Barbelenstrijd aan de Waal

Barbelenstrijd aan de Waal

Verslag van de barbeelwedstrijd aan de Waal, nabij Dodewaard, 20 september 2009, georganiseerd door Sportvisserij Nederland /Pieter Beelen met samenwerking van federatie midden Nederland.

Al enige jaren had ik, als voornamelijk zeehengelaar, een grote droom om ooit eens een barbeel te vangen. Toen ik de aankondiging van de barbeelwedstrijd zag hoefde ik dan ook geen moment te twijfelen. Ik mailde mijn vismaat, de bekende zeehengelsportjournalist Thomas Sintobin, en die zag het ook meteen zitten.


Samen met koppelmaat Tom achter de barbelen aan.

Als koppel zouden we mee gaan doen aan de door Sportvisserij Nederland opgezette barbeelwedstrijd. Deze wedstrijd is mede opgezet vanuit onderzoeksoogpunt; alle gevangen vissen, alsmede de maten van de vissen, zouden geregistreerd worden. Deze gegevens werden terplekke verwerkt door Ruud Pannekeet van Sportvisserij Nederland, die hier toch wel een berg werk aan had.

De cracks waren aanwezig

Om 7.00 uur verzamelden we in Dodewaard en toen ik de zaal binnenkwam zat deze al vol met zoetwatergeweldenaren. Bekende cracks als Arnout Terlouw en Michel Dekker, bekend van vele publicaties op zowel zoet als zout water, waren ook aanwezig. Ze hadden de krib naast ons geloot dus we konden de mannen goed in de gaten houden. In de gaten houden, vergeet het maar!


Verzamelen in Dodewaard voor de loting.

Bij de start van de wedstrijd was het zo mistig dat wij, en velen met ons, al blij waren dat we de juiste krib hadden gevonden! Hoewel deze prima met borden waren aangegeven, had de organisatie nooit kunnen voorzien dat er zo’n dichte mist zou zijn.

De toeter gaat

Om 8.30 ging de toeter en kon er gestart worden. Tom en ik begonnen iets later i.v.m. het zoeken naar de plek in de mist. Tom heeft mij snel even bijgepraat over hoe we gingen vissen. We visten met blokjes belegen kaas waar ik als onwetende barbeelvisser de korst van had afgehaald. “Nooit meer doen Luc”, zei Tom, die zijn wedstrijd al in duigen zag vallen.

Het viel mee, want met de hairbevestiging ging dit toch goed en Tom werd weer wat rustiger. Binnen 30 minuten wist Tom al twee barbelen te vangen en hij was er dolgelukkig mee. Tussendoor vingen we ook nog een aantal mooie brasems, die we vandaag natuurlijk eigenlijk liever niet zagen.


Tom binnen het halfuur tweemaal met een gekromde hengel…


... waarmee de eerste 2 barbelen binnen waren!

Vijf minuten voor de eindtijd komt de droom uit

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam mijn barbeeldroom dan toch nog uit. Terwijl ik de vierde barbeel van Tom stond te fotograferen en op te meten voor de wedstrijdcommissie, zag ik mijn feederhengel gigantisch krom gaan in de steun. Tom nam zijn barbeel over en ik snelde naar mijn hengel. Ja hoor, dit moest hem zijn.

Ik voelde een siddering door mijn lijf gaan en voelde dat dit een hele leuke vis was. Wat een power op die volle stroom! Een hele leuke barbeel van 45 cm belandde in het schepnet en mijn eerste barbeel was binnen!
En wat belangrijker was voor de wedstrijd, nog even twee barbelen bijgevangen in de laatste tien minuten. We voelden samen dat dit wel eens een leuke klassering zou kunnen opleveren.


Keurig meten voor de registratie.


Mijn droom eindelijk uitgekomen!

Geslaagd evenement

De organisatie van Sportvisserij Nederland en met name Pieter Beelen verdienen een grote pluim voor de organisatie van deze grote wedstrijd aan de Waal. Het is een aardige afstand die je moet afzetten als je bedenkt dat er 41 koppels meededen en niet iedere dam goed bevisbaar was en werd overgeslagen.

Pieter Beelen heeft hier in de loop der jaren alle strekdammen al gehad en wist dus uit ervaring welke er niet en welke er wel bevisbaar waren i.v.m. verbrokkeling van de krib in kwestie.

Prijsuitreiking

Gelukkig bleven er nog vele sportvissers hangen in Dodewaard om de prijsuitreiking mee te maken. Nadat alles was geregistreerd en opgeteld in het computerprogramma kon de prijsuitreiking beginnen.

Arnout Terlouw en Michel Dekker hadden hun naam eer aan gedaan. Arnout wist de grootste barbeel van dag te vangen met een lengte van 74 cm. Hier won hij het individueel klassement mee en zijn koppelmaat Michel Dekker deed nog een bijzondere bijvangst; een zeeforel van 53 cm. Klasse mannen!

De eerst plaats voor de koppels was voor de mannen op krib 42, die helemaal voorbij Ochten lag. Zij hadden 6 barbelen gevangen en van een groter formaat dan die van Tom en mij. Wij bleken de tweede plek te hebben behaald met onze vijf barbelen en konden dus ook een prachtige prijs uitzoeken van de goed verzorgde prijzentafel, aangeboden door de sponsoren Shimano en Fox.

Ik hoop zeker nog eens aan deze wedstrijd te gaan deelnemen, ook al zal het parcours volgend jaar zeker anders zijn. Dit door de kribafgravingen die van start zijn gegaan in de Waal. Voor de vele sportvissers in dit gebied natuurlijk verre van leuk en hopelijk blijven er door de lage waterstand in sommige jaargetijden nog wat visdagen over.


Nu nog comfortabel vissen vanaf de kribben, maar daar komt verandering in helaas.

Hierbij bedank ik nogmaals de organisatie van Sportvisserij Nederland en  federatie midden Nederland.met name Pieter Beelen voor deze geweldige wedstrijd die mijn eerste droombarbeel opleverde!

Visgroeten van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -