De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (3)

De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (3)

Door Bram Bokkers

Groot wild en bodemvissen
De volgende dag zijn we alweer vroeg op en worden verrast met een heerlijk ontbijt. We willen vandaag proberen een tarpon te vangen. Niet alleen de grootste barracuda’s, maar ook giganten van tarpons komen in dit deel van het archipel veelvuldig voor. Het record staat op 132 kilo!


...Het water ligt er glad bij.


...Ochtendgymnastiek.


...Inladen en wegwezen.

De vissen verblijven hier het gehele jaar door. Een tarpon vangen is hier niet uniek, maar er moet wel voor gewerkt worden. Afgaand tij is de beste periode. De eerste stek die we aandoen is een diepe geul van 16 meter diep. Deze bevindt zich tussen twee zandbanken op open zee. Het stroomt hier ontzettend hard.


...Locale vissers.

We gaan voor anker en bieden drie dode harders aan op verschillende dieptes (twee meter diep, vier meter diep en één op de bodem). Als onderlijn gebruiken we een 1.4 mm dikke fluorocarbon onderlijn, voorzien van een 13/0 cirkelhaak. Nu  is het afwachten.

Onder het tarponvissen kunnen we uptide-vissen. Een hengel voorzien van een stuk lood, een 4/0 haak en een stuk vis zorgen voor het nodige vertier. We vangen African pompano’s, weer grote barracuda’s, pijlstaartrog, gitaarrog, red snapper, jack cravelle, kapiteinsvis, otaliet en murenes. Het is elke keer weer een verrassing wat er aan de haak zit.


...Een mooie gitaarrog voor mark.


...Ed in actie.


...African pompano.


...Een oersterke senegalbaars.


...Pure concentratie.


...Nu een stekelrog.

Jammer genoeg vangen we deze week geen tarpon, maar zien we er wel een aantal springen. Een Fransman op het kamp heeft meer geluk, hij vangt er deze week twee. Eén van 60 en een van 80 kilo. Hij heeft hier wel al zijn visuren ingestoken en is hier speciaal voor gekomen. De kans om er één te vangen is dan heel goed aanwezig.


...Smakelijk eten.

Voor verdere informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines via info@tightlines.nl of telefonisch 0180 434788.

ANDEREN LAZEN OOK