Biggame vissen op nog 2 uur vliegen (slot)

Biggame vissen op nog 2 uur vliegen (slot)

Door: Joop Folkers

Zoals tijdens vrijwel iedere vakantie, vlogen ook deze dagen veel te snel voorbij!! De fantastische entourage,het mooie weer en niet op de laatste plaats het ongelofelijke, knotsgekke drillen van zo’n mooi getekende spierbundel zorgde ervoor dat deze vakantie voor ons bij voorbaad al meer dan geslaagd was!  


Kleine bonito's en makreeltjes top aasjes!

Maar goed we hadden nog één dag te gaan en de vis was zondermeer aanwezig! Ron besloot om onze laatste dag te vervissen in het gebied,waar men de dag ervoor nog grote scholen tonijn aan de oppervlakte had gespot.

Na een krap half uurtje stomen bereikten we volgens de gps het punt waar één van de mannen op de SeaCat de dag ervoor die mooie dikke 100+ ponder had weten te scoren! De zee lag er weer eens bij als de bekende spiegel en het was nu gewoon weer een kwestie van geduldig afwachten of de zee nog een keer zou gaan “exploderen”!!


Het gevecht kan beginnen.

Na ruim een half uur meldde ook de SeaCat zich rond de hotspot! Om een uitgebreider gebied in de gaten te kunnen houden werd afgesproken om enkele mijlen uit elkaar te blijven varen en via de marifoon te melden als het “los”zou gaan.


Een mooi zware bleufin tuna.

De zee was vergeven van de aasvis. Zo nu en dan waren de scholen aasvis zelfs zo massief dat het scherm van de dieptemeter helemaal groen kleurde! Probeer het je eens voor te stellen een school aasvis van ruim 20 meter dik en vele kilometers lang en breed! Als dat geen zwemmend restaurant is voor vriend tonijn dan weet ik het niet meer!


Samen met je maat op de foto ...geweldig toch!

Toch duurde het een behoorlijke tijd alvorens de eerste kleinere scholen tonijn zich her en der verspreid rond de oppervlakte vertoonden. Het probleem was echter dat zich meerdere boten in hetzelfde gebied bevonden die, als er eenmaal een school(tje) tonijn zichtbaar werd er ook direct volgas op af stoven,waardoor de tonijnen helaas vrijwel direct weer in de diepte verdwenen! Besloten werd om  voor een ander gebied te kiezen,waar op dat moment geen andere boten aanwezig waren.


De blauwe popper was de topper.

Het duurde pakweg 3 uur alvorens Ron zijn SeaFox eindelijk voor het eerst rustig in een kleinere school tonijn wist te manoeuvreren! Eindelijk actie! En ja hoor,precies op het moment dat de popper van Ralph de oppervlakte raakte was het direct raak! Een dikke blauwvin tonijn bedacht zich geen moment ging duidelijk gericht in de achtervolging op deze blauwe “splasher”!


De Penn  Torcque 7...

Bingo,een dikke dreun direct gevolgd door het inmiddels bekende snerpende geluid van de slip van zijn Penn Torque 7!! “Yes….thats life man”, brulde Ralph! Helaas duurde ook dit feest slechts enkele paar minuten omdat de vis de haak tijdens één van zijn lange runs wist te lossen! Maar niet getreurd,op naar de volgende school!


...een beest van een molen!

Ondanks het feit dat we regelmatig kleinere scholen tonijn zagen jagen wisten we geen vis meer te haken. Ook de mannen op de SeaCat moesten het de laatste dag helaas alleen doen met het spotten van een enkele kleine school tonijn. “It’s all in the game”,mompelde Ron daarom heet het tenslotte vissen en geen vangen!


Tonijn is een prachtige sportvis zeker aan een lichte outfit!!

Ondanks het feit dat we ook deze dag geen tonijn hadden weten te vangen,voeren we voor de laatste zeer voldaan terug richting Ebro Delta.

Marteriaal
Zoals ik in mijn voorgaande artikelen reeds aangaf, is het drillen van zo’n supersterke blauwvin tonijn alleen mogelijk als je het juiste materiaal tot je beschikking hebt,anders kun je het gewoon schudden! Uiteraard zijn er meerdere manieren om de tonijn te belagen. Zo kun je gebruik maken van een 80 of 130 ponds outfit tijdens het vissen met natuurlijk aas op dieper water (in combinatie met het chummen).


De Accurate 30  Rolls onder de molens!

De populairste manier om vriend tonijn hier in deze regio te belagen is door gebruik te maken van een sterke spinhengel voorzien van een top molen! Zo’n spinhengel mag volstrekt niet langer zijn dan 2.60 cm en moet een werpgewicht bezitten van minimaal 200 gram! Dus weer eens iets anders dan het materiaal dat we hier tijdens de zeebaarsvisserij gebruiken!


Klaar voor de landing.

Er zijn slechts een handjevol fabriekshengels die bestand blijken tegen dit brute geweld! Eén daarvan is de Yasei Trevally met een lengte van 259 cm. en een werpgewicht van 200 gram! Ben je van plan om zo’n combinatie aan te schaffen kijk dan eens op de site van Wout van Leeuwen


Er wordt alleen C&R gevist!

Of surf eens naar de site www.biggameshop.nl van Eric Vleeming. Hij is dealer van grote (veelal Amerikaanse) biggame suppliers en dus vaak goedkoper dan wanneer je de spullen in het buitenland koopt! Uiteraard kunnen deze mensen je ook verder helpen als je geïnteresseerd bent in een 80 of 130 ponds combinatie.


Het relase van een vis geeft ook een goed gevoel.

Hierbij even 2 molens (voorzien zijn van een perfecte slipafstelling) die bewezen hebben tijdens het drillen van deze zware vissen! De Accurate 30 en de Penn Torcque 7 beide voorzien van 30/00 mm. Penn braid met 80 lbs trekkracht!
 

Stuk service
De 18 jaar ervaring heeft Ron geleerd dat er zo links en rechts nog wel eens een hengeltje breekt of molen vastloopt tijdens zo’n spectaculaire dril. Daarom heeft men hier bij Roned altijd goed degelijk materiaal voor handen dat men gewoon kan gebruiken tijdens zo’n vakantie. Een stuk service dat zijn weerga niet kent! Scheelt tenslotte ook weer een aantal kilo’s als je met het vliegtuig wilt reizen!


Twee dikke maatjes!

Zo’n visvakantie is perfect te combineren is met een gezinsvakantie. Terwijl moeders zich met de kids vermaakt op een kindvriendelijk zandstrand of  zwembad werkt pa zich daar ergens op de Middellandse zee in het zweet om zo’n spierbundel naar de oppervlakte te buffelen!

De luxe vakantiehuizen zijn van alle gemakken voorzien. Surf voor meer info en/of boekingen naar www.ronedspanje.nl Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Ron tel: 0034 977 267 993


Even een foto en daarna weer snel terug naar zijn vrienden!

Tot slot; Naast de populaire blauwvin tonijnen maak je natuurlijk kans op meerdere vissoorten als Bluefish, Palometa en Amberjack. Ook kleinere bonito’s en zilverpalometa’s behoren tot de vechtlustige vissoorten die op een lichte spinstok voor de nodige afleiding zullen zorgen! Kortom een aanrader!!!

Joop Folkers.
 

ANDEREN LAZEN OOK