Beroepsvissers goochelen met discutabel onderzoek Sportvissers furieus om bizarre beschuldiging aal

Persbericht Sportvisserij Nederland 

Beroepsvissers goochelen met discutabel onderzoek 

Sportvissers furieus om bizarre beschuldiging aalsterfte 

De Combinatie van Beroepsvissers beweert dat sportvissers jaarlijks de sterfte van 300 ton aal zouden veroorzaken. Dat stond maandag in het Algemeen Dagblad. Sportvisserij Nederland is woest en verbijsterd over deze aantijging.

Deze beschuldiging steekt, temeer omdat de achteruithollende aalstand in 2008 de reden was dat Sportvisserij Nederland haar leden verbood om nog langer aal mee te nemen.

Een beslissing die niet eenvoudig was omdat een belangrijk deel van de sportvissers met veel plezier op aal viste. En natuurlijk ook omdat er niets lekkerder is dan een zelf gevangen aal.

Verantwoordelijkheid
Maar als vertegenwoordiger van een van de grootste vormen van openluchtrecreatie – die een gezonde visstand en een duurzaam gebruik daarvan hoog in het vaandel heeft staan – kun je niet anders dan je verantwoordelijkheid nemen. De aal wordt namelijk met uitsterven bedreigd.

Het vissen op deze bijzondere dieren is niet langer te verantwoorden; laat staan dat je ze meeneemt voor consumptie. Mocht een sportvisser onverhoopt toch een aal vangen, dan dient deze direct weer te worden teruggezet.

Bizarre cijfers
Volgens de Combinatie van Beroepsvissers zou uit onderzoek blijken dat sportvissers jaarlijks honderden tonnen aal onttrekken. Deze bizarre cijfers zijn gebaseerd op twee discutabele onderzoeken.

Het ene onderzoek stelt op basis van slechts vijftien personen die met de hengel – illegaal – gevangen aal meenemen, dat een groot deel van de ruim een miljoen sportvissers in Nederland dit ook doet.

Bij het andere onderzoek liet men in een buitenlands meertje alen een haak met aas vijf minuten lang slikken. Een aanzienlijk deel van de vissen overleefde dit logischerwijs niet.

Door beide dubieuze onderzoeken onterecht met elkaar te combineren, komt de beroepsvisserij tot een volkomen uit zijn verband getrokken conclusie.

Vangstverbod
Waar alle wetenschappers het wel over eens zijn, is dat de aalstand inmiddels zo slecht is dat deze bijzondere vis ernstig met uitsterven wordt bedreigd. Elke vorm van aalvisserij – of dit nu met een hengel of beroepsvistuig gebeurt – moet stoppen.

Sportvisserij Nederland heeft haar verantwoordelijkheid genomen, en het is hoog tijd dat de beroepsvisserij én overheid dit ook doen.

Daarom roept Sportvisserij Nederland samen met natuur- en milieuorganisaties op tot een vangstverbod van aal. Want duurzaam gevangen aal bestaat niet, zoals vaak onterecht wordt beweerd – net zomin als gekweekte aal: die wordt uit de natuur onttrokken en vetgemest.