image description

De toekomst generatie hengels zoutwatervissen?

De wintermaanden zijn voor menig sportvisser bij uitstek de maanden om beurzen te bezoeken en uit te kijken naar nieuwe en innovatieve producten. Helaas zijn de meeste beurzen in Nederland tegenwoordig eerder gericht op het uitverkopen van oude voorraden en komt innovatie helaas nog maar weinig uit de verf, maar gelukkig  is er nog de Efftex waar vele merken vertegenwoordigd zijn vanuit de hele wereld.

Erg leuk hier is de ‘Best New Product Award’ waar merken haar nieuwe producten kunnen indienen in de overigens hele sportieve doch prestigieuze strijd voor deze oorkonde. Het andere leuke aspect binnen de Efftex is het feit dat de beurs internationaal opgezet is en dus niet puur ingericht is op de Europese markt. Op deze manier loop je soms tegen producten en technieken aan die ontworpen zijn voor een ander type visserij, maar een zeer hoge maar nog relatief onbekende potentie hebben binnen Europa.

Een mooi voorbeeld betreft slow jigging voor de zoutwatervisserij, een techniek die ik dus bij de Efftex voor het eerst effectief tegen kwam. Slow jigging is al enkele jaren een zeer populaire en effectieve manier van vissen die van origine toegepast werd op tropische vissoorten. De techniek kent haar oorsprong in Japan en is met name bedacht om vissen te kunnen triggeren buiten de actieve aasperiodes met zogenaamde ‘slow jigs’.

In eerste oogopslag lijken deze jigs op de alom bekende pilkers, maar het tegendeel is waar. Het ‘gedrag’ van het aasje is voltrekt anders en baseert dus niet op een vluchtende aasvis maar een gewonde aasvis die langzaam flapperend en dwarrelend wordt gepresenteerd in de strike zone. Slow jigs vallen dus ook veel langzamer en anders dan pilkers, maar deze techniek wordt dus met name toegepast op momenten in de afwezigheid van getijde en of stroming waardoor dit geen probleem vormt.

De beschikbare materialen die ontwikkeld zijn voor deze techniek zijn mijn inziens echt innovatief en next level qua niveau. Het bijna onvoorstelbaar dat er met zulke lichte materialen en in het bijzonder dito hengels zulke kapitale vissen gevangen worden, en juist dit wekte ontzettend veel interesse bij mij op. Op de stand van Hearty Rise kwam ik voor het eerst in aanraking met deze slow jigging hengels en toen ik toegelicht had wat mijn toepassing was werd mij de Hearty Rise Black Diamond 210 aanbevolen.

Het betreft een hengeltje van 1.96m en het gewicht was onvoorstelbaar en slechts 142 gram! Dat er zo veel power uit een dusdanige lichte hengel gehaald kan worden is te danken aan de Net VIII technologie uit Japan. Deze Net-V technologie voorziet de blank van een net/ruit vormige carbon structuur die bestaat uit meerdere lagen met crosswikkelingen wat de blank strakker en ook veel sterker maakt. De carbon technologie waaruit deze blank is opgebouwd is het hoogwaardigste carbon materiaal wat te verkrijgen is in de hengelbouw wat natuurlijk een prijskaartje met zich meebrengt maar ook buitengewone prestaties.

Aanvankelijk kon ik niet geloven dat ik met zo’n stokje effectief kabeljauwen zou kunnen drillen, maar dit gevoel werd snel ontkracht toen ik deze hengel eens goed krom mocht trekken. Volgens de specificaties zou de hengel effectief jigs tot 210 gram moeten kunnen hebben. Dit is met de slow jigging techniek ook geen probleem, maar mocht je toch wat meer conventionele methoden willen gebruiken dan vind ik persoonlijk dat de hengel tot maximaal 150 gram goed uit de verf komt aangezien de hengel qua actie minder snel is dan ik gewend ben van conventionele hengels. Dit is natuurlijk ook logisch aangezien de hengel een soft action rod betreft, goed om dit even in het achterhoofd te houden tijdens de aanschaf van een dergelijke hengel.

Afgelopen zomer hebben we voor het eerst in Denemarken gevist met de slow jigging Hearty Rise Black Diamond 210 welke voorzien was van een Penn Slammer III 4500. We zaten in een week met nieuwe maan waardoor de stroming zeer beperkt was. Hoofdzakelijk gebruikten we dan ook koppen en of jigs van 120-150 gram wat dus goed te vissen was met deze combinatie. Wat reeds bekend was is dat de vis door de zeer beperkte stroming zeer moeilijk te verleiden was tot een aanbeet.

Vaak zaten we midden in een school kabeljauw maar bleef de aanbeet toch uit indien we conventionele methoden toepasten.  Met de slow jigging techniek in het achterhoofd hebben we toch onder deze taaie omstandigheden buitengewone resultaten behaald. Op de fishfinder was meermaals te zien dat zodra het aas ‘slow jiggend’ naar boven gehaald werd enkele vissen toch nieuwsgierig het aas achtervolgden. Dit is op onderstaand beeld mooi te zien. Door de nieuwsgierigheid van deze vissen ontstaat toch een bepaalde vorm van voedselnijd waardoor tijdens het afzakken het aasje dan ook snel instinctief gepakt werd terwijl we op andere manieren van presentatie absoluut geen aanbeten kregen.

Mijn onzekerheid of de hengel in staat zou zijn om kapitale vissen te drillen werd ook in de praktijk snel weggenomen. Tijdens onze sessies hebben we echt een mega mooie sport beleefd aan deze hengels en je kunt ze echt werkelijk tot in het handvat kromtrekken zonder enig probleem en het is onvoorstelbaar wat je qua performance uit deze dunne blanks kunt halen. Hieronder en tijdens de video aan het eind van het artikel is te zien dat ik een prachtige sport beleef tijdens het drillen van een 98cm kabeljauw welke de 10kg grens passeert. 

Tijdens onze vakantie hebben we slechts één dag beleefd waarin de stroming behoorlijk aanwezig was met een snelheid van 2 - 3,5 km/h. Onder deze omstandigheden komt de hengel absoluut minder uit de verf door de beperkte lengte en doordat deze toch wat minder body heeft. Echter is deze hengel uiteraard ook niet ontworpen voor deze toepassing en zijn er voldoende alternatieve hengels beschikbaar.

Mijn conclusie van het verhaal is dat de slow jigging hengels en bijbehorende techniek zeker de toekomst zijn van het zoutwatervissen op uiteenlopende vissoorten, echter wel onder omstandigheden met weinig tot geen stroming. De techniek is absoluut dodelijk buiten de actieve aasperiodes en de slow jigging hengels zijn qua specificaties en performance absoluut van een ongekend niveau en gaan we hier in de toekomst zeker meer van horen. Om een indruk te krijgen hoe de prestaties in de praktijk uit de verf komen dan is onderstaande video zeker een aanrader. Vergeet ook zeker niet eens te zoeken op ‘slow jigging’ bij YouTube om een idee te krijgen van de ongekende performance van deze hengels op de echte hardcore zoutwatervissen!

Ninja Klapwijk