Actuele Vangstberichten tot dinsdag 15 december 2009


... tot dinsdag 15 december 2009

De herfstwarmte heeft definitief plaats gemaakt voor de vorst. Ook de watertemperatuur zal dus snel en fors dalen. Het lijkt erop dat de vangsten goed aangetrokken zijn in vergelijking met de voorgaande weken. Eind vorige week zag het er nog naar uit dat we een landurige vorstperiode zouden krijgen, echter vooralsnog blijkt dit mee te gaan vallen.


In Noorwegen is de sneeuw dik aanwezig. Een prachtig gezicht wanneer je een sneeuwhoen voor de camera krijgt. Vastgelegd door vliegvis- en natuurgids Paul Christiaan.

Zout - door Atrhur van Tienen

Toch weer balen afgelopen week voor de schippers, wat een goed weekeinde beloofde werd een drama met toch weer veel wind. Alleen zondag kon er redelijk worden gevaren op de Noordzee. Veel vis zit er en deze week zal dit wel tot uiting komen, weinig wind en vorstig weer. Hopen dat de kou niet te lang doorzet anders is de vis zo weer weg.

Bootvangsten

Zoals gezegd alleen op de beide Scheldes en de Grevelingen is er gevist en incidenteel voor de Stormvloedkering ter hoogte van Vrouwenpolder en Banjaard Oosterschelde prima tot zeer goed, mooie scharren en wijtingen, ook wel veel kleiner spul.

Westerschelde wijting, schar en gul, Grevelingen redelijk met mooie wijtingen en platvis, voor de Stormvloedkering Neeltje Jans net even buitengaats wijting en schar. Zoon Edwin belde me vanavond op dat hij met de kotter net buitengaats Hoek van Holland een conger van 1,90 in de netten had van zo,n 25 tot 30 kilo, volgende week in het Visserijnieuws.


Hallo Vissers, Ik heb een enorme hekel om met een noorden of noordoostenwind naar de pier te gaan. Ik heb eigenlijk nooit goed gevangen met deze windrichting, dus dit keer maar weer eens de beschutting van het kanaal opgezocht. Raar eigenlijk he, want onder water waait het toch niet? Dit zal dus overduidelijk met luchtdrukverschillen te maken hebben waar vissen erg gevoelig voor zijn.


Er daalde een ware wijtingregen op mij neer, terwijl het om me heen toch echt droog was!! Mooie formaten hoor. Vele dertigplussers! Het aanbijten van onze getande rovers ging in buien. Zomaar een uurtje niets en dan weer twee dikke wijtingen tegelijk aan iedere hengel. En die krommen de hengel toch goed hoor, want ze komen van 20 meter diep!!

Dit heeft vaak te maken met het spuien van het zoete water naar zee toe en daar houdt de in het kanaal aanwezige zeevis niet van. De onderste waterlaag in het kanaal is zout en de bovenste is brak c.q. zoet.


Zout water is zwaarder dan zoet water, dus de vis houdt zich zo diep mogelijk op in het noordzeekanaal. Daar zijn de minste schommelingen qua watergesteldheid. Knallen dus maar weer met die loodjes naar het midden van het kanaal. Heel erg leuk is dat je de laatste weken ook gewoon een aantal beste scharren tussendoor vangt.

Natuurlijk niet de aantallen als op de pier, maar toch leuk. Hopelijk zet dit door. De vijfdradige meunen waren ook weer van de partij zodat het toch weer een gevarieerde vangst werd.


Goede vangsten toegewenst !!!! Visgroet van Lucky Luc Mom.

Kantvisserij

Bramen spoelen regelmatig aan deze herfst, wanneer je er een met een hengel vangt (zeer zelden) neem ‘m dan mee naar huis en eet ‘m lekker op, is een van de lekkerste vissen! Visserij overal op de stranden en pieren goed, schar hele massa’s en wijting voeren de boventoon, voeg hierbij dikke winterbot, en wat gul en een ideale visserij is je deel. Dus, lekker gaan vissen!!

Afgelopen zaterdag werd in het Eurpooortgebied de laatste dag gehouden van de Topcompetitie Kust. Matige  visserij in de Dintelhaven, Amazonehaven en het Calandaal waar de vangsten hoofdzakelijk uit wijting en steenbolk bestonden. Arjan Rijnberg van de Edelkarper werd voor de 2de maal in zijn carrière winnaar van de Topcompetitie voor Corné Daanen van de Slufter, Jan Stan van de Edelkarper, Hendrik Jan Polhuis van “de Slufter"en Jurgen van Rijswijk, eveneens van de Slufter


Winnaars Topcompetitie 2009 Kust…..


..... en winnaar Arjan Rijnberg.

Petje af voor Jurgen van Rijswijk die op de laatste dag de beste kaarten en de wetenschap had om vis te vangen, 2 keer een 1 vissen en één keer een 2 is niet voor velen weggelegd! Zaterdag a.s. weer de Ter Heijde Cup, inschrijven via www.zeeviswedstrijd.nl


Roofvis - door Piet Driessen

De vorst in nu op de meeste plaatsen ingevallen en dus misschien aankomende week al veel water niet bevisbaar. Zouden de vissen dit aanvoelen? Ja hoor, het heeft vaak invloed op de vangsten. Hoe is het dan gegaan afgelopen week op de rovers?


Sjak Kroet kamt de sloot uit.
 
Snoekbaars: landelijk veel meldingen van mooie aantallen, en ook opvallend dat er nog eens vaak mooie zware vissen bij waren. Meeste vissen tussen 7 en 12 meter en ook al vaak dat er op een plaats best wat meer vissen te vangen waren. De meeste vissen weer op het oude kunstaas en wel de Culprit en de Fin S. En zo zien we maar weer dat het gek kan lopen. Bruin, wit en groen vaak op de lijst, en je mocht ook vaak niet te veel bewegen dan waren de resultaten vaak het beste.
 
Snoek: Wat wisselende gegevens. En dat betekende dat er onder de rivieren vaak hard gebikkeld moest worden om de vissen te verleiden, maar was het raak, dan zaten er vaak nog mooie vissen tussen. Daarentegen boven de rivieren vaak nog mooie aantallen snoek, en ook hierbij nog veel meldingen van vissen tussen de 70 en 90 cm. Hier kwamen vooral de grote spinners en spinnerbaits vaak op de lijst voor, en als er maar rood of oranje in zat konden de snoeken het kunstaas vaak niet laten gaan.


Op de shad.
 
Baars: Ook veel meldingen, maar dan ook vaak onder het snoekbaarzen dat deze rovers samen met de snoekbaars aan het jagen waren. Wel opvallend dat het vaak de 20+ baarzen waren die samen met de snoekbaars op jacht waren. Dus ook vaak hetzelfde aas als voor de snoekbaarzen, maar ook wederom op pilkers mooie vangsten.
 
Zoals ik al vertelde wat gaat het weer doen. Is jouw water dicht gevroren! Wil je toch gewoon gaan vissen, ga dan een paar uurtjes langs de rivier struinen en dan vooral in deze tijd met shads dan kon je er nog wel een paar aan de schubben komen. Ben niet bang om wat kunstaas te verspelen daar we diverse soorten kunstaas thuis hebben liggen wat we niet meer gebruiken, en dan doen we dat dus nu met dat kunstaas.
 
Veel succes op de rovers, en ga met dit koude weer niet alleen naar het water, en neem een flinke bak soep mee om je zelf tussendoor op te warmen.

www.pietdriessenfotografie.nl


Witvis - door Willem Stolk

Het wordt langzaam kouder – en moeten we opletten dat de topogen niet dichtvriezen! Maar, ook de gladde basaltblokken zijn killing. En wat te denken van steiger…? Allemaal winterse gevaren. Maar, die winter kent ook zijn goede kanten. Droog en zonnig weer bijvoorbeeld. Lekker dikke baksteen dikke voorns vangen in haven of plassen bijvoorbeeld…

Diepe plassen
Het was een fris weekend en de vangsten waren matig. Opvallend feit was dat bijna iedereen vis zag springen –en veel! Maar vangen, ho maar… Hoe kan dit? Waarschijnlijk zoeken de vissen het warmere water op. Wie weet wel de spronglagen? In Lith viste men de Match Masters competitie. Ruim 30 mannen waren er klaar voor. Helaas kreeg slechts een enkeling beet.

Vorige wedstrijd was het stukken beter, maar dit keer niet. Ook hier zag men volop vis springen totdat de zon door kwam, daarna niet meer. Zoals gezegd was het niet best in Lith. Een paar vissen werden gevangen, dus echt iets zeggen over technieken of trucs heeft weinig zin. Ook op andere plassen zoals de Kraayenbergse of de Brielse Maas was het taai.


In Lith was het zeer taai afgelopen zondag…

Havens
In de havens was het stukken beter. Natuurlijk wel plaats- en stekgebonden, maar zat men goed dan kon men de ene na de andere voorn vangen. Meldingen uit Huizen, Rotterdam en Friesland logen er niet om. Wederom geef ik geen exacte stekken door i.v.m. angst voor ‘het beroep’. Want ze zijn met sleepnetten zo leeg die havens!

Rivieren
Het water stijgt erg snel. Op de Waal en IJssel is dit goed merkbaar. Op de aangrenzende plassen was het zaterdag goed –en zondag niet! Wat een verschil, maar wel een feit. Kees en Marcel de Groot visten op beide dagen op een Waalplas. Zaterdag vingen ze bijna 40 kilo en zondag slechts 5. En dat op dezelfde plaats. Het water was erg troebel geworden en was zeker 60 cm gestegen. Misschien was dat de oorzaak?!

Op de IJssel is plaatselijk redelijk gevangen. Hardere stroming maakte het wel moeilijker. Men moest relatief zwaar vissen. Korven > 100 gram was gewoon. Er is weer meer kolblei gevangen, terwijl dit enige weken terug niet zo was.

Al met al zijn die wintermaanden best mooi. Er kan van alles gebeuren. Maar, vooral die dagen dat het zonnetje schijnt zijn fantastisch. Geniet er dus van… Ik wens jullie allemaal een gezond en visrijk 2010 toe…

Overige Vangstberichten:


Nonnetjes. Foto: Don van Rijswijk.


Hierbij een paar foto´s vanuit het prachtige Patagonie…..


.... Waar het zeer goed vliegvissen is! Groet Gerlof.


De laatste puinruimers. Foto: Rob Boekelmans.


Een erg koude najaars dertiger gevangen op Amber Strawberry van Nash.


Gewoon warm aankleden en vissen met die hap, Michiel Martijn laat zien hoe met de nieuwe Nash Frosbite slaapzakken.Vriendelijke groeten, Michiel Martijn.


Hoog bezoek van een grove knager. Foto: Rob.


Mooi licht tegen een koude avond. Foto: Rob.


Hallo! Begin oktober de EP-streamers van Dyckers ontdekt…


.... Sindsdien niets anders meer gebruikt bij de jacht op groenjas…


.... Wat een mooi spul, en wat een plezier beleef je zo zeg!....


..... Een EP-GM streamer na de vangst van een snoek… even kammen en hij is weer splinternieuw! Groet, Vincent, Lelystad.


Nog snel een dagje vissen voordat de vorstperiode invalt. (Buienradar geeft bij 2 WEKEN VOORUIT een flinke vorstperiode aan met zelfs -13 graden voor volgend weekend). Het was eerst zoeken omdat na de vele regenval het water tamelijk troebel was geworden. Na enige tijd zoeken wisten we wat helder water te vinden waar nog veel plantenresten stonden.

Hier lagen de snoeken tussen, eerst er overheen slepen met pluggen en shads, daarna uitkammen met jerkbaits leverde nog 7 snoeken op. Robin ving een paar prachtige vissen die in het heldere water mooi zwart van kleur waren. Groet, Eddy te Mebel.


Hallo T.F., Zondag was koud en taai! Als we al actie kregen, was het heel voorzichtig.


Gelukkig bleven er toch nog een paar vissen plakken, stuk voor stuk prachtig getekend! Gr.Michiel Wateler


Leuk roofvisweekend gehad met op zaterdag 12-12-2009 bijzondere gasten uit Noord-Limburg (Piet Driessen & Piet). Meer over deze mooie roofvisdag, verslag en foto’s in de wekelijkse
nieuwsbrief van Piet Driessen. Zondag nog ff met mijn broer wezen peuteren vanaf de kant, met een mooie kantsnoek voor mijn broer.

Verder was de plotselinge oostenwind een behoorlijke spelbreker zowel zaterdag als zondag en moest er wel heel geconcentreerd en langzaam gevist worden met vooral shads. De kleur Oranje en blauw/wit waren dit weekend vangers! Groet Sjak Kroet.


Deze is er klaar voor!! Gr. Thijs Langwerden.


Wat een lekker stukkie kunstaas heeft dit beestje toch in de bek….. Lang heeft het dus niet geduurd. Zondag een nieuw stadswatertje gaan verkennen…...


...... Met verschillende 80-ers en een 95 als bonussen. 80% Van de vissen op de kleine swimmbait. Groet Denarre.


Een zwaar gewicht bij het aanslaan. Na een tik op het shadje deed de hoop opleven op een PR snoekbaars, de pret met een 104 snoek was er niet minder om, Gr Roel Orsel.


Beste Total Fishing. Afgelopen zondag konden mijn vismaat Arne Menno en ik het niet laten om met het mooie weer even een paar uur het thuiswater op te gaan, met als resultaat deze mooie dikke snoek van 109 cm, gevangen tijdens het verticalen, Groeten Martinus Kool, Dokkum


118 cm Snoekgeweld voor Linus Linkan. Groet, Mads Grosell.


Beste Total Fishing, Na 5 jaar vissen nu eindelijk een echte grote snoek van 118 cm, gevangen op een langzaam geviste shad. Na het onthaken zwom ze weer met krachtige slag weg. Groeten Jean-Paul van der Gaag


Mikkel uit Denemarken pakte deze prachtig gevulde dame op 106 cm. Groet Mads Grosell.

 
Beste Total Fishing. Na 5 jaar vissen mijn eerste meter en dan gelijk 1,17 m. Wat een geweldige dag afgelopen zaterdag…. Verslag is te lezen op www.snoeken.net. Met vriendelijke groet J.H. Jonkers.


Jonge wilde zwanen genieten van de avondzon. Groeten Don van Rijswijk.


Vrijdag had ik nog een dagje verlof om te gaan vissen, maar het was wat veel wind voor het grote water…..


.... Daarom heb ik het meer beschutte water opgezocht en toch nog enkele mooie snoekbaarzen kunnen landen. Groet Bart Mylle.


Christophe met een mooie snoekbaars. Groet Mads.


Weinig wind en redelijk wat stroming; geen verkeerde omstandigheden om de rivier te bevissen. Diverse gretige aanbeten van fraaie snoekbaarzen in de oeverzone zorgden voor een heerlijk dagje. Na het zachte weer van afgelopen tijd valt op dat verschillende vissen (mannetjes) al hun typische donkere paaikleed hebben… Groeten van Wilfred van Nunen.


Hallo Total Fishing. Samen met die oostenwind is het vissen een koude liefhebberij maar wel een mooie glasoog….


..... Van 87cm kunnen verzilveren met Henk Tielens shads Gr. Mario van Engsbergen.


Beste Total Fishing. Hier een foto van afgelopen vrijdag 11 december. Ik ben met mijn vader de rivier op geweest. Was geen topdag maar wisten er toch nog 13 te vangen, waaronder twee gigantisch mooie baarzen. Groeten, Ben Duijnisveld.


Beste Total Fishing. Dinsdag 8 december had ik voor de verjaardag van mijn vader “
eendagjevissen.nl” geboekt bij Erik Stobbe. Ondanks alle regen die in het weekend was gevallen konden we het die dag niet beter treffen met het weer. Geen regen, weinig wind en in de middag een klein zonnetje erbij.

Het was een schitterende dag met leuke vangsten, waaronder deze grootste van de dag. Een prachtige snoekbaars van 73cm. Natuurlijk hebben we ook veel opgestoken van Erik zijn theorieën, waarmee we hopelijk in de toekomst veel voordeel van hopen te hebben. Met vriendelijke groeten, Joop Hartogs


We hadden een leuke visserij op het Haringvliet…..


...... Prachtige vissen tot ruim 70 cm!!....


.... Ook Marcel met een plaat van een snoekbaars. Groetjes Joop.


Beste Total Fishing, graag had ik deze foto willen laten plaatsen als verrassing voor Ceriel Samuels, hij is de trotse eigenaar van mijn vorige boot. Ondertussen is hij een toffe vismaat geworden en zijn we afgelopen weekend samen op een van zijn thuiswaters het water opgegaan met een paar leuke vissen, toch mocht hij deze mooie bonus vis vangen! Ceriel, dikke proficiat en we doen het nog eens lichtjes over, Robbie Smeets.


Jakob Andersen viel met de neus in de boter met…..


..... de vangst van een drietal prachtige snoekbaarzen!


Groet Mads Grosell - savage gear.

Deze week nominaties voor de Patagonische bruine forel van Gerlof, de snoek van J. H. Jonkers en de snoekbaars van Marcel! Van harte gefeliciteerd!


Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar:
info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

                               
Finalisten, Visfoto van het jaar 2005-2006 Finalisten, Visfoto van het jaar 2004-2005

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -