image description

⑩ Dikke snoeken vangen vanuit de kayak

Hoofdstuk 4 van deze speciale jubileum reeks gaat over een visserij die me zeer aan het hart ligt. Een uitdagende visserij welke me door de jaren heen en nog steeds erg bezighoud het gericht vissen op de big mamma’s op voornamelijk het Volkerak maar ook op het Haringvliet en Hollands Diep.

Uren vele uren zijn er besteed aan deze visserij en nog steeds zijn er voor mij meer vragen dan feiten en soms heeft deze jongen de code gekraakt maar nog veel vaker is het een puzzel die zich lastig laat ontrafelen maar dat gevoel wanneer je zo’n echte buffel weet te foppen is wel heel bijzonder.

Met trillende handjes in de kayak zittend als je haar na de dril en foto weer in de diepte ziet verdwijnen. De adrenaline die vrijkomt tijdens het gevecht waarbij je alles uit de kast moet halen om haar te slim af te zijn. En je tegelijkertijd niks moet overhaasten en alles precies volgens het boekje moet uitvoeren is van een dusdanig niveau welke ik bij vrijwel (op zeebaars na) geen enkele andere vissoort in Nederland krijg.


Slepend vissen met de 25 cm Tommy the Trout heeft me op het Volkerak al zeer veel mooie snoeken opgeleverd.

10 year Anniversary

Het is op de kop af tien jaar geleden dat mijn passie voor het vissen vanuit een kayak is ontstaan. Toentertijd dankzij de aankoop van een Hobie Outback kayak is er voor mij een wereld aan mogelijkheden open gegaan om mijn hobby te kunnen beoefenen én uit te breiden tot wat het vandaag de dag is!

Om dat feit te ‘vieren’ lijkt het mij leuk om een serie van 10 artikelen te maken over het vissen vanuit de kayak, wat je er mee kunt en vooral wat voor avonturen je ermee kunt beleven.

Door mijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar met jullie te delen hoop ik mede vissers te kunnen enthousiasmeren, inspireren en mee te laten genieten van mijn liefde voor het vissen vanuit een kayak.


Met de kayak vissend in alle vroegte op het Volkerak blijft voor mij iets speciaals. (tevens vaak een goed bijtmomentje...

Volkerak

Wie kent het niet dat beroemde water in het zuidwesten van het land liggend tussen het Haringvliet/Hollands Diep en aan de andere zijde de Oosterschelde en Grevelingen meer. Vele vissers uit heel Europa komen hier naar toe om ff zo’n grote snoek te vangen en net zo velen zijn daarna teleurgesteld dat het niet is gelukt. Door de hoge visserij druk en het vaak heldere water maakt dat de snoeken hier misschien wel de slimste zijn van heel Europa.

Ze hebben alles al gezien dag in dag uit en zeker de grote laten zich door de jaren heen steeds moeilijker vangen maar iedere snoekvisser weet ook dat er echt hele grote monsters rondzwemmen! En als ze er zwemmen dan moet je ze ook kunnen vangen , al ben ik wel van mening dat er op het Haringvliet en Hollands Diep net en misschien nog wel grotere monsters rond zwemmen.


Uit de oude doos van 2011! Mijn eerste snoek van het Volkerak.


Grijs en grauw weer op het Volkerak bracht deze dame aan boord.

Trollend of Werpend vissen?

Beide is zeer goed mogelijk en beide levert informatie dan wel vis op vaak combineer ik deze twee type visserijen gedurende de dag waarbij de voorkeur bij de werpende visserij ligt.

Werpend vissen en dan uit het niets een hart verzakkende aanbeet krijgen heeft altijd de voorkeur maar geregeld ligt de vis dusdanig diep in combinatie met een bak wind dat trollend vissen nou eenmaal effectiever is. Alles valt dan ook met de periode in het jaar waarin zich men bevind en de wind zeker in de winter periode als de planten verdwenen zijn en de aasvis diep zit loont het om slepend te vissen op het diepe water.

Waarbij je moet denken aan dieptes van +/- 7 tot aan wel 15 meter! Als er in de warmere tijden lees zomer en najaar fonteinkruid staat dan vis ik het liefst werpend tussen de planten en langs de taludranden met planten.


De werpende visserij met een 16 cm Shad Teez in combinatie met de W4 Kayak hengel fopte op een taaie dag deze enorme buffel van 122 cm.

Top 3 kunstaas

Door de jaren heen waarbij er vele zeer vele soorten en maten kunstaas uitvoerig zijn geprobeerd creëer je een voorkeur qua kunstaas welke ontstaan zijn door de vangsten die je ermee gedaan hebt en dat is een proces wat voor elke visser hetzelfde is echter het kunstaas en voorkeuren verschilt per visser.

Waardoor je eigenlijk alleen kan spreken van een kunstaas wat voor die visser welke hem op bepaalde wijze gebruikt succesvol is terwijl hetzelfde kunstaas misschien bij een andere visser juist bij de verzameling kunstaas beland van ziet er leuk uit maar vangt niet (genoeg).

Vaak zit het hem in de details van hoe je een kunstaas presenteert en in welke periode van het jaar je hem gebruikt en op wat voor stekken je hem inzet een bijzonder interessante materie wat tot in de lengte van dagen kan worden beschreven.

Toch geef ik graag mijn Top 3 kunstaas hier weer daar er misschien toch mede vissers zijn die zoiets hebben van Oké dat wil ik toch wel eens proberen of zien een stukje herkenning van ja die doet het bij mij ook vaak goed maar dan in die en die kleur bijvoorbeeld. Of van echt? Daar vang ik geen reet op dat kan ook natuurlijk.

Dat zijn altijd leuke discussies welke deze jongen ook altijd zeer interessant vind.

Mijn Top 3 voor het Volkerak is :

  • Tommy the Trout in de 25 cm variant en de Sea Trout kleur. (slepende visserij)
  • Shad Teez 16 & 27 cm in de kleuren Head Light, Official Roach en Crystal Perch (werpende visserij)
  • Ricky the Roach 14 & 18 cm in de kleur Lively Roach (14 cm werpend / 18 cm slepend)


Jaren geleden kreeg ik een belletje van Luc Coppens met de vraag of ik eens wat shads wilde proberen. Kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Een aantal dagen daarna wist ik deze prachtige dame te verleiden met de 22 cm Shad Teez.


Doodaas vissen vanuit de kayak, iets wat ik eigenlijk zelden doe/deed. Het leverde wel dit gigantische Haringvliet monster op.

Doorzetten word vroeg of laat beloond!

Denk als ik zeg dat er vele vissers zijn die een soort van haat liefde verhouding met het Volkerak hebben en dat mede lotgenoten dat zullen herkennen daar het Volkerak aan de ene kant een enorme aantrekkingskracht blijft houden. Tevens aan de andere kant is er geen ander water is waar deze jongen geregeld blankt of één kleintje vangt op een dag vissen maar puur dat feit dat je ten alle tijden tegen zo’n ware Hollandse knoeperd krokodil kunt aanlopen doen alle uren zonder actie naar de achtergrond verdwijnen.

Vele mensen vissen er puur voor de ene aanbeet van die enorme bak welke ik in het verleden wel eens de Queen van het Volkerak heb genoemd.


Ricky the Roach uitgevoerd met een shallow rig heeft al vaak goed gescoord tussen en rond de plantjes.

Tot op heden heeft ze mij weten te ontlopen maar hoop ze ooit een keer te foppen en kortstondig vast te mogen houden dat wil zeker niet zeggen dat er geen echt hele mooie snoeken heb gevangen. Nee in tegendeel er zijn er door de jaren heen al prachtige dames gefopt die de kayak ff van een andere kant hebben kunnen bewonderen.

Maar een visser droomt graag van die ultieme vangst en die zwemmen absoluut rond op dat prachtige water genaamd het Volkerak als deze jongen in een snoek modus zit en ze willen niet echt bijten op het Volkerak dan wijk ik net zo graag uit naar het Hollands Diep /Haringvliet. Wat een luxe dat je telkens uit deze prachtige en diverse wateren kunt kiezen en ze kan bevissen.


De 25 cm Tommy the Trout is volledig naar binnen gewerkt door dit dikke monster van 122 cm.

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post