image description

Andaman eilanden 2017 (1)

Visreis.nl 

Andaman eilanden 2017 (1) 

Door Joris Nieuwenhof 

Soms heb je van die visreizen die indruk op je maken en soms heb je visreizen waar je veel vangt en soms ook wat minder natuurlijk en soms heb je visreizen die gewoon gaaf zijn. En heel soms heb je zo’n visreis die het allemaal heeft. Dit was er zo een!

De Andaman eilanden zijn een eilandengroep die op 2000 kilometer van India ligt en 750 kilometer van Thailand in de Golf van Bengalen in de Indische Oceaan. Officieel maakt deze eilandengroep deel uit van India.

Rondom deze eilanden is er geen commerciële visserij met longliners of grote hektrawlers met immense netten. Daarmee neemt het een uitzonderlijke plaats in die voor ons vissers een positieve uitgangspositie biedt!

Deze visreis onderneem ik samen met Bas en Dirk Schonenberg en mijn broer Lars. Met zijn vieren vertrekken we eind maart naar Havelock Island wat een van de eilanden is van de Andaman eilanden.

De vlucht gaat via New Delhi en Kolkotta en na een schappelijke 20 uur reizen staan we op de luchthaven van Port Blair in Andaman. Alle koffers en hengels zijn ook aanwezig dus dit eerste deel verloopt heel spoedig.

Vervolgens worden we opgewacht door de chauffeur die ons naar onze auto brengt. Daar aangekomen zien we meteen dat wij met al onze bagage niet gaan passen in de voorziene auto. De chauffeur ziet het zelf ook en binnen vijf minuten staat er een acht persoonsbus die we de hele ochtend tot onze beschikking hebben.

We gaan eerst een beetje de toerist uithangen en sightseeing doen. The Cellular Jail is de plek waar we heen gebracht worden. Deze oude gevangenis laat de historie van de eilanden duidelijk zien en je waant je eigenlijk meteen terug in de oude koloniale tijd.

De cellen in de gevangenis zijn bizar klein en ook foltering was een vrij normale zaak in die tijd. Het is indrukwekkend.

Na deze uitgebreide visite aan de oude gevangenis gaan we uitgebreid lunchen. Met vis, garnalen, en nog veel meer lekkernijen. Hierna gaan we naar onze luxe veerboot met airconditioning die ons naar Havelock brengt.

Na twee uur varen komen we aan op de plek van bestemming. Wederom worden we hier opgewacht en staat er al weer een bus klaar om ons naar ons hotel te brengen.

Al met al valt de reis ons helemaal niet tegen en als je dan kijkt waar je terecht komt hebben we mooie schone en ruime appartementen met airconditioning en een ventilator.

Dit is gewoon goed geregeld en netjes verzorgd en dat geeft goede moed voor de eerste visdag waar we natuurlijk al erg veel zin in hebben.

De volgende ochtend ontbijten we om 7 uur met toast, fruit, omelet, koffie en cornflakes en bedanken we vriendelijk voor de rijst en curry. Het is geen superluxe buffet maar we komen wel aan de benodigde calorieën om onze eerste visdag te beginnen.

De taxi staat zoals gewoonlijk weer voor ons klaar en deze brengt ons om 7:45 uur naar de haven. Een ritje van nog geen vijf minuten maar wel prettig dat je zelf niet hoeft te lopen.

In de haven aangekomen staan we oog in oog met onze visboot. De Calipso. 34 voet, Custom Built in Dubai en nu hier in de haven en ons transport voor de komende zeven visdagen.

Het is een fraai exemplaar met een 250 PK motor en een extra thuisbrenger voor de veiligheid. De boot is ruim en biedt voor drie vissers op het voordek veel ruimte en de vierde man kan achterop ook zijn lol op.

We vertrekken deze eerste ochtend naar het noorden waar we de drie button eilanden passeren en op verschillende plateaus ons geluk gaan proberen.

Hoe ging het ook al weer? Hoe zwaar was dat popperen ook al weer, hoe ver moest ik ook al weer gooien en hoeveel liter zweet kan je per uur verliezen? Het duurt niet lang en alle antwoorden zijn weer duidelijk.

De vissen zijn nog niet echt los maar we hebben zo af en toe toch een aanbeet. Het is Bas die na de eerste twee uur vissen die de eerste vis weet te haken. Het is een mooie GT van ongeveer 8 á 10 kilo. Geen hele grote vis maar voor Bas de eerste van zijn leven.

Hij staat direct versteld door de enorme kracht van deze vissen. Hij laat zich helemaal meeslepen in de vangst van deze bijzondere vis. Je eerste GT is inderdaad eentje om nooit te vergeten. Wat een power komt er uit die lichamen van die beesten.

Dolgelukkig laat Bas zich portretteren met de vis en zet hem daarna met veel plezier weer terug in zijn normale habitat. Lars vangt daarna ook nog een mooi Bluefin Trevally.

Dit is ook familie van de GT maar deze soort wordt iets minder groot maar heeft een mooie blauwe gloed en sproeten over het hele lijf.

Halverwege de dag haak ikzelf een mooie grote vis die me toch echt wel even alle hoeken van de boot laat zien en mijn materiaal flink op de proef stelt.

En wat zijn dat toch spectaculaire aanbeten. Het lijkt wel alsof er een dikke steen uit de lucht komt vallen en precies op jouw popper neer komt.

Vervolgens staat je hengel in no time krom en moet je minimaal nog drie keer zo hard mogelijk aanslaan. Gelukkig heb ik dat bij deze eerste vis nog goed in het snotje want het is een forse vis van maar liefst 35 kilo.

Het duurt een dikke 10 minuten voordat we hem aan boord kunnen hijsen en de foto’s kunnen maken. Daar zijn we voor gekomen! Tegen het einde van de dag weet ook Dirk zijn eerste GT te landen en hebben we allemaal onze eerste vis gevangen.

Op de terugweg stoppen we nog even bij de lichtmast op ongeveer 700 meter van de haven. Er staat een goede stroming en ik gooi hem precies achter de palen.

Het duurt geen seconde en de popper wordt gepakt door een mooie Bluefin Trevally. In totaal gaan we met dus na deze eerste dag met vijf vissen beginnen aan onze rust. En die gaan we nodig hebben want we gaan nog zes dagen vissen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij………SPIDERWIRE
Willem Moorman -
image description
De Wobshad 2.0 in de praktijk
Willem Moorman -