Belgisch                   30 kg plus!!

Belgisch 30 kg plus!!


Belgisch 30 kg plus!! Aanpak
In het binnenkort verschijnende magazine Dé Karperwereld 25 beschrijft David Wouters de aanpak van een karperwater. Welke zaken zijn belangrijk? Waar dien je op te letten en vooral, welke voorbereiding komt er kijken bij een gedegen aanpak. Als toefje op de pudding ook het verhaal van de vangst van z’n leven, een karper die in België is groot gegroeid en de magische grens van 30 kg inmiddels ruim passeert! Ook beschrijft David o.a. de recente vangst van een andere targetvis: “De Engelse”. Hieronder vast een voorproefje….
 

Een stukje seizoen…
De weken van het gesloten seizoen kruipen tergend langzaam voorbij. Die op handen zijnde openingsdag krijg ik maar niet uit mijn hoofd. Mede omdat ik de schoolbanken nog niet zo lang geleden heb verlaten, zal het mijn tweede opening zijn die ik volledig kan vissen. De tweede week van mei begin ik twee voerstekken op te bouwen. Ik kies strategisch een nieuwe stek om achter mijn targetvis ‘De Engelse’ aan te gaan. Deze vis is behoorlijk resident en ik weet dan ook waar ik hem zou kunnen verwachten. Vrijdag 31 mei, het is bijna zover.
Ik neem drie uur vrijaf op het werk, de drang naar het water wordt simpelweg te groot. Zondagmiddag heb ik slechts één vis op de kant gehad en ondanks het feit dat de gevangen vis de dertigponds grens passeerde, besluit ik om te verkassen. Er wordt bitter weinig gevangen. De twijfel slaat toe en het is inmiddels snikheet. Ik ga naar huis en neem een douche. Mijn ouders
verwennen me weer eens met een lekkere barbecue en zo komt het dat ik om vier uur ‘s middags pas weer paraat ben aan het water, wachtend op wat komen zal. Rond middernacht pak ik tevreden m’n spullen in om naar de volgende stek te verkassen. Twee vissen waren ondertussen genoteerd in het logboek, plus één lijnbreuk. Maar twee bijna rijenkarpers van 19,2 kg en 9,5 kg is natuurlijk niet slecht. Ik trakteer me op twee halve liters, wanneer ik ben aangekomen op de andere voerstek. Ik klap de stretcher uit en om half vier ‘s nachts word ik uit een diepe slaap gehaald door mijn reiswekker. Nachtvissen is immers nog steeds niet toegestaan in ons kleine landje. Het gebrek aan slaap begint langzaam zijn tol te eisen. Ik leg mijn hengels uit en duik opnieuw mijn slaapzak in.


David Wouters met “De Engelse” op 21,4 kg! Het is half zes als ik bruusk gewekt wordt. Een graskarper op mijn linkerhengel. Ik zet hem onmiddellijk terug in zijn vertrouwde omgeving en besluit om nog even mijn stretcher op te zoeken. Alleen komt ondertussen het verkeer op gang en ik kan de slaap niet meer vatten. De eerste boten worden versluisd en kondigen de nieuwe werkweek aan. Ik geniet met volle teugen van mijn vissersbestaan. Het ochtendzonnetje klimt vastberaden over de kruinen van de bomen, wat wil de visser nog meer? Plots weer zo’n trage beet op dezelfde hengel als van de graskarper. De waker huppelt wat op en neer en mijn gedachten dwalen af naar alweer een “grassie”. Niets is minder waar en de hengel buigt door tot in het handvat! Na een twaalftal minuten krijg ik de vis voor het eerst te zien. Een prachtige spiegel en beslist weer een grote. Enkele minuten later kan ik hem goed aanschouwen en begint mijn bloed te bruisen. Mijn armen trillen, mijn keel hapert,… dit is hem! Na een derde vluchtpoging kan ik de spiegel met succes landen. Verdict: “De Engelse” op 21,4 kg! Ik zak de vis en slaag er niet meer in om mijn hengel terug in te werpen. Ik zet me een mok thee en geniet van dit intens moment. Rond middernacht keer ik huiswaarts en beland in een diepe slaap. De week erna keer ik nog zoveel als mogelijk terug naar het kanaal. Nog één dertiger vergist zich, maar voor de rest blijft het angstvallig stil. Ik vind het niet erg, de buit is immers binnen en het wordt tijd om nieuwe uitdagingen op te zoeken…
David Wouters Dé Karperwereld 25 vindt u vanaf 22 juli 2002 bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Double hookup : ( Deel 2 )
Willem Moorman -