschreef, op een voor hengelaars aansprekende wijze, als het ware gezien door de ogen van die hengelaar. Boddeke was (en is gelukkig nog steeds!) zelf dan ook een sportvisser pur sang.

                         
Het voorwoord werd geschreven door Jan Schreiner en dit inmiddels zeer gezochte boek onderging in zowel 1974 als in 1978 een herdruk. Nu, 20 jaar na die derde druk, heeft Dolf Boddeke opnieuw zo’n bijzonder werk het levenslicht laten zien.

In “De Wereld is een Wonder” verhaalt hij over zijn bijzondere leven als bioloog/onderzoeker. En net als in Vissen & Vissen beschrijft hij op onnavolgbare wijze hoe bijzonder de natuur in elkaar steekt. En hoezeer wij daar als mens invloed op uitoefenen, soms op rampzalige wijze, maar meestal toch gewoon zelf deel uitmakend van die natuur. Allerlei voor ons als sportvissers leuke wetenswaardigheden komen op een humorvolle wijze beschreven aan bod en natuurlijk berijdt Dolf Boddeke daarbij ook zijn bekende stokpaardjes.

Ook na zijn pensionering haalde hij menigmaal het landelijke nieuws met zijn visie op de visserijproblematiek. Vooral de gevolgen die de visstand in onze Noordzee ondervindt van het terugdringen van de eutrofiëring is een onderwerp waarover Boddeke niet uitgesproken raakt…

Wie letterlijk verder kan (en wil) kijken dan zijn hengeltje lang is, dient De Wereld is een Wonder onverwijld aan te schaffen. En neem het boek vervolgens mee naar de Zuidpier van IJmuiden, waar Dolf Boddeke vrijwel iedere week met zijn hengels is te vinden. Hij zal zijn boek voor een mede-sportvisser graag van zijn signatuur voorzien…

De Wereld is een Wonder is uitgegeven op paperbackformaat en telt zo’n 210 pagina’s. Voor € 19,95 excl. verzendkosten kan het boek heel eenvoudig worden besteld via de webshop van de geheel vernieuwde site www.hengelsporthuis.com



Basishandboek Sportvissen


’Het naslagwerk voor de beginnende zoetwatervisser’, zo beveelt uitgeverij Deltas het op de valreep van 2008 verschenen Basishandboek Sportvissen aan. En dat is precies de status van dit 160 pagina’s tellende werkje: een handige uitgave waarin de beginner wat vertrouwd wordt gemaakt met al die ingewikkelde termen die ervaren vissers zo achteloos gebruiken.

Want waarvoor gebruik je nu een plug? En wanneer bied je je aas nu juist op de bodem aan? Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar wie met hengelen begint moet het werkelijk duizelen!

Voor hen schreef Armin Göllner dit boekje en de beginner vindt er beslist heel veel informatie in. Jammer alleen dat het van oorsprong Duitse karakter in deze Nederlandse uitgave zo blijft door schemeren. Want wie in Nederland en Vlaanderen vist er nu met een “Mormyschkahengel”? En welke witvisser is er anno 2009 bij ons geïnteresseerd in het ‘afwerken van de buit’ voor de consumptie? 
 
                        
Dat laat echter onverlet dat er weinig geschikte instructieboekjes zijn voor de beginnende sportvisser en dus voorziet dit Basishandboek Sportvissen beslist in een behoefte en dat voor € 16,95 excl. verzendkosten.

Bestellen? Dat kan heel eenvoudig via de webshop van de geheel vernieuwde site www.hengelsporthuis.com

Groot handboek Sportvissen

Wie op zoek is naar één boek waarin alle moderne vistechnieken kort en bondig zijn samengevat, zou beslist de nieuwe uitgave van Deltas ‘Groot handboek Sportvissen’ eens moeten doorbladeren. En als je dan de enorme hoeveelheid informatie ziet, de fraaie fotografie en de illustratieve tekeningen, dan ligt de conclusie voor de hand: voor een prijs van € 49,95 ben je volledig up to date!

In dit verzamelwerk dat werd samengesteld door Michael Kahlstadt en Rainer Korn komen alle disciplines aan bod. In de inleidende hoofdstukken worden de modernste materialen in hun algemeenheid beschreven en vervolgens komen per discipline de meer specialistische onderdelen van de uitrusting aan bod, de vistechnieken en de te vangen vissoorten. Van het vissen met de vaste stok tot het bootvissen met gebruikmaking van de modernste elektronica, van het vissen op voorn tot het diep water vissen in de Noorse fjorden.

En omdat de beide samenstellers verstandig genoeg waren om in te zien dat je onmogelijk op ál die disciplines een specialist kunt zijn, deden zij een beroep op diverse andere bekende vissers, zoals Dietmar Isaiasch. Daarbij zijn nu drie Duitse namen gevallen en dat is dan meteen het enige puntje van kritiek op deze uitgave: het betreft een vertaling/bewerking van een Duitse uitgave.

                             
   

En al is overduidelijk de tijd voorbij waarin wij in Nederland qua vistechnieken vóór liepen op de Duitse sportvissers, dat Duitse karakter klinkt toch door. In het wat stijve taalgebruik (een vertaling ‘bekt’ nu eenmaal wat anders dan een in het Nederlands geschreven tekst), in de genoemde merknamen en ook in sommige vistechnieken, die ‘bij ons’ minder bekend zijn.

Gelukkig was de uitgever wél zo verstandig delen van de tekst te laten bewerken door diverse bekende Nederlandse en Vlaamse sportvissers. Zo bewerkte Rob Puijk de hoofdstukken over de zoute visserij en had hij ook zijn uiterst deskundige inbreng in de beschrijving van het gebruik van elektronica als GPS en visvinders. En die ondersteuning verleent deze uitgave beslist een meerwaarde.

‘Groot handboek Sportvissen’ is een luxe hard back uitgave van 370 pagina’s, met full color fotowerk. Voor € 49,95 excl. verzendkosten kan het boek heel eenvoudig worden besteld via de webshop van de geheel vernieuwde site
www.hengelsporthuis.com


ANDEREN LAZEN OOK

image description
In Karper 110..
Marc Borst -
image description
Snoekerijen 133
Marc Borst -