image description

Beginnen met vliegvissen (12)

Beginnen met vliegvissen (12) 

Wadend op snoek en snoekbaars

Wat is er dan mooier dan om op een plas of in brak water langs de kust wadend door te dringen in het leefgebied van de snoek?

Alles komt zo heel dichtbij, de aanbeet geschiedt soms vlak voor je, de aanbeet is altijd een spectaculair gezicht in het glasheldere water en de snoeken zijn na de dril gemakkelijk te landen en weer terug te zetten.

In de zomermaanden is het wadend vissen met een ademend waadpak bovendien een heerlijke, verkoelende bezigheid; in het koudere jaargetijde biedt een neopreen waadpak voldoende bescherming tegen afkoeling.

In de afgelopen jaren heb ik met enkele vrienden meerdere malen de zuidkust van Zweden bevist. Natuurlijk was de visserij niet altijd even goed, is het water te warm dan trekken de snoeken naar dieper, zuurstofrijker water bijvoorbeeld, maar interessant was het altijd.

En de kansen om een snoek met een formaat tussen de 80 en 100 cm te haken zijn elke dag aanwezig, dergelijke vissen - maar ook de kleinere exemplaren - bieden een prima sport op relatief licht materiaal. 

Niet iedereen is in de gelegenheid om een eigen visboot op een trailer naar Scandinavië te rijden en huurboten zijn ook niet overal bereikbaar. Maar voor een waadpak en een stel waadschoenen is altijd wel plaats in de auto. Je hoeft er ook niet per se voor naar de Zweedse Scherentuin toe te gaan, in Denemarken, Nederland en België liggen eveneens snoekwateren waar je wadend kunt vissen, verder heb ik ook in Ierland op dezelfde wijze een schitterende sport beleefd.


In de winter trekt de snoek uit de polder dichter naar de behuizing toe, het water is hier iets warmer en ook de prooivis is hier nu te vinden.

Rustig waden
De ondiepe gedeelten van de baaien, met een lichte zandgrond en nauwelijks groen, gebruiken we om de te bevissen gedeelten te bereiken. Langs die zandbanken is het water dieper, staan er waterplanten (te zien aan de donkere vlekken) of liggen er stenen. Dat zijn de gedeelten die we met de streamer systematisch afvissen.

Waad daarbij rustig, ik heb al eens een snoek van boven de meter weg zien zwemmen naar dieper water toen ik iets te enthousiast een visplek benaderde... Een lijnmandje kan een handig gebruiksvoorwerp zijn voor de vliegvisser wanneer er wind of stroming staat. Stroomt de lijn weg dan beperkt dit de te bereiken afstand bij de volgende worp.


Wanneer er niets meer werkt, dan levert een knalroze streamer vaak nog wel aanbeten op.

Er wordt door de lokale vliegvissers veel gevist met kleine streamers omdat ook het natuurlijke voedsel van de snoek in hoofdzaak uit kleine vis bestaat.

Natuurlijke kleuren werken over het algemeen prima: combinaties van wit met blauw, geel en groen, zijn een goede keuze, maar plaats ook wat streamers met afwijkende kleuren (zwart, roze, oranje, rood) in je streamermap, je weet tenslotte maar nooit.