De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (2)

De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (2)

Door Bram Bokkers

Zoutwatersnoeken
Na het eten tuigen we onze hengels op en maken we ons gereed voor ons eerste visavontuur.  De achtenhalve meter lange aluminium boten waar we mee vissen, zijn voorzien zijn van een 40 PK buitenboordmotor. Elke boot is voorzien van een dieptemeter met GPS. Ook liggen er op het strand twee kano's waarmee gevist kan worden. Elke boot krijgt een gids toegewezen.


...Degelijke visboten liggen klaar.


...Het avontuur kan beginnen.

Deze eerste middag bestaat uit trollen. Het is afgaand tij en er staat een goede stroom. Gevist wordt er in een stroomgat tussen twee eilanden, dat tot dertig meter diep is. We vissen met dieplopende pluggen in de kleuren red-head, zwart/ bruin en paars. Er wordt al snel een aantal vissen gevangen. De vangst bestaat voornamelijk uit barracuda's en die leveren goede sport.


...Trollen op barracuda.

Iedereen vangt goed vis en reisgenoot Ed vangt de grootste barracuda, met een lengte van 190 centimeter bij 27 kilo. Laurent vertelt dat er in dit gebied de allergrootste barracuda's van het archipel worden gevangen met een recordvis van 38 kilo bij een lengte van 210 centimeter. 


...Ed haakt al snel een grote vis...


......op een diep lopende plug.


...Zoutwatersnoek!


...Veel kleiner vangen we ze niet.


...27.5 kilo bij 190 centimeter.

Vissen tussen de 150 en 170 centimeter zijn geen uitzondering en zijn hier heel het jaar door te vangen, vult hij aan. Later in de week komen we erachter dat dit geen visserslatijn is. Er worden enkele vissen meegenomen voor de avondmaaltijd, de rest gaat terug.

Vliegvismomentje
Ik blijf met Bert op het eiland. We hebben ons voorgenomen om te gaan vliegvissen vanaf het strand. We zien veel vis jagen in een geul vlak voor de kant, een ideale plek lijkt ons zo. Bij bijna elke worp wordt ons poppertje of streamertje gegrepen door een ladyfish, snapper of kleine grouper. Ook zwemmen er Spaanse makrelen. Met hun scherpe tanden bijten ze meerdere malen mijn leader door.


...Een met de vlieghengel verleide Ladyfish.

We vissen met een Aftma 8 hengel, voorzien van een drijvende lijn en een leadertip van  40/100. Ook zien we grote jacks jagen. Wanneer ik ernaartoe gooi zijn ze alweer verdwenen. Om zeven uur begint het donker te worden en stoppen we met vissen. Iedereen heeft goed gevangen en is enthousiast. 's Avonds genieten we weer van een heerlijke warme maaltijd en praten en drinken tot ver in de nacht, mugloos!


...Genoeg gespreksstof.

Ga naar deel 3 >

Voor verdere informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines via info@tightlines.nl of telefonisch 0180 434788.