De passie van een bevlogen vliegvisser

Kijk- en leesplezier verzorgd door Hengelsporthuis.com

De passie van een bevlogen vliegvisser

Als zoon van een van de grootste vliegvispioniers én hengelsportwinkelier Jos Peeters is het vliegvissen Henk Peeters met de paplepel ingegoten. Reeds als veertienjarige trok hij erop uit om met zijn vader forel en zalm van de Eifel te belagen.

Toch was het die ene ruisvoorn, die hem meer dan vijftig jaar geleden helemaal gek maakte van vliegvissen. Niet omdat hij zoveel vis ving. Nee, het was die ene voorn, die toevallig op zijn vlieg was gedoken na meer dan vier uur vissen. De hele dag sluipend door de polder, de honderden keren zijn vlieg achter uit het gras lostrekkend en de tientallen kannebladeren waaraan hij iedere keer weer een vlieg verspeelde.

Gelukkig kwamen die uit zijn vaders vliegendoos… Dat de vis, die hij zorgvuldig in een handdoek had gedraaid om hem thuis te laten zien, ondermaats was, had hij niet eens in de gaten. Net zo min als de tegenwind, die hij ’s morgens ook al had. Nee, want gedurende de hele weg die hij terugfietste naar huis, dacht hij aan die prachtige kolk, die de vis had veroorzaakt toen deze zijn vlieg pakte. Dát maakte hem bezeten van deze prachtige sport.

Henk Peeters werd in de loop van zijn vissersleven een fenomeen binnen het vliegvissen. Zijn kunde en passie werd aan het papier toevertrouwd en een eerste boek over de hogeschool der hengelsport schreef hij samen met Kees Ketting, een ander icoon in onze hengelgeschiedenis. Dit in 1970 verschenen boek vond gretig aftrek en heeft menig visser omgedoopt tot vliegvisser.

In 1992 verscheen Peeters’ eerste solowerk met de naam Vliegvissen, dit overtrof het eerste succes en was zelfs binnen korte tijd uitverkocht. Aanvankelijk werd er een herdruk overwogen, echter vond Henk het verstandiger, gezien de enorme ontwikkelingen binnen de vliegvisserij, een heel vernieuwd werk voor zijn rekening te nemen. Het resulteerde in het meesterwerk Vliegen… Vangen… Vissen…dat in 2007 verscheen en dezelfde naam draagt als het boek dat hij met Ketting schreef.

Dit luxe boek mag met recht hét standaardwerk in de Nederlandse vliegvisliteratuur worden genoemd. Het bevat 345 pagina’s, waarin alle denkbare facetten van het vliegvissen uitvoerig aan bod komen. De fotografie is uiterst sfeervol en adembenemend mooi, de illustraties een perfecte leidraad voor het knopen en binden.

Maar het is vooral de passie in Peeters zijn schrijfkunst die iedere vliegvisser zal aanspreken en inspireren, of een allround visser een duwtje in de juiste richting geeft om er voor de eerste keer met een vlieghengel naar het water te gaan. Want het is ‘Een boek voor vliegvissers en voor vissers die het willen worden’…, zo zegt de auteur zelf.

Hengelsporthuis.com heeft enkele door Henk Peeters gesigneerde exemplaren in het bezit en die zijn bestemd voor de snelste bestellers. Dit zeer luxe boek Vliegen… Vangen… Vissen… kost  € 54,50 excl. verzend-/verpakkingskosten en is heel eenvoudig te bestellen door te klikken op de webshop-button hier bovenin deze pagina van Total Fishing. 

Meer interessante titels en volop sportvisinformatie vind je terug op: www.hengelsporthuis.com


ANDEREN LAZEN OOK

image description
In Karper 110..
Marc Borst -
image description
Snoekerijen 133
Marc Borst -