image description

De Allrounder 136 : Commercial Fisheries Expo Waregem.

Ruime tijd geleden viel mijn oog in een Facebookbericht op een link naar een nieuwe beurs in Vlaanderen. Deze link bracht mij naar een site waarop het gebeuren werd uitgelegd. Hoe verder ik aan het lezen was hoe zekerder ik werd dat dit iets was dat ik moest gaan bezoeken.

Dit leek mij een beurs op de leest geschoeid als de heerlijke, maar helaas ter ziele gegane beurzen van “Fair for lure and Fly” in Maurik, maar nu dan voor de vissers die graag op commerials vissen.

Het idee achter de beurs is dat je alle materialen aan de waterkant in actie kan zien, voelen, ruiken, en voor de echte liefhebbers misschien ook proeven.


Zin om te proeven?
Er zijn van alle merken topvissers aanwezig en die kan je honderduit vragen stellen over het gebruik van de producten, of over de manier van vissen, de montages, enz…. Dat dit alles, bovendien tot en met de parking helemaal gratis is, is dan wel erg mooi meegenomen. De beurs bestaat uit 2 delen die ter plaatse goed worden aangegeven.


Overal prima bewegwijzering

Er is een hal waarin de aanwezige merken hun nieuwe producten met de nodige uitleg demonstreren, maar ook, indien gewenst kunt aankopen. Het tweede deel is gelegen aan de grote vijver, en daar start ik mijn bezoek. Daar zijn de toppers van diverse merken aan het vissen, en reken maar dat er goed gevangen werd.


Op zaterdag eigenlijk te warm

Als ik de zondag het terrein oploop, zie ik diverse hengels krom staan onder de druk van karper geweld. Het weer is nochtans helemaal omgeslagen in vergelijking met de vorige dag. Het was gisteren zowat 33°C warm, en nu kan je een jasje goed gebruiken, en bovendien heeft het al aardig wat geregend.


Veel frisser dan gisteren

Men zou dus verwachten dat de vis stil ligt om zich aan te passen aan het afgekoelde water, maar deze topvissers lijken daar weinig last van te ondervinden, en kregen de vis toch goed op dreef.
Er is een grote variatie te zien in de manieren waarop wordt gevist. De klassieke vaste hengel is een blijver, en zeker nog een machtig wapen op dit soort water. Met een passende elastiek in de top kunnen zelfs de grootste kapers naar het net worden gebracht.


Grote vis aan de vaste stok

Je ziet er mannen mee aan de gang op verre afstand, maar evengoed pal tegen de eigen oever aan vissend.


Pal naast de oeverplanken

Voor veel aanwezige bezoekers is dit iets helemaal nieuws, maar in het wedstrijdgebeuren is deze manier van vissen al goed in zwang, zeker naar het eind van de wedstrijd toe. Bij één van de mannen van Matrix wordt er bijna constant gedrild, zo goed kreeg hij de vis op zijn voerplekje, en zo goed weet hij die ook te vangen.


De ene knappe karper na de andere

Evengoed zijn mannen aan het werk met feederhengels. Sommigen vissen pal tegen de overkant, anderen zoeken hun heil in het midden van de vijver. Overal wordt vis gevangen.


Feederhengels zijn op dit soort wateren niet weg te vinken

Ik blijf hier en daar wat hangen als ik bekenden tegen het lijf loop, en iedereen blijkt erg enthousiast over dit gebeuren. Stelselmatig loop ik de vijver zo af, en probeer ik hier en daar nieuwe zaken op te pikken. Volgens het plannetje heb ik nog een ganse rij merken te gaan. Veel grote merken hebben hun eigen stand

Achter elk koppel topvissers is er van dat zelfde merk ook een tentje voorzien waar een aantal zaken worden tentoongesteld. Ook daar staat iemand bij die je de kleren van het lijf kunt vragen over die producten. Wanneer moet ik met wat voeren? Hoe maak ik dit het beste klaar? Welk soort elastiek gebruik ik het best bij die of die visserij, hoe wordt dit dan het beste in de top voorzien? Ik leer bij elk vraaggesprek weer wat bij, en krijg telkens zin om dat nieuwe spul te gaan uittesten.


Overal tentjes waarin je uw vragen kwijt kunt

Of


Overal tentjes waarin je uw vragen kwijt kunt

Naast soorten voer en aas, zitkisten, end tackle enz…kan je ook hengels en molens ter hand nemen, en zo tussen al die verschillende merken en soorten uw nieuwe lievelingsspeeltje uitzoeken. Je kan er zelfs mee testwerpen om te zien als de door u gewenste hengel u wel past. Het uitkiezen van een nieuwe hengel blijft nog altijd een erg persoonlijk gegeven. Hoe goed hij ook aanvoelt in de winkel, het is pas als je er mee aan de slag gaat dat je echt weet hoe de hengel zich gedraagt.


Welk nieuwe tophengel wordt het?

Die vragen kan je niet alleen kwijt in de tenten, maar je kunt net zo goed honderduit vragen stellen aan de vissers die aan de vijver aan de gang zijn. Die vragen worden telkens vlotjes beantwoord, ook als ik bij wijze van testje een paar wel erg simpele vragen stel. Er wordt dan helemaal niet meewarig gekeken, maar zorgvuldig wordt antwoord gegeven, en indien nodig daarbij ook gedemonstreerd. Ik hoorde en lees ook achteraf op Facebook pagina’s dat iedereen die vragen stelde verast was van de vriendelijke openheid waarop vragen werden beantwoord. Doen dus!!!


bedolven met tips tijdens het feedervissen

Op diverse plaatsen zie ik zelfs dat er vissers worden uitgenodigd om even de viskist over te nemen en het vismateriaal ‘life’ aan de tand te voelen. Als dit gebeurt door een jonge snaak die dan ook vlot een knappe vis weet te vangen, levert dit een stralend gezicht op.


Verkocht voor het leven

Er is zelfs meer van dattum: als je eender wat koopt in de hal, krijg je een briefje voor een tombola. Omstreeks 15.00 uur worden dan een aantal nummers getrokken uit dit pakket ingegeven briefjes. Wie zijn nummer hoort mag bij het merk van eigen keuze plaats gaan nemen om een 2 uur durende viswedstrijd te vissen. Je hoeft helemaal niets van materiaal te voorzien, je vist gewoon met het materiaal van de topvisser van uw gekozen merk. Hier en daar worden zelfs vis-overalls uitgedeeld, zodat je nette kledij niet vuil kunt maken. Bovendien zit je direct aan een stek die al uren werd voor-gevoerd. Daar je dan nog eens constant door de aanwezige topvissers wordt begeleid, is het succes eigenlijk verzekerd. Sommige gastvissers kregen na de wedstrijd zelfs nog gewoon een goodiebag mee. Top gewoon om mee te maken!


constante één op één begeleiding

De gelukkige die bij het team komt zitten waarmee ik net aan het praten was, laat als nel zien dat hij helemaal geen zondagsvisser is. Hij weet duidelijk goed waarmee hij bezig is. Aan zijn manier van ingooien is het onmiddellijk duidelijk dat de man al vele uren met de feeder heeft gevist. Toch krijgt hij regelmatig tips van zijn begeleider, tips waarbij ik van zijn gezicht kan aflezen dat hij echt wel aan het bijleren is. Voor de ‘merkvissers’ is het natuurlijk ook wel belangrijk dat hun “klant” goed vangt, al was het maar voor de eer. Het zit gewoon in hun DNA: wedstrijdvissers willen ‘altijd’ winnen, anders waren ze natuurlijk nooit zo goed geworden.

De tijd vliegt, en ik geraakte voorlopig nog niet eens bij deel 2 van de beurs, in de hal. Dit lijkt me nu wel hoog tijd daarvoor.


Ingang van de hal.

Ik ben eigenlijk wat te laat, want diverse merken zijn al aan het inpakken. Hier een daar staan nog zaken gedemonstreerd, maar ik merk wel dat dit gebeuren ‘hier’ op zijn einde loopt.


Al aan het opkramen

Ik heb het gevoel wat doelloos rond te lopen, als ik plots mijn naam hoor roepen. Het is Gunther Vandezande die mij breed lachend naderbij loodst. Dit lijkt me de geschikte man om snel eens te bevragen wat er nieuw is in hun gamma.


een breed lachende bekende

Ik leer dat ze een nieuw soort elastiek hebben. Waar het holle elastiek al eerder een verbetering bracht ten opzichte van de volle soorten, doordat het zoveel verder kan rekken, merkten ze dat dit holle elastiek eigenlijk zoveel rekte dat de driltijd veel te lang werd. Voor een recreantvisser niet zo een probleem, maar wedstrijdvissers verloren hierdoor teveel vistijd. Dit nieuwe holle elastiek is nog steeds supersoft, maar op een bepaald moment zit er een einde aan die lange rek. Vanaf dat moment kan er meer druk op de gehaakte vis worden gezet, zodat de driltijd een pak korter wordt.


nieuw soort elastiek

Er staat ook een glas op een tafeltje dat mijn aandacht trekt. Onderaan ligt een gekleurde laag, het lijkt me een mooi aperitiefje om mijn dorst snel even te lessen. Gunther trekt me al snel terug de werkelijkheid in. Het gaat om een dik soort siroop die je in het voer, op uw aas, op uw feederkorf of gewoon op het onderste loodje van uw montage kunt doen. Deze siroop valt snel uit elkaar in het water, maar is wel een pak zwaarder dan water. Hierdoor blijft de lokstof dicht tegen de bodem aan. Ook als Gunther even met een vingertop roert, zie je al snel de lokstof weer tegen de bodem gaan liggen.

ook na omroeren zakt de lokstof weer snel

Het gebeurt namelijk wel vaker dat je vis naar uw stek kunt lokken, maar dat ze, vooral bij warm weer, in de hogere waterlagen blijven zwemmen, waar ze zich eerst richten op de zwevende aasdeeltjes in die hogere waterkolom blijven hangen. Dat moet je niet echt hebben, want daar ligt het haakaas niet. De zware kleur-, smaak- en geurstoffen die net boven de bodem blijven hangen, lokken sneller de vis naar de bodem, daar waar de haak zich wel bevind. Bovendien krijgt de vis hiermee niets te eten, dus wordt hij er ook niet van voldaan, maar blijft hij zoeken naar dat lekker ruikende eten.


Het werkt ook voor brasem

Als je met dit systeem uw wachttijd voor de eerste aanbeet een stuk kunt inkorten, wordt de ‘vangtijd’ tijdens uw vistijd gelijk een pak groter. Het lijkt mij een prima gevonden lokstof! Deze ‘siroop’ is natuurlijk in verschillende smaken en kleuren te verkrijgen, volgens de gewenste vissoort, of volgens de voorkeur van de visser.


in diverse geuren en smaken

Gunther wordt echter weg geroepen, tijd om snel nog eens naar de vijver te stappen. Daar is men al gestart met de weging.


gestart met de weging

Ik verneem dat team GURU de zaterdag won met 57kg vis. Niet slecht om dat gewicht in twee uren bij elkaar te vissen bij 33°C! Niettegenstaande het weer is omgeslagen, deden de mannen van Matrix het vandaag nog wat beter. De merk-visser en zijn gastvisser visten vandaag 59kg vis bij elkaar. Het aanwezige Matrix-team showt achteraf een deel van de vangst.


Team Matrix kwam de zondag als beste uit de bus

Ik praat hier en daar nog wat na, en daarna verlaat ik het terrein met een aangenaam gevoel in mijn lijf. Het was tof om een aantal bekenden tegen het lijf te lopen, te kletsen over het vissen allerlei, en ik leerde weer veel bij.

Soms hoor ik wel eens van vissers dat er niets nieuws was te zien op de ene of gene visbeurs, maar dat is vaak de waarheid onrecht aan doen. Elk merk blijft zoeken naar beter materiaal; ze moeten wel, gewoon al om de concurrentie aan te kunnen.

Op veel hengelbeurzen zie ik echter de bezoekers gewoon langs alle standen voorbij lopen. Zo zien ze van ver lokaas, hengel, molens, allerlei klein gerief, en alles lijkt op wat de stand daar verderop ook heeft liggen.


Met gewoon van ver kijken leer je minder bij

Het is echter pas als je vragen begint te stellen over de items dat je ziet hoe de markt telkens maar blijft inzetten op uitbreiding en verbeteringen. Zo vond ik bijvoorbeeld de uitleg die ik kreeg over de soorten paste van een bepaald merk voor mij horizon-verrijkend.


Met welke paste vis ik op welk moment?

Uit elk gesprek kan je zaken bijleren, en raad ik jullie ook aan om dit zeker te doen. Het is een prima manier om vooruit te geraken in uw visserij, op elke hengelsportbeurs, en dan al helemaal op deze “doe-en-ondervind-beurs”. Dit was volgens mij echt een TOP-hengel-event waar elke aanwezige veel aan heeft gehad. Ik hoop van harte dat er een vervolg op komt, en als ze niet teveel aan de opzet veranderen, dan ben ik er de volgende keer zeker weer naar toe. Misschien zien we elkaar daar wel?


Misschien tot volgend jaar?

Bart Debaes