De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (4)

De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (4)

Door Bram Bokkers

Activiteit aan de oppervlakte
Eindelijk is het zover: vandaag gaan we de gehele dag werpend vissen met kunstaas. Denk dan aan poppers, pluggen, lepels en ander ondiep lopend kunstaas. We hebben de lunch meegenomen en blijven dus de gehele dag op het water. Laurent neemt ons mee naar een ander deel van het archipel.


...Prachtige, ongerepte natuur tussen de eilanden.

Hier vissen we vanaf grote zandbanken en op onderwaterplateaus (zandplaten met stenen). We beginnen te vissen met licht materiaal. Er zit vis genoeg, geen echte grote, maar de beleving is erg leuk en we hebben er leuke sport aan. De vangst bestaat uit grouper, red snapper, cubara snapper, geep, sanpat en de in grote getale aanwezige Spaanse makrelen.

 
...Werpend vissen met oppervlaktekunstaas.

Zelfs een figure-eight voor de boot levert soms vis op. Laurent raadt ons aan een zwaardere hengelset stand-by te zetten voor het geval we tegen echte grote vissen aanlopen. Tussen twee eilanden ontdekken we een school opgejaagde harders. Ik pak mijn zwaardere hengel, voorzien van een popper en werp deze tussen de hardertjes. Niet onopgemerkt; we vangen blue runners en weer Spaanse makrelen.

 
...Theo met een groupersoort.

Ook komen we erachter dat wanneer we vis zien jagen, zich hieronder andere rovers ophouden. Een pilker doet nu wonderen. Onder het vissen komen we veel zoutwaterschildpadden, visarenden en verschillende soorten gieren tegen.


...Waar ken ik die vogels van?!

In de middag vaart Laurent een mangrovekreek in. Ook hier zien we activiteit, er wordt agressief gejaagd aan het wateroppervlak. Theo zijn popper belandt als eerste in het water en wordt direct gegrepen. Na een spannende dril vangt hij een mooie jack crevelle van 8,5 kilo. Later op de dag zien we op verschillende plekken activiteit. Het blijken vooral Jack crevelle en cubera snappers te zijn die zich tegoed doen aan hardertjes.


...Soort snapper.


...Genoeg mooie stekken om af te vissen.


...Spaanse makreel.


...Elke nieuwe plek is weer spannend.

 
...Vissers.

We weten weer enkele mooie vissen te vangen. Het is een sensationele manier van vissen, hier zijn we voor gekomen. De stekkeuze is groot en gevarieerd, overal komen we prachtige stekken tegen. Deze manier van werpend vissen herhalen we in de loop van de week met succes. Niet alle vissen zijn groot, maar er zitten zware vissen tussen, met kans op een ware gigant.


...Deze Bluerunner kon mijn popper niet weerstaan.

 
...Het serieuzere werk.

 
...Een mooie jack crevelle voor Theo.

 
...Een schitterende cubera snapper.


Voor verdere informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines via info@tightlines.nl of telefonisch 0180 434788.

ANDEREN LAZEN OOK