Biggame vissen op nog geen 2 uur vliegen! ( Deel 3)

Biggame vissen op nog geen 2 uur vliegen! ( Deel 3)

Door: Joop Folkers

Voor onze 3e visdag werden de “echte” biggame combinaties tevoorschijn gehaald. Op het moment dat Ralph het spul visklaar begon te maken,waande ik me toch heel even in Wicked Tuna!

Maar ons geduld werd helaas nog effe op de proef gesteld want voordat we aan ons avontuur konden gaan beginnen moest er maar liefst 40 kilo (chum) haring/sardien bij een visboer worden opgehaald! Het hele spul werd door Ron goed verzorgd in grote koelboxen aan boord van de SeaFox gezet. Nadat de 80 en 120 ponds combinaties hun plekkie aan boord hadden gekregen werd er koers richting visgronden gezet.


Snijden en chummen,een noodzakelijk kwaad als je grote tonijn wilt vangen!!

Lang zou de rit niet duren, want de stek waar we de dagen ervoor de enorme scholen tonijn hadden gespot lag op hooguit een half uurtje varen! Ook nu kregen we weer steun van de weergoden want de zee lag erbij als een biljartlaken terwijl de zwakke wind voor wat verkoeling en een optimale drift moest zorgen! Onderweg vingen we nog een aantal kleine makreeltjes die in een bun met stromend water(alles werkelijk perfect in orde!) goed in leven konden worden gehouden.


Mooie makreeltjes,dodelijk aas voor grote tonijn!

Wat kon er nu nog mis gaan vroeg ik me af! Tijden de heenreis werden we meerdere keren vergezeld door grote scholen witsnuit dolfijnen,die ons keer op keer trakteerden op hun waanzinnige atletische capriolen! Na een krap half uurtje stomen bereikten we onze stek. Binnen de kortste keren werden de hengels voorzien van aasvis en startte ik met het snijden en chummen van de eerste kleine schijfjes vette vis.


Op de heenreis werden we regelmatig geescorteerd...


...door grote scholen witsnuitdolfijnen!

Omdat de haring/makreel en sardien gedurende de heenreis goed op temperatuur waren gekomen zorgden ze tijdens het zakken direct voor een lekker oliespoor,kortom toppie om vis naar je boot te lokken. Om na een aantal aanbeetloze uren niet in de verleiding te komen toch met kunstaas aan de slag te gaan hadden we bewust gekozen om de spinhengels thuis te laten. Na pakweg een uur meldde de jonge,sympathieke Hollandse schipper (Eric) van de SeaCat zich.  Hij was inmiddels met 4 klanten op weg naar vrijwel dezelfde stek om vriend tonijn weer met kunstaas te belagen.


Klaar voor Wicked Tuna??!!

Na ruim 5 uur chummen,en verversen van aasvis hadden we nog niet één aanbeet weten te scoren! Verderop zagen we wel regelmatig scholen tonijn jagen maar dat was dan ook het enige dat ons op de been hield. Langzamerhand kreeg ik steeds meer waardering voor die gasten van WT die daar dagelijks onder soms erbarmelijke omstandigheden grote vissen moeten zien te verleiden om te kunnen overleven met hun bedrijf!


Top matriaal aan boord.

Wij zaten hier heerlijk in een zonnetje bij een temperatuur van pakweg 32 graadjes in het zwembroekkie op een spiegelgladde zee te wachten op wat komen ging!! Maar ik kan je uit de droom helpen want na ruim 6 uur chummen was onze vis op en werd besloten richting Riumar te stomen. Omdat de scholen wel degelijk aanwezig waren wisten Eric en zijn mannen vanaf de SeaCat zo nu en dan wel een tonijn te haken!


5 meter nemen 10m meter geven!


Na een forse dril een prachtig resultaat.

Helaas wist men ondanks alle inspanningen die dag maar één tonijn (van circa 50 kilo!)aan het mooie totaal toe te voegen! Eenmaal terug in de haven werd besloten om de volgende sessie toch weer volledig voor de oppervlakte plug te gaan!! Na thuiskomst van beide boten werd er tijdens een biertje op het terras gezellig nagepraat over de ongelooflijke mogelijkheden die dit toch wel unieke gebied de sportvisser biedt! De zware outfits werden afgespoeld en opgeborgen en vervangen door de véél lichtere spinhengels!


Een heerlijk koel appartement.

Het barst in deze gezellige kustplaats van de restaurants,dus was het niet moeilijk om een leuke eetgelegenheid te vinden. Na een heerlijk Spaans wijntje en de nodige vis als zeebrasems en zeebaars(natuurlijk!) zochten we voldaan ons gezellige onderkomen weer op voor onze wel verdiende nachtrust! Morgen is er tenslotte weer een dag!


Dankzij een goed functionerende airco een heerlijk koel appartement na een warme dag op zee!

Op naar slot deel.
 

ANDEREN LAZEN OOK