image description

17 jaar IBI Bootsverlei Spodsbjerg Langeland

17 jaar IBI Bootsverlei Spodsbjerg Langeland 

Door Leonard Muys en Ron Smits 

Wie aan Langeland denkt, denkt automatisch aan de gezellige haven van Spodsbjerg, waar vele sportvissers uit Nederland, België en Duitsland hun visbootjes in en uit het water laten glijden.

De sportvissers, die zelf geen visbootje bezitten (of hun visbootje thuislaten, zodat de reis een stuk comfortabeler is en de reiskosten aanzienlijk minder zijn), hebben de weg gevonden naar IBI Bootsverleih, waar men uit maar liefst 15 soorten visbootjes kan kiezen.
72 visboten in 15 verschillende uitvoeringen heeft IBI Bootsverleih in de verhuur.

Ook voor de sportvissers, die voor het eerst vanaf de oostkust van Langeland willen vissen, staan Nikolaj Östa en zijn medewerkers klaar om u met raad en daad bij te staan.

Vaak organiseert Nikolaj samen met onder andere Walter Kaiser, in de zomer workshops om de vistechnieken en het aas op de vele vissoorten, die vanaf de boot, maar ook vanaf de kant te vangen zijn, te laten zien. Hierdoor kunt u direct na de workshop aan de slag om het in de praktijk toe te passen.


Nikolaj (links op de foto) en zijn medewerkers staan u met raad en daad bij.

Hierdoor heeft Nikolaj een grote vaste klantenkring opgebouwd, die ieder jaar trouw terugkeren. Ieder jaar komen er ook de mond op mondreclame nieuwe vissers bij en het is daarom niet vreemd dat de huurvloot nu al uit 72 visbootjes bestaat.

Reserveren is echt een absolute must want in het hoogseizoen, zijn al deze 72 boten, allemaal uitgevaren met één of meerdere sportvissers en vaak ook de andere gezinsleden.


Nikolaj heeft alle kennis in huis om u ook met zo´n kromme hengel het 'Zwitserlevengevoel' te geven.
Comfortabel vissen op de Uttern 560.

De veiligheidswetgeving is streng in Denemarken. Je mag niet zomaar je visboot gebruiken om sportvissers mee te nemen. Hier zijn zeer strenge regels voor.

Gaat er iets fout op zee, kun je (maar ook de opvarenden) in grote problemen komen, omdat de verzekering niets vergoed. Zeker als de opvarenden iets overkomt, heb je een heel groot probleem.

Daarom voldoen alle visboten, die je bij IBI Bootsverleih huurt aan deze strenge eisen. Voor een paar euro per dag sluit je bij IBI een verzekering af voor de opvarenden. Toch wel een heel veilig gevoel.

Standaard gaan er zwemvesten, een anker, een reservetank benzine, een hoosvat, roeispanen, een anker en vuurpijlen aan boord.

Nikolaj is inmiddels zeventien jaar geleden gestart met het verhuren van visbootjes en is nu veel meer dan een begrip in de hengelsport op het Deense eiland Langeland.

Zo heeft hij nu op de website 12 leuke en leerzame videofilmpjes staan, zodat de nodige voorbereiding thuis al kan starten, maar ook heeft hij voor uw gemak de GPS coördinaten van vele bekende en minder bekende, goede visstekken op de website gezet.


Na het vissen gaat zo’n warme hap of juist een koel natje er altijd in. Rechts op de foto twee bekenden. Rudy (de kleinste van de 3) heb ik wegwijs gemaakt in het vissen op Langeland vanaf de kant en Kees (de grootste van de drie) is ook al jaren een vertrouwd gezicht op Langeland.

Voor de sportvissers, die graag van een totaalpakket voor een onbezorgde visvakantie willen genieten heeft IBI ook 16 heel leuke vakantiewoningen en zelfs scooters ter beschikking.


Foto boven en onder zijn enkele van de 16 vakantiehuizen, die IBI verhuurt.


Nog maar een paar visbootjes beschikbaar. De rest is aan het vissen.


Het eiland Langeland is slechts ongeveer 50 kilometer lang en ongeveer 7 kilometer breed, een scootertje is dan ook heel handig om u overal te brengen.

Tijdens ons verblijf in oktober dit jaar hebben we gedurende een week met de Uttern 560, voorzien van een 40 PK, viertakt Yamaha buitenboord motor, gevaren en gevist. Deze boot biedt plaats voor vier personen.

Aangezien wij de eerste dag met drie personen aan boord zijn en daarna zelfs maar met twee personen, is het gerieflijk vissen met ieder twee hengels. De visboot is lekker stabiel en gaat ongeveer met een maximumsnelheid van bijna 40 km/u over het water.

Door de ruime kajuit zitten wij lekker, comfortabel beschut tegen de regen. In tegenstelling tot de wetgeving in België en Nederland heeft u voor de boten van IBI Bootsverleih, voorzien van een 40 pk-buitenboord motor, geen vaarbewijs nodig.

Alle visboten (op één na) zijn uitgerust met een dieptemeter/fishfinder en gps. U kunt de visboten per dag, per week en zelfs voor drie weken huren. Hiervoor heeft Nikolaj een speciale aanbieding, zoals bijvoorbeeld, drie dagen huren is slechts twee dagen betalen. Of een week huren en voor minder dan vier dagen betalen.


Kaart van Langeland met de goede visstekken in kaart gebracht met de juiste gps-coördinaten beschikbaar gesteld door IBI Bootsverleih.

De wind komt net als in België en Nederland vaak uit zuidwestelijke richting. Aangezien Spodsbjerg zich in het centrum en aan de oostelijke zijde van het eiland bevindt, kunt u bijna altijd vissen op de beste visstekken, die Langeland rijk is.


Inmiddels al 15 soorten visboten, waaruit u een keuze kunt maken (mede afhankelijk van het aantal personen).

Wilt u genieten van een visvakantie met het hele gezin op Langeland, neem eens contact op met Nikolaj van IBI Bootsverleih. Hij heeft alles in huis voor een ongestoorde visvakantie. Kijk maar eens op de Facebookpagina van IBI.