Zicht op Zeebaars 108: Little Wicked Tuna vanuit Spanje!

Zicht op Zeebaars 108:

Little Wicked Tuna vanuit Spanje!

Door: Joop Folkers

Een klein verslag vanuit Spanje en binnenkort volgt uitgereid artikel mooie foto's.


Mooie dag met veel aanbeten aan de oppervlakte pluggen! De zee kookte zo nu en dan van de enorme jagende blauwvintonijnen.


Zwaarste tonijn vandaag woog circa 35 kilo! De vis is na wat foto's terug gezet in zijn element.
 

Augustus vaak slecht voor de kunstaas visserij.

Sinds vele jaren weten we dat de zeebaarsvangsten aan kunstaas gedurende de maand augustus sterk terug lopen.

Een van de oorzaken zijn volgens mij de enorme aantallen zwemkrabben die in deze periode onze kustwateren bevolken. Waar dat spul ineens vandaan komt is onbegrijpelijk,maar het zit er gewoon ineens! De meeuwen vinden dit helemaal niet erg en vreten zich te pletter aan dat geschaarde spul.


Sommige zeebaarsvissers zijn werkelijk pikeur in de krabbenvisserij met de dobber!

Wil je kans blijven maken op een zeebaarsje,dan zal je toch over moeten schakelen op natuurlijk aas, in dit geval dus zachte krab. Zo’n 25 jaar geleden als we rond de SAM visten (een wrak gelegen voor de Slufterdam) was er vrijwel altijd een manneke uit Zeeland bezig met zachte krab. Hij gebruikte geen dobber,maar een dwarrellijn met een schuifloodje dat hij voorzien van een levende zachte krab op de stroom langzaam richting wrak liet “hobbelen”.


Dan ineens is de zeevergeven van de zwemkrabben!!!

Je kon er gewoon op wachten want op het moment dat de krab binnen een straal van een meter van het wrak kwam was ie de Sjors! Zachte krab is van nature een dodelijk “biefstukkie”voor onze stekels! Maar het zoeken ervan is werkelijk een drama. Als je een slechte rug hebt kun je sowieso al thuis blijven want de staat de gehele dag voorover gebogen en moet snel reageren als je een krabbetje tegen komt,want ze zijn binnen een luttele seconde verdwenen onder de stenen.


Regelmatig mooie baarzen.

Dan het kantelen van de stenen dat is ook geen pretje en let op,op véél plaatsen verboden!! Vrijwel alle stenen zijn begroeid met die smerig scherpe zeepokken. Handschoenen zijn dan ook een must,want anders hangen binnen de kortste keren de vellen erbij. Je begrijpt hem al,niets voor mij,dan maar gewoon effe een maandje minder zeebaars op kunstaas vangen,want van dit geneuzel wordt je niet echt vrolijk!


De ochtend visserij is goed!

Wat in deze periode overigens ook nog wel eens wil lukken,is het vissen met grote steekzagers. Je kunt de steekzager het beste doormiddel van een schuifsysteem (jo-jo lijn) aanbieden. Maak de zijlijn pakweg 100 cm. lang en voorzie deze van een 6/0 haak. Schuif de gehele steekzager nu over de haak op de zijlijn totdat hij in de gehele lengte over de lijn zit. Je kunt de zager eventueel met was slagjes bindelastiek vastzetten op de lijn en de haak om te voorkomen dat deze er tijdens de worp afvliegt. Geeft geen vanggarantie maar kan soms zondermeer dodelijk zijn!


Nu tijd voor fel gekleurde pluggen!!!

Mocht je toch met pluggen willen vissen nu is het de tijd voor zeer fel gekleurde pluggen. Roze,oranje en fluo-geel scoren dan ook vaak goed. Pakweg half september begint het spul langzaam maar zeker weer te scholen en komt ons kunstaas weer in beeld!

Stekel ze,
Joop.  
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -