image description

Ardennen Days Baas boven Baas (3)

Ardennen Days  

Baas boven Baas (3)  

Door Sijmen Majoor  

Deze ochtend sta ik wat later op dan voorgaande dagen. Een beetje rust op z’n tijd is ook wel lekker.   

Na een kop thee liggen de hengels weer op de vertrouwde plekken. Een montage in het diepe stuwvak en een op de rand van de stroming. 

Al snel krijg ik leven en de toppen dansen erop los. Dat is ook de reden waarom ik graag met een redelijk slappe lijn vis. Als de barbelen de lijn raken, schrikken ze er minder van dan van een snaarstrakke lijn en de aanbeten zie je toch wel. 

De vis ligt duidelijk op de stek en in een mum van tijd van ik er vier. Ik besluit ze in bewaarzakken te bewaren. Later op de middag komt er een vriend van ons langs en het lijkt me leuk om mijn vangsten te laten zien.


Netje vol.

Over bewaarzakken gesproken. Dat is iets wat ik sinds twee jaar gebruik en ik ben er erg tevreden over. Het wordt veel gebruikt in de karpervisserij. 

Mijn toepassing is om de barbelen in de bewaarzakken te laten rusten voor je de foto’s maakt en ze weegt. Ik merk dat de barbelen super fit weer uit de zak komen. 

Natuurlijk moet je ze wel in de stroming en uit de felle zon leggen. Dus met goed en verantwoord gebruik zeer nuttig voor mijn visserij.

s’Middags arriveert Ed en hij heeft heel veel zin om te vissen. Ik laat zien hoe wij vissen en leg de montage uit. 

Ik vis, omdat we tegen de obstakels aan vissen, behoorlijk zwaar. 35/00mm hoofdlijn, een anti-tangle montage van Marcel Powergummsma en een onderlijn van 33/00mm. 

Als haak gebruik ik een Korum Expert haak 6 en mijn aas schroef ik op een boillieschroef. Dit is een ideale manier om snel je aas te monteren. Geen gedoe meer met boillienaalden en pelletstops.


Rigbenodigdheden.

Ondertussen begint het behoorlijk grijs te worden. Nadat de montages ingeworpen zijn barst de bui in alle hevigheid los. Wat een water komt er naar beneden. Ed vlucht snel naar binnen en ik zoek beschutting onder een visparaplu. Wat een geweld! 

Na 5 minuten houdt mijn paraplu het niet meer en begint door te lekken. Ik hoop maar dat ik geen beet krijg. 


Enorme bui.

Maar zoals zo vaak met zulke heftige buien is het ineens ook weer over en de zon breekt door. Helaas blijven de aanbeten uit en stel ik voor om foto’s te gaan maken van de barbelen die in de bewaarzakken zitten. De vissen bijten de laatste dagen toch pas vanaf 15.00 uur, dus dat zal vandaag niet veel anders zijn.


Prachtige kleur!

Na de foto’s te hebben gemaakt trekken we een lekker pilsje open en werpen we de hengels weer op de beproefde stekken. Inmiddels loopt het al tegen 15:00 uur en meteen begint er leven te komen op de stek. 

Al snel kan Ed zijn eerste barbeel haken. Ik waarschuw hem voor de grote tak die tegen het eilandje ligt maar helaas zwemt de vis zich meteen vast. 

Ik doe snel mijn waadpak aan en loop naar het obstakel om de lijn te bevrijden. Na wat gerommeld te hebben komt de vis los en kan Ed zijn eerste barbeel landen. Ook dit is weer een heel fraaie vis. Alle barbelen die we hier vangen zijn tussen de 60 en 72 centimeter. Geen idee waarom dit zo is. 


Gaaf!!!

Na deze barbeel vangen we nog een aantal barbelen en Ed vangt nog een oude bekende. Een kopvoorn die ik voorgaande jaren een aantal keer heb gevangen. Heel goed te herkennen aan zijn misvormde bek. 

Het is eigenlijk maar een lelijk ding maar daardoor ook wel karaktervol. Goed om te zien dat de vis zich nog steeds goed handhaaft.


Weerzien met een oude bekende.

Na het avondeten vissen we gezellig met z’n driëen en vangen we goed vis. Ed wordt steeds handiger met het inwerpen en drillen en geniet zichtbaar van de visserij.  

Als de schemering invalt besluit ik nog even mijn vliegenhengel te pakken om een forel te vangen. Ik zag veel activiteit in het oppervlak, dus ik bindt een droge vlieg aan mijn leader. 

Na een paar worpen te hebben gemaakt krijg ik een prachtige aanbeet. De forel springt uit het water en neemt mijn vlieg in zijn vlucht mee. Kicken dit! 

Gelukkig zit de haak mooi voorin de bek en kan ik het beestje na een foto te hebben gemaakt weer terug zetten. Een forel is levend op zijn mooist vindt ik.

Ed en Freek vangen ondertussen lekker door en hebben zelfs een dubbele aanbeet. Zo staan ze samen te drillen. Deze vissen zijn allebei groot 68 en 70 centimeter en we besluiten ze in de bewaarzakken te doen om morgen met daglicht foto’s te maken. 

Na deze dubbele dril taaien de heren af en ik besluit nog een vis te vangen voor ik ook opruim. Die vis meldt zich als snel en na een mooie dril kan ik een Barbeel van ongeveer 65 centimeter scheppen en weer vrijlaten. 

In het donker zie ik een bever zwemmen. Het beest komt recht op me af en kruipt op het eilandje. Ik kan hem perfect zien. Na wat gerommeld te hebben zwemt hij weer rustig weg. Echt heel gaaf om te zien!


Dubbele vangst!

's Avonds kijken we onder het genot van een hapje en een drankje naar A Passion for Angling. Toch wel de mooiste film ooit gemaakt over vissen. 

Het is jammer dat de omstandigheden het niet meer toe laten om met onze splitcane hengels en Centrepin reels te vissen. Daarvoor moeten we echt te ver werpen en met te zware korven vissen.

Sijmen Majoor

ANDEREN LAZEN OOK