Dietmar volgt… (11): Wind op de kant, vis in de hand

Dietmar volgt... (11):

Wind op de kant, vis in de hand

Door Dietmar Isaiasch

Wie kent niet dit soort sprookjes? Maar ze zijn niet altijd visserslatijn. Er zit behoorlijk wat waarheid in deze. Vooral in de late herfst als de zuidwestenwind instant stevig gaat waaien, trekt veel vis naar het ondiepe toe.


De sterke wind woelt het water dicht onder de kant op. Goed te zien waar het water donker en bruin is, zuurstofrijk met veel voedsel voor de witvis en door het troebel water de perfecte omstandigheden voor de rovers om hun slag te slaan.

Meestal is de watertemperatuur aan de oppervlakte nog rond de 10 graden en het troebele water maakt het voor de snoekbaarzen bijzonder makkelijk om de nodige aasvisjes te pakken. 
Het donkere water is er dan duidelijk in de oevers te zien.


Goed te zien het spektakel onder water: de golfen aan de oppervlakte die het water boven doorspoelen, dan de grotere witvissen en het jiggen van de ratelplug.

Vaak is wel meer dan een dag flinke wind nodig, maar meestal is zo’n 'front' van langere duur en binnen 3 dagen tijd verandert er al veel langs de kant. In eerste instantie lijkt het net zoals tijdens hoog water, want daar vis ik ook heel ondiep langs de stenen en vang ik leuk in soms geen meter water!


Op de grote grindgaten spoelt de wind dicht onder de kant de zand en klei op en dekt de tafel voor de vis... en reken erop als het in ondiep water knalhard 'patat' maakt, dan zijn het dikke!

Blijft allen nog de vraag wat het juiste kunstaas is. Welnu, het water is ongekend vies voor de meeste plassen en gaten dus is men met felle kleuren shads op de goede weg. Ook mag het kunstaas meer trillingen geven en veel meer opvallen. Dus shads met grote schoepstaartjes zoals de 'Lunker City Shaker' en de 'Fox RAGE ProShad' of, zoals ik het graag doe, met zinkende ratelpluggen verticaal onder de boot of werpend langs de kant.


En niet alleen mooie snoekbaarzen pakken de lawaaimaker 'Mad Max 2' in het donker water, ook deze 116-er snoek kon hem niet weerstaan.

Rattelaars hebben het voordeel dat ze veel lawaai maken en vallen heel erg goed op in donker water, vooral tussen de velen aasvissen - wat altijd een probleem voor ons kunstaas is. Ikzelf vis de laatste tijd veel met de Mad Max2, een zinkende plug die voor het snoeken ontwikkeld is maar ook meerval en grote snoekbaarzen vangt. De kleinere broer gebruik ik voor de baars en roofblei.


Een hele nieuwe familie van xinkende rattelaars: De Mad Max 2 is 12cm lang en 51g zwaar en de kleine Mini Max 2 is 8cm en weegt 18g!

Dit weekend gaat het weer flink waaien dus kijk eens naar de 'overkant' en jullie vangen gegarandeerd vis! Verwacht wel geen aantallen, maar reken erop dat als de bliksem in de hengel slaat, het een betere vis en dat is een ding wat zeker is! Probeer het uit, ik zie jullie binnen kort langs het kantje!

Groet, Dietmar