De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (1)

De Bijagos eilanden, het onbekende visparadijs (1)

Door Bram Bokkers

Wanneer ik een senegalbaars aan het drillen ben word ik verrast door een enorme vis die naast de boot opdoemt. Hij is met mijn vangst mee komen zwemmen, tot vlak naast de boot. In eerste instantie denk ik dat het een haai is. Het blijkt een grote cobia te zijn.

Visgenoot Martin reageert snel en laat zijn shad naast de reus in het water zakken. Deze aarzelt geen moment en stort zich er voor de volle honderd procent op. Binnen een seconden giert de lijn van zijn spoel, onhoudbaar naar blijkt. Even later gaat het inderdaad fout, de cobia heeft het rif weten te bereiken en zwemt zich vast. Camiel schat de vis op 25 kilo. We balen…

Na een grondige voorbereiding, vele mailtjes, dagdromen en lang wachten, is het dan eindelijk zover: ons Afrikaans avontuur kan beginnen. Tight Lines Visreizen heeft een achtdaagse groepsreis georganiseerd naar het eilandje Kéré, een klein, onbewoond eilandje, dat deel uitmaakt van de Bijagos eilanden.

Deze archipel  bevindt zich voor de kust van Guinee Bissau. De mogelijke vangsten bestaan o.a. uit tarpon, meerdere soorten jacks, gigantische barracuda’s, senegalbaars, cubera snapper en cobia.


...Bissau, de hoofdstad van Guinee Bissau.

De reis naar het onbekende
We spreken af op Schiphol. Onze eerste vlucht gaat naar Lissabon, de doorvlucht brengt ons naar Bissau, de hoofdstad van Guinee Bissau. We worden opgewacht door Laurent. Hij is de eigenaar van het eilandje Kere en het viskamp dat zich daar bevindt. Gedurende de reis zal hij ons begeleiden.


...Weg van de drukte.

We hervatten onze reis door een twee uur durende autorit naar het kustplaatsje Biombo. Onderweg worden we overdonderd door de indrukken van het, voor ons allen, vreemde land. Dat we ons niet meer in Europa bevinden is duidelijk en geven onze ogen goed de kost. In Biombo brengen we de nacht door.

 
...Weeskinderen uit Biombo.


...Even lekker opfrissen.

De volgende ochtend hervatten we ons laatste deel van de reis. Deze bestaat uit een overtocht per boot naar het eilandje Kéré, dat ongeveer anderhalf uur varen is. De overtocht is avontuurlijk en we worden verrast door een grote verscheidenheid aan kleurrijke vogels die we tegenkomen in het mangrovebos, dat ons naar open zee leidt.


...Op naar Kere.


...Een mangrovekanaal leidt ons naar open zee.

Op zee zwemmen er regelmatig dolfijnen met ons mee en zien we grote zeeschildpadden en vliegende vissen. Na ruim een uur varen doemen de eerste eilanden op in de vroege ochtendnevel. Laurent vertelt dat er op sommige eilanden nog traditionele volkeren leven, andere eilanden zijn weer onbewoond. Ook vertelt hij dat een groot gedeelte van de Bijagos eilanden beschermd natuurgebied is, waar zelfs nog zoutwaternijlpaarden voorkomen.


...Vreemde vogels.


...Dolfijnen zwemmen met ons mee.

We hebben het idee dat we ons in een nog niet ontdekt stukje van de wereld bevinden. Een half uurtje later arriveren we bij het eilandje Kéré. Een prachtig wit zandstrand, palmbomen en grote baobabbomen bepalen de sfeer en geven een sprookjesachtige uitstraling aan het nog geen hectare grote Bounty-eiland.

 
...Ons bounty eilandje Kere.

We worden door het personeel van de logde en Laurent zijn vrouw welkom geheten en krijgen een bungalow toegewezen. Deze zijn gemaakt van klei en riet en zijn Afrikaans ingericht. Er is elektriciteit, een toilet en stromend water aanwezig. Ook bevindt er zich op het eiland een viswinkeltje en een restaurantje met een bar en  terras.


...Alles ziet er keurig uit.


...De huisjes zijn van binnen Afrikaans ingericht.

We kunnen gelijk aanschuiven en genieten van een heerlijke, versgemaakte maaltijd en een koud biertje. Deze smaakt goed bij een temperatuur van rond de 35 graden. Een constant windje zorgt voor wat verkoeling. Een paradijsje op aarde en ik had er nog nooit van gehoord!

Voor verdere informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines via info@tightlines.nl of telefonisch 0180 434788.

ANDEREN LAZEN OOK